Euroopa taunib kreatsionismi hariduses

Kes lõi maailma?Euroopa Nõukogu parlamentaarne assamblee võttis vastu resolutsiooni nr 1580 (2007)
(keegi võiks öelda, mida antud kontekstis tähendab provisional edition, ajutine sõnastus?)

Otsuses on 20 punkti ja lisaks mõned alapunktid, mida ma kõike tõlkima ei hakka, aga mõned punktid siiski (palun lugege ikka originaali ka, sest ma pole sugugi ülemäära kindel, et tõlkes miskit kaduma pole läinud):

1. Selle raporti eesmärk ei ole seada kahtluse alla uskumusi või võidelda nendega – usuvabadus ei luba seda. Eesmärgiks on hoiatada teatud suundumuste eest, kus uskumust näidatakse teadusena. On oluline eristada uskumust teadusest. Küsimus ei ole vanulikus vastuseisus. Teadus ja usk peavad olema suutelised koos eksisteerima. Küsimus ei ole usu ja teaduse vastandamises, kuid on vajalik ennetada seda, et usk vastustab teadust.

2. Mõnedele kreatsionistidele annab usk elule mõtte. Sellegipoolest on Parlamentaarne Assamblee mures haridussüsteemis levivate kreatsionistlike ideede võimalike kahjulike mõjude suhtes ja tagajärged osas meie demokraatiatele. Kui me pole ettevaatlikud, võib kreatsionismist saada oht inimõigustele, mis on Euroopa Komisjoni üks peamisi muresid.

Edasi räägitakse, et kreatsionism, mis on sündinud loodusliku valiku kaudu toimuva evolutsiooni eitamisest, on seni olnud peamiselt Ameerika nähtus, kuid on tänaseks leidnud oma tee Euroopasse. Nii kristlike kui islamistlike kreatsionistide peamine sihtmärk on haridus. Nad soovivad oma ideede lülitamist kooli teadusprogrammidesse, aga kreatsionism ei saa enda kohta väita, et see teaduslik oleks.

Kreatsionistid väidavad, et evolutsiooniteooria on vaid üks lugu paljudest ja sellisena ebateaduslik, samas olla loomislugu teaduslik.

On olemas tõsine oht, et meie laste peadesse külvatakse segadus selle üle, mida peale hakata veendumuste, uskumuste, mitmesuguste ideaalidega ning mida teha teadusega. “Kõik on võrdsed” suhtumine võib küll tunduda meeldiv ja salliv, kuid on tegelikult ohtlik.

Selgelt öeldakse välja, et kreatsionismi uus vorm on intelligentne disain, mis mõnel määral ei eita evolutsiooni, kuid üritab ohtlikul moel näidata end teadusena.

Viidatakse sellelegi, et kreatsionistid mängivad kokku paremäärmuslastega, et suurendada oma poliitilist mõjukust. Osad kreatsionistid on otse välja öelnud, et asendaksid demokraatia range teokraatiaga. Samas on isegi eelmine paavst öelnud, et evolutsioon on “midagi enamat kui teooria”.

Evolutsiooniteooria õpetamine on määrava tähtsusega osa hariduses, teaduses, tuleviku ühiskondades ja demokraatiates.

Euroopa Nõukogu on rõhutanud kultuuride ja religioonide õpetamise tähtsust. Väljendus- ja usuvabaduse nimel võib kreatsionistlikke ideid nagu teisigi teoloogilisi seisukohti tutvustada seoses kultuuri- ja religiooniõppega, kuid need ei saa taodelda teaduslikku lugupidamist.

Hoiatatakse, et kreatsionistide kasvavale mõjule peab kohe ja otsustavalt vastu astuma, enne kui hilja.

Edastatakse ka rida otseseid soovitusi, mida kõik liikmesriigid võiksid ellu viia:
* kaitsta ja edendada teaduslikke teadmisi;
* tugevdada teaduse, selle ajaloo ja meetodite õpetamist;
* kindlalt vastustada kreatsionismi õpetamist kui teaduslikku distsipliini, ainus õige koht sellele on religiooniloo tunnis;
* edendada evolutsiooni kui põhimise teadusteooria õpetamist koolides.

Sellised lood Euroopa pool. Loodame, et meie haridusametnikud on ka selles osas eurokuulekad ning õige pea hakkab teadusesse ja haridusse rohkem vahendeid voolama, et saaks põneval moel lastele (ja miks ka mitte täiskasvanutele) teadust õpetada.

2 Replies to “Euroopa taunib kreatsionismi hariduses”

  1. irw…vaesed EN tegelased ei tea vist veel, et evolutsioon on ju ammu teaduslikult ümber lükatud. lähemalt võib sellest lugeda http://foorum.usk.ee lehelt.

    üleüldse soovitan mustas masenduses sinna kiigata – kohe poole lõbusam hakkab.

  2. Hehee, too foorum on, jah, üks ilmatu lõbus koht. Kahjuks puhtalt ühe hullu kõlakoda, aga päris tore näha, et räiget fundamentalismi ka Eestimaal ikka liigub.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga