David Lynch usukuulutajana Eestis

lendavadEestit on väisamas kuulus filmirežissöör David Lynch, kuid mitte filmidest ei taha ta meile rääkida, vaid pigem oma usust – trastsendentaalsest meditatsioonist, mis vaatet imerohi kõigi hädade peletamiseks. Lynch soovib Eestis rahuülikooli püsti panna, kus mediteerijad ühiskonda ja universumisse rahulaineid saatma hakkavad.

TV3 uudislõigus räägib Rootsi-Eesti juurtega Jaan Suurküla, kui teaduslik kõik see on. Ja meie loovhinged kõik kenasti seda udujuttu alla neelamas ja takka kiitmas. No kui juba David Lynch, siis milleks kahelda, või mis.

Aga edastan kirjutise selle kohta, misasi see TM on. See ilmus kunagi teadus.ee lehel, kuid on seoses Lynchi ja Hagelini tulekuga taas aktuaalne.

TRANSTSENDENTAALNE MEDITATSIOON ® TM

Komplekt hinduistlikke meditatsioonitehnikaid, mis toodi läänemaailma Maharishi Mahesh Yogi poolt.

Väidetavalt viib see meetod praktiseerija erilisse meeleseisundisse, mida iseloomustatakse kui õndsust või valgustatust. Meetod sisaldab mantrate kordamist, mille eest järgijad tihti sadu dollareid välja käivad. Neile antakse mõista, et iga mantra on just spetsiaalselt tema jaoks välja mõeldud.

TM allikad väidavad, et nende meetodi kasulikkus oleks justnagu teaduslikku kinnitust saanud:
Viimase 30 aasta jooksul on tehtud üle 600 teadusliku uuringu enam kui 30 riigis 210 teaduslikus instituudis ja ülikoolis, s.h. Harvard, Stanford, UCLA Meditsiinikool. See kokkuvõte annab ülevaate füsioloogilistest mõjudest ja teaduslikest uuringutest, mis tõestavad TM tehnika kasulikku mõju nii üksikisiku tervisele kui ka kollektiivsele tervisele.

Pigem paistab kogu ettevõtmine religioosse äriettevõtte või kultusena ja juhtfiguuride väited teaduslikule vettpidavusele on vägagi eksitavad.
Kõlab küll ilusalt:

Maharishi Mahesh Yogi TM programm on ainus kõige efektiivsem tehnika, saavutamaks sügavat lõõgastust, likvideerimaks stressi, toetamaks tervist, tõstmaks loovust ja arukust ning jõudmaks sisemise õnne ja rahuloluni,

kuid need liialdatud väited baseeruvad ilmsel soovil petta inimesi uskuma, et iga uuring, mis kunagi kusagil lõõgastustehnikate kasulikkust on näidanud, annab teadusliku õigustuse TM-le.

TM liikumine sai alguse 1956. aastal Indias, kuid on nüüdseks levinud üle ilma. Väidetavalt on neil 5 miljonit järgijat. Paljud on TM-st kuulnud tänu ansambli The Beatles liikmete ja teiste kuulsuste seiklustele Maharishi ashramis 1960. aastate lõpus. Paljud pöördusid Ida õpetuste poole, et täita kuulsuse, raha ja narkootikumidega löödud hingeauke, leida kadunud õnnetunne. Meeldiva kõrvalmõjuna tunneb inimene enda lõõgastunud ja rahulolevana, vähemalt niikaua kui guru oma tundide eest liiga palju raha ei küsi ega sunni aina uusi ja uusi järgijaid värbama.

Üks TM peamisi tõmbenumbreid on enesekohased väited teadusliku vettpidavuse kohta. Värbamiskirjandus on täis tabeleid ja graafikuid, mis peaksid teaduslikult tõestama TM imesid. Ainevahetuse kiirus, hapnikutarbimine, süsinikdioksiidi produktsioon, hormoonitase, ajulained jne on kõik kenasti mõõdetud ja esitatud graafiliselt, et veenda lugejaid TM võimes inimesi uutele teadvustasanditele viia. Mõned uuringud on triviaalsed — samu efekte võib saavutada ükskõik millise lõõgastusega. Osad uurijad aga väidavad, et TM harrastamisel on hoopis teistsugused neurofüsioloogilised näitajad kui “tavalisel” puhkusel ja lõdvestumisel. Samas näitavad mõned uuringud, et TM harrastamine võib inimese seisundit hoopiski halvemaks muuta — vaimsed häired ja sotsiaalpsühholoogilised probleemid süvenevad, ilmneb võõrandumine elust ja lähedastest.

TM ilmselt kõige absurdsem väide on nn joogalendamine — hõljumine või leviteerimine. Meilgi on televiisoris näidatud ristatud jalgadega hüplevaid inimesi, kes piisavale vaimsele tasemele jõudes peaksidki õhku püsima jääma. Joogalendamise õigustamiseks tehakse kvanthüpe kvantmüstikasse, pajatatakse stringiteooriast, mis justnagu lisaks hõljumisele tõestaks läbi seina astumise ja nähtamatuks muutumise võimalikkuse ja mida pikaajalise mediteerimisega saavutada võib. Seni aga pole kedagi grammi võrragi kergemaks muutumas nähtud, rääkimata siis mööda tuba ringihõljumisest. Kõik pildid lendlevatest puhasmeelsetest on pildistatud tavalise hüppe ajal.

Teine testitav, kuid sama absurdne väide on nn Maharishi efekt, mille kohaselt teatud hulk mediteerijaid muudab mingit senitabamatut ühendvälja, mis omakorda kutsub esile positiivseid muutusi ühiskonnas — vähenevat kuritegevus ja õnnetuste arv, suurenevat viljasaak ja kodanike õnnetunne. Muidugi ei kinnita selliseid väiteid mitte mingisugused empiirilised andmed.

Siinkohal meenub, et taasiseseisvuse algusaegadel üritati siin Eestiski riigi palgale saada mingi hulk mediteerijaid, et üleminekuaja probleeme kergendada.

TM üritas USAs läbi Loodusseaduste Partei (nüüdseks üsna laial vajunud The Natural Law Party, mille presidendikandidaat oli John Hagelin) end sisse süüa ka poliitikasse, haridus- ja tervishoiusüsteemi, energiamajandusse, keskkonnakaitsesse jne. Isegi riiklikke põhikoole ei jäeta rahule — lubatakse, et kui koolid rakendavad TM oma õppekavasse, siis õpilaste õppeedukus ja õpetajate stressitaluvus kasvavad, samas koolivägivald, teismeliste rasestumine ja uimastitarbimine vähenevad.

Transtsendentaalse meditatsiooni usukultuslikest omadustest leiab lisalugemist http://www.freedomofmind.com/resourcecenter/groups/t/tm/.

Allikas:
Robert Todd Carroll, Skeptiku sõnaraamat
http://www.skepdic.com
Ilmub eesti keeles Eesti Entsüklopeediakirjastuselt http://www.ene.ee
Toimetanud Martin Vällik

8 Replies to “David Lynch usukuulutajana Eestis”

  1. autor on kõvasti vaeva näinud, halvustamaks nähtust, mida ta ei mõista. Miks?
    “tuli usku kuulutama…”, “õnnelik kui raha ei küsita”,
    “mõned teadlased arvavad aga…” – tüüpiline ateistlik demagoogia. Ainult et seekord täiesti vales kohas.
    samahästi võiks usuks kutsuda metsajooksu

  2. mõne jaoks ongi metsajooks usu eest :-)
    .
    Ei-ei, Peeter, mul pole vaja halvustada nähtust, sellega saab see nähtus suurepäraselt ise hakkama, sest selle “nähtuse” esindajad väidavad sellele nähtusele külge omadusi, mida sel pole.
    .
    Nt seesama Maharishi efekt, mille kohaselt väidetavalt teatud hulk mediteerijaid tekitab ühiskonnas positiivse muutuse iseenesest. Või eriti naeruväärne joogalendamine, kus vastu igasugustele füüsikaseadustele üritatakse gravitatsioonist võitu saada. Ja seegi praktika pidavat üleüldist õnne ja rahulolu suurendama.
    .
    Oled ehk kuulnud, Peeter, et John Hagelin väidab, et tänu tema poolt orgunnitud mediteerijatele olla börsiindeksid tõusnud, Põhja-Korea tuumareaktorid suletud, tornaadosid kõrvale tõrjutud, kuritegevust vähendatud ja mida kõike veel.
    .
    Räägib meile Jaan Suurküla, kuidas ilma sõjaväe ja relvadeta võitmatust saavutada:

    Veeda võitmatuse tehnoloogia töötab selle kõiki ühendava teadvuse välja kaudu. Veedateadurid avastasid, et kui praktiseeritakse tehnikat, mis viib inimteadvuse kooskõlla selle põhilise teadvuseväljaga, siis hakkab ühiskonnas harmoonia suurenema. Eriti efektiivne on see siis, kui praktiseeritakse koos grupis.

    .
    Hagelini ambitsioonid on lausa kaitsepoliitilised:

    Praegu peab iga riik hindama täielikult ümber rahvusliku kaitse strateegia ja kasutama uusi meetodeid ning tehnoloogiaid, mõjutamaks efektiivselt uusi ohte rahvuslikule julgeolekule.

    See dokument võtab kokku lühidalt uue paljulubava lähenemise rahvuslikule julgeolekule, mis põhineb uuel kaitsetehnoloogial muljetavaldava jäljega empiirilises edus. Uus lähenemine põhineb iidsel algel – see on iidsel vedateadusel põhineva kaitse kaasaegne lahendus, s. o. lähenemine, mis on viimase 30 aasta jooksul olnud intensiivsete teadusuuringute fookuses.

    See veda lähenemine kaitsele, lähtudes kaasaegse teaduse väljavaatest, on ühendvälja kui kõige fundamentaalsema ja võimsama välja looduse dünaamikas tehnoloogiline kasutamine, mis on miljoneid kordi võimsam tuumarelvast.
    Allikas: http://voitmatueesti.ee/hagelinjulgeolek.htm

    .
    Mida inimesed oma kodus või samameelsete inimestega vabatahtlikult koos teevad, pole minu asi, kui see kaaskodanikele ohtlik pole, kuid kui üritatakse oma eripärasele uskumusele ühiskonnast tuge ja tunnustust leida, siis teatud valmisolek kriitika suhtes võiks varuks olla. Eriti, kui pretendeeritakse teaduslikkusele, sest siis võivad ka teadlased asja käsile võtta ja järgi jääb veel vähem kui esialgse metsajooksu puhul loota võis.
    .
    Ja mida see atesim antud juhul siia puutub?

  3. Üks tuttav lavatudeng käis Lynchi presentatsioonil ja lahkus pärast poolt tundi. Tõsine pettumus oli olnud vanameistri suust sellist müügijuttu kuulda. Vaid 1600 euro eest võid ka sina valgustatuks saada, lihtsalt usu ja vaigista negatiivsed mõtted..

    P.S. Tuttav ise pooldab ja praktiseerib mediteerimist.

  4. Nonii, Lynch käis ja lahkus, meie presidendiga jäi tal kohtumata ja minumeelest õige ka — no pole vaja igasugustele pseudoteadustele anda seda muljet, et justnagu riigimehed toetaksid nende püha üritust.
    .
    Ja Peeter, kui satud veel kunagi siia, siis palun ütle ausalt, millise mulje Lynchi ja Hagelini siinkäik ja Suurküla ambitsioon “ülikooli” teha sulle jätsid. Kas oli tegu usukuulutusliku krusaadiga või millegi muuga? Millega?
    Ausalt, palun.

  5. Sattusin ringi uitama TM eestikeelsel kodulehel. Rubriigis “uudiseid ja noppeid” oli ära toodud “aktuaalne tsitaat” Seinfeldilt: “Olen praktiseerinud transtsendentaalset meditatsiooni suurem osa oma elust. Arvan et see teeb midagi sinu närvisüsteemile…On mulle andnud rahu, mida arvan, et mul polnud siis kui olin 19.”
    Koomiku nalja kasutatakse TM headuse tõestamiseks? Huvitav mõte iseenesest. Või teab keegi vastu vaielda?
    http://tmkeskus.ee/tm/10uudised.htm#seinf

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga