Akupunktuur põrus testil

Nõelast põlves pole abi.Akupunktuuri on peetud üheks paremini tõendatud nn ‘alternatiivsetest’ raviviisidest. Pooldajad väidavad, et mitu tuhat aastat hiinlaste tähelepanekuid on piisav tõendus, et asi toimib. Muidugi on akupunktuuri ehk nõelravi uuritud ka tänapäevaste kliiniliste testidega ning üritatud sotti saada, kas ja mil moel sellest nõeltega torkimisest abi võiks olla.

Akupunktuuri testimine kaksikpimedal meetodil on keeruline, aga võimalikke kallutusi on üritatud siiski kõrvaldada torgete simuleerimisega peitnõeltega või muul moel.

Briti juhtiv meditsiiniajakiri British Medical Journal avaldas uurimuse, kus uuriti 352 põlve osteoartriidiga patsienti. Patsiendid jagati kolme rühma: 116 patsiendile anti nõuandeid füsioteraapia kohta, mis on koostatud parima teadaoleva kliinilise praktika põhjal, ja määrati harjutusi, 117 nõuandeid, harjutusi ja päris akupunktuuri, 119 said nõuandeid, harjutusi ja libaakupunktuuri. Patsiente jälgiti kuni 12 kuu jooksul, peamine kokkuvõte tehti kuue kuu möödumisel ja vaheseisud fikseeriti kahe nädala, kuue nädala, kuue kuu ja 12 kuu möödumisel. Jälgiti põlve funktsioneerimist, ebamugavustunnet ja valulikkust.

Peamised järeldused:
* akupunktuuri lisamine nõuannetele ja harjutustele põlve osteoartriidi puhul ei andnud mingit abi põlve valulikkuse vähendamise osas;
* mõningast kasu oli nii akupunktuuril kui libaakupunktuuril ebamugavustunde ja valu intensiivsuse vähendamisel, millest võib järeldada, et sel efektil pole mingit pistmist nõelte torkamisega või müstilise eluenergia qi voogamisega;
* see mõningane kasu pole kliiniliselt oluline, on lühiajaline ning ilmselt seotud ootusest tingitud efektiga;
* akupunktuur on ohutu, vaid väheste kõrvalmõjudega.

Kogu uuringu tekst on alla laaditav siit (pdf, 431 kB):
http://www.bmj.com/cgi/reprint/335/7617/436.pdf

6 Replies to “Akupunktuur põrus testil”

  1. Teaduse kummardajana, peaksid ju teadma, et üks allikas ei ole usaldusväärne. Samasuguseid “teaduslikke” uuringuid on tehtud palju ja tulemused on olnud vastupidised, nõelravi toimib.

  2. palun viita mõnele vastupidisele, huvilinõ. Ja teiseks – teadus, erinevalt usust, ei ole midagi mida kummardada. Teadus on meetod – uurida midagi võimalikult põhjalikult, et asja või nähtuse olemasolust/ puudumisest või olemusest paremini aru saada. Ja erinevalt usujüngrist on teadlane alati valmis uute tõendite alusel oma seisukohti revideerima. Nii on teadus, taaskord erinevalt usust, läbi aastasadade arenenud.

  3. Näiteks mida?
    Kas nõelravil siis on mingit näidustust, mille puhul see kindlasti aitab?
    .
    Osteoartriit ehk liigeskõhrede kulumisest tulenev põletikuline protsess on valus asi ning sellest terveks ravimine polegi tegevuse eesmärk. Ka akupunktuuri ei pandud ravimise eesmärgiga proovile, vaid uuriti, kas akupunktuur annaks suurema valu alandava efekti kui senised nõuanded ja harjutused.
    .
    Tegelikult, mis ma siin ikka üle kordan, lugeda oskad ehk isegi, mida ja millistes tingimustes uuriti ja miks mingitele järeldustele jõuti.
    .
    Akupunkturistid ISE väidavad, et nende ettevõtmisel on valu alandav ning liigesfunktsiooni parandav toime. Ja nagu selgus, ei vasta nende väited vähemasti selles osas tõele.

  4. Olen saanud nõelravi,käisin hirmust teise seljaopi ees ja ei tahtnud süüa nii palju valuvaigisteid. Nõelte panija oli ise õppinud,miskitel kursustel,mu meelest oli õppinud küll punkte kehal,kuid ei tundnud inimese anatoomiat.Vbl mu suhtumine vale, ootasin, et nõel pannakse kuskile punkti ja valu kaob.Tegelt oleks jutu järgi saadud siiski aru, et disk surub vastu närvijuurt ja varba vahele pole mõtet nõelu laduda…Samas ei eita, et nõelravijal võib olla n.ö käes sees tunne, kus patsiendil valus koht on ja oskab panna nõela õigesse kohta… Kõik on suhteline…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga