Mida vaktsiinivastased räägivad

Pudipõll: Ütle oma sõpradele, et MMR on turvaline. badscience.netVaktsiine peetakse teadusliku meditsiini üheks suurimaks saavutuseks rahva tervise tagamisel. Sellele vaatamata on häälekas vaktsineerimisvastaste liikumine viimastel aastakümnetel mitmel moel vaktsineerimise ohutuse ja tõhususe kahtluse alla seadnud. Seni pole aga teaduslike meetoditega uuritud, mida vaktsineerimisvastased oma interneti kaudu kättesaadavate kodulehtede vahendusel räägivad. Internet on oluline infokanal ja väga suure tõenäosusega satuvad lapsevanemad ka vaktsineerimisvastaste külgedele, kui otsitakse teavet vaktsineerimiste kohta.

Ameerika Arstide Liidu ajakiri (JAMA) avaldas juba 2002. aastal uuringu selle kohta, milliseid väiteid tüüpilised vaktsineerimisvastaste kodulehed sisaldavad.

Vaktsiinid põhjustavad idiopaatilisi (selge tekkepõhjuseta või teadmata põhjusega) haigusi. See väide esines peaaegu kõigil vaktsineerimisvastastel kodulehtedel. Peamised nimetatud haigused olid autism, immuunsüsteemi häireid, diabeet, neuroloogilised haigused (sh ajukahjustused, õppimishäired, tähelepanuhäired, antisotsiaalne käitumine), ekseemid, astma jt.

Mitmikvaktsiinid ja saastunud vaktsiinid on eriti ohtlikud. Oli isegi viidatud paarile uurimusele (A. Wakefieldi osalusel tehtud), mis seda väidet näisid kinnitavat, aga jäeti viitamata mitmetele muudele uuringutele ja ülevaadetele, mis seda seost ei kinnita.

Vaktsiinid likvideerivad loomuliku immuunsuse ja vaktsiinidest saadud immuunsus on ajutine. Juurde öeldakse, et “normaalsel” moel saadud haigused treenivad immuunsüsteemi ning ennetavad astmat ja atoopiat, aga vaktsiinid häirivad seda protsessi.
Ajutise immuunsuse väide esines 81% kodulehtedel.

Vaktsineerimise kahjulikud kõrvalmõjud on alaraporteeritud. Seda väitsid lausa 95% vaktsiinivastaste kodulehtedest. Põhjused on aga erinevad – osad ütlevad, et arstid ei saa neist kõrvalmõjudest aru või ei raporteeri neid korralikul moel, teised on kindlad, et teatud agentuurid tegelevad tõe kinnimätsimisega.

Haigused on niigi taandunud ja alternatiiviks on homöopaatia. Kolmveerand kodulehtedest sisaldab väidet, et haigestumised hakkasid vähenema enne vaktsineerimiste algust tänu paremale hügieenile, kuid au antakse teenimatult vaktsineerimistele. Homöopaatia, alternatiivsed ja looduslikud meetodid edendavad immuunsust, abiks rinnaga toitmine, korralik toitumine. Homöopaatiat pakutakse ka vaktsineerimisjärgsete vaevuste leevendamiseks. Paljud lehed ründavad Pasteuri ja haiguste pisikuteooriat.

Vaktsineerimispoliitika on ajendatud kasumist. Valdav enamus vaktsineerimisvastastest lehekülgedest väidab, et ravimifimad teenivad vaktsiinide pealt hiiglaslikke kasumeid, mille abil saab muu hulgas negatiivse info kinni mätsida. Äärmuslikumad väidavad koguni, et arstid on ravimifirmade poolt otse motiveeritud aina enam vaktsineerima.

Inimõiguste rikkumine. Vaktsineerimiste register on Suure Venna üks versioonidest, kohustuslik vaktsineerimine pole kooskõlas isikuvabadustega.

Aborteeritud loote kudede kasutamine. Kolmandikule on mureks, et osad viirused on kasvatatud aborteeritud loodete rakukultuuridel.

Väga levinud olid tunnistajate lood väidetavalt vaktsineerimise tõttu kahju saanud lastest ning antakse õigusnõu, kuidas vaktsineerimisest hoiduda.

Sellised kodulehed esitavad mitmeid väiteid, mis on eelretsenseeritava teaduskirjanduse poolt kinnitamata. Need väited jagunevad suures plaanis kolme teemasse:
* vaktsineerimise ohutus ja efektiivsus;
* kohustuslik vaktsineerimine on õigustamatu sekkumine inimese õigustesse; usaldamatus, mis väljendub uskumuses, et valitsusasutused varjavad teavet;
* alternatiivsed ravimeetodid on paremad kui teaduspõhine tervishoid ning vaktsineerimine muutub seetõttu ebavajalikuks.

Enamus nendest argumentidest on pärit 19. sajandist, mil kohustuslik rõugete vastu vaktsineerimine hoogu kogus.

Enam kui pooled kodulehtedest sisaldasid lugusid lapsevanematelt, kes uskusid, et nende laps oli vaktsiinide tõttu surnud või jäädavaid kahjustusi saanud, veerandil esitati ka kahjustustega laste pilte. Samal ajal on kujutised vaktsineerimiste silmnähtavatest kasudest kadunud, kuna kadunud on vastavad haigused, nt lastehalvatus.

Kuigi selle uuringu ülesanne polnud hinnata väidete meditsiiniliste algallikate tõepärasust, siis ühes teises uuringus leiti, et nende allikate sisu on tihti väärtõlgendatud. Paljud väited said toetust homöopaatilisest või muust alternatiivmeditsiinilisest kirjandusest. Tüüpiline tehav loogikaviga on post hoc ergo propter hoc (peale seda, järelikult seepärast), ehk aetakse segi assotsiatsioon ja põhjuslikkus.

Uuringu täistekst: http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/287/24/3245

Vist kõiki neid ja enamgi veel väited võib eestikeelsena leida kohalikult vaktsineerimisvastaselt kodulehelt IAmFree.

197 Replies to “Mida vaktsiinivastased räägivad”

  1. Sa vaikid siin maha ka suure hulga teaduslikke fakte, mis seoses vaktsiinidega on selgunud.Arstidena teame, et vaktsiinid pole ohutud. Isegi kõige tavalisem narkoos võib mõnele organismile olla mürk. Üldiselt teadjad arstid oma lapsi vaktsineerida ei lase. Kui enamus on vaktsineeritud, siis vähemus võib endale seda lukusust lubada, et ei vaktsineeri. No ja kellele vaktsiin mõjub mürgina, eks see ole loomulik kadu.

  2. Ma olen ise arst ja tunnen isiklikult väga paljusid arste paljudelt erialadelt. Minu enda lapsed on vaktsineeritud, samuti on vaktsineeritud mu tuttavate arstide lapsed. Oma tutvusringkonnas tean vaid ühte arsti, kes oma lapsi ei ole vaktsineerinud, aga tema põhjendused selleks ei ole kindlasti tõendusel põhinevad. “Arsti” nimega end siin nimetanu ei ole suure tõenäosusega üldse arst.

  3. Ootan last hetkel. Tuttav arstitudeng just ütles, et “vaata, et sa oma last vaktsineerid” ja see tuli minu jaoks üllatusena. Eelkõige seetõttu, et ma ei olnud mõelnudki last mitte vaktsineerida. Jah, võib tõesti olla, et laps on viril või tuleb kerge palavik peale vaktsineerimist. Mis siis? Kui alternatiivid on B hepatiit, lastehalvatus või midagi muud sellist, siis see pisike palavik ei ole midagi.

  4. Võimsad steitmendid on ka “Isegi kõige tavalisem narkoos võib mõnele organismile olla mürk” ja “No ja kellele vaktsiin mõjub mürgina, eks see ole loomulik kadu”. Esimene neist on äraütlemata võhiklik ja teine lihtsalt rumal (ja tegelikult ka vastik). Inime võiks endale ikka selgeks teha, mis asi on “mürk” ja mida kujutab endast narkoos. Kuid teisest küljest, eks nii lühikesse teksti nii suurel hulgal lollust mahutada ole ka andekust nõudev! Muidugi ei ole “Arst” arst…

  5. Muidugi pole ükski interventsioon lõplikult ohutu, kuid autoga sõitmine on kindlasti ohtlikum kui vaktsineerimine. Vaktsineerimata jätmine on kas ohtlik või vastutustundetu teiste turjal liugu laskmine, sest neid juhtumeid, kus keegi inimene ühele või teisele vaktsiini komponendile allergiline on, on võrreldes haiguste taaslevimise ohuga ehk kõrgem.

    Haiguspuhanguid on ju juhtunud, ka nn arenenud lääneriikides – Rootsis, Hollandis, Iirimaal, USAs ja just seepärast, et mõned lapsevanemad on arvanud oma last vaktsineerimisest “päästa”.

    Catlyn,
    asi võis olla selles, et vaktsiinivastased teevad oma propagandatööd. Tartus oli sügisel mingi Steliori mingi konverents, mis palju segadust külvas. Ja seda segadust peavad päris arstid üldiselt viisakal moel lahendama ja lapsevanematele rahulikult selgitama, kuigi teinekord tahaksid nad valeväidete levitajate kohta ilmselt ebaviisakalt öelda.

    Aga “arste” võib meil tõesti mitmesuguseid olla, kuigi valdav enamus on kindlasti igati teaduspõhised ja usaldusväärsed. Samas leidub meilgi mõni arstiharidusega homöopaatiausklik või meditsiinile lähedal seisev refleksoloog või mõni muu “teadjam arst”, kelle väidete tõepärasuse hindamise osas puudub patsiendil-abivajajal tihti vastav pädevus.

  6. Minu emal oli lapsena lastehalvtus ja ta üks häälepaeltest kärbus ja tal jäigi kogu eluks selline lapse hääl…vahel lausa sosistas.Mina vaktsineerin oma lapsi kohe kindlasti.Aga samas ei maksaks ka äärmustesse laskuda.Põhilised vaksiinid tuleks ikka teha,iga gripiviiruse pärast loomulikult ei maksaks teha.

  7. Oojaa… kõige vajalikum vaktsiin üldse maailmas on B-hepatiidi vastane vaktsiin. Tehakse 4 päevasele lapsele. Vaktsineeritakse haiguse vastu, mis levib sugulisel või otsekontakti teel ning põhiliselt narkomaanide seas. Tõesti on kõigil vanematel plaan oma 4päevase lapsega kuhugi süstla otsa joosta.

    Oma lapsel tean olevat tehtud ainult tuberkuloosivastase süsti ning seegi tehti esimesel elupäeval ilma luba küsimata. Ja ei tee talle ka mitte ühte süsti. Vähemalt mitte esimesel eluaastal.

    Lapse immuunsüsteem areneb iseseisvalt. Kui esimesel elunädalal süstida lapse sisse kolme nelja erinevat vaktsiini, siis mis kurat sest lapsest üldse alles jääb???

  8. Jah, Celtic, põhjus miks arstid lapsi vaktsineerivad on selles, et nad on lihtsalt täies tükis ja kogumina kurjad ja rumalad inimesed. Ja kui neid ei oleks, siis langeks paugu pealt suremus ja keskmine elueaootus tõuseks 150 aastani…

  9. jah, tõesti! kus küll nende arstide pead on!? iga lollgi ju teab, et lapse immuunsüsteem arendab rõugete, lastehalvatuse, hepatiidi ja kõigi teiste haiguste vastu antikehad täiesti iseseisvalt. loomulikul teel!

    no on ikka idioodid need arstid! lahti tuleks lasta sellised ja asemele panna ülimegatargad netikommentaatorid. siis langeks surevus veelgi enam ja keskmine eluiga tõuseks lausa metuusala tasemeni välja, kui mitte rohkemgi! lugege ise, see kõik on kirjas piiblis, urantia raamatus, matrixi lastes, thoth’i smaragdtahvlitel, jüri lina viimases teoses, ja elulille saladuses!

    :-)

  10. 4-päevase lapsega süstla otsa ei jookse… Maitea, ma ei jookse üldse süstalde otsa, eriti veel meelega. Aga kompleksvaktsiin tähendabki seda, et sa pead tegema KÕIK süstid, et korralik vastupanuvõime tekiks. Aasta-poolteist vana laps müttab juba ringi ja liivakastidest leiab muuhulgas ka nõelu ja muud sellist vahvat.

    Jah, iga pisiasja vastu ei pea vaktsineerima ning enamus asjade vastu areneb tõesti ise immuunsus. Küsimus on aga selles, et kui mingi haigus on tapnud või vigastanud kuni miljoneid inimesi läbi ajaloo, siis järelikult inimesel ikka ei teki ise immuunsus selle vastu.

  11. Arstid ei ole siin üldse mingid näitajad. Neil on lihtsalt tarvis oma pearaha kätte saada, kuna ravimifirma poliitika seda nõuab ja sellist võimalust pakub. Iga vanem, kes ei lase oma last vaktsineerida on perearstile tegelikult mitmesajakroonine kahju, mida aga minu lähedaste kogemuse põhjal eriti kergelt ei unustata.

    Mis puutub aga muud juttu siin kommentaariumis, siis pole ma kahjuks skeptikute suust kuulnud ühtegi tõsiseltvõetavat fakti. Vaid ilkumine ja loba ajamine. Eriti herr Jasoni poolt, kel on kinnisidee mingite reptiloididega. Aga see on tema probleem.

    @catlyn – no aga nimeta need haigused siis, mis on ajaloos miljoneid tapnud ja mille vastu nüüd vaktsineeritakse. Seejärel vasta mulle ka KUIDAS need haigustekitajad levivad ning kust alguse saavad. Kui kõik eelnevad põlved on kohustuslikus korras vaktsineeritud, siis kes on viirusekandjad?

  12. härra celtik ehk täpsustab oma huvitavat sõnavõttu ja täpsustab teadmatute kõrvalseisjate valgustamise nimel, milline kinnisedee härra jasonil täpsemalt on ning seejärel selgitab ka, mismoodi see siia puutub?

    catlyni asemel vastan ise ühe lihtsa sõnaga: rõuged

  13. Celtic, ei ole ei sinu lapse perearst ega ükski teine perearst nende laste arvel, kes vanemate arrogantsest ignorantsusest on vaktsineerimata jäänud, küll mitte ühtegi krooni kaotanud.

    Aga miljoneid on tapnud isegi selline haigus nagu leetrid. 2000.a. suri maailmas leetritesse ligikaudu 777 000 last…
    Õnneks suur osa inimestest enam ei mäletagi, missugused haigused need vaktsiinvälditavad haigused üldse on. Kahjuks aga saavad siis ka nende haiguste ja vaktsiinide kohta käivad väärseisukohad hõlpsamini levida.
    Mina (kahjuks) olen neid haigusi põdevaid/põdenud inimesi lähedalt näinud ja ei soovi neid haigusi oma vaenlastelegi, rääkimata lähedastest. Ainus hea külg on see, et vähemalt mulle nende haiguste kohta jamajuttu ajada ei saa.

  14. Ma endiselt ootan, mis on ikkagi võimalikud haigusekandjad, kui eelnevad sugupõlved on kohustuslikus korras kõik vaktsineeritud… ahvid? jänesed? rotid?

    Herr perearst. Kui veebid on täis väärmaterjali vaktsineerimise ohtlikuse kohta, siis miks ei oska mitte ükski arst neid “vääraid väiteid” ümber lükata? Miks ei saa ma kuskilt selle kohta muud infot, kui et “on vaja süst teha…?”

    Kui arstid “teavad” miks ja kuidas on vaktsiin vajalik ja kasulik, siis peaksid nad ju oskama ka mulle lollile seletada. Kuna aga senimaani pole keegi seda osanud, siis jääb tahes tahtmata mulje nagu põhineks nende usk ravimifirma brozüüri tekstile. Aga mil moel on see usk parem nende vanemate usust, kes loevad “ei vaktsiinile” lehti?

    Vaktsineerigu või ärgu vaktsineerigu – see on igaühe enda otsustada. Lihtsalt inimeste ülim ignorantsus ja kahepalgelisus käib vastukarva.

  15. Vaata, rõuged ongi juba likvideeritud, kuna ainsaks viirusekandjaks on inimesed (loomad ja linnud sellesse viirusesse ei nakatu ega edasi ei kanna, väliskekskkonnas see viirus vastu ei pea) ning kõik inimesed maailmas said vaktsineeritud – polegi enam ühtegi viiruskandjat ja rõugete vastu enam päris pikka aega ei vaktsineeritagi enam.
    Loodetavasti saab varsti samamoodi maailmast välja juuritud ka lastehalvatus, sest neid riike, kus lastehalvatus on endeemiline, on jäänud vaid mõni üksik, sh. Nigeeria (ja olekski juba olnud välja juuritud, kui mitte üks religioonifanaatikust islami šariaadikohtunik Nigeeriast ei oleks 2004.a. arvanud, et lastehalvatuse vastane vaktsineerimine on läänemaailma vandenõu muslimite vastu, et sellesse vaktsiini on topitud HIV ja viljakust vähendavaid aineid. Vaktsineerimine katkes, tagajärjeks loomulikult haiguspuhang Nigeerias, sajad jäid halvatuks…)

    Aga näiteks teetanust ei saagi välja juurida, kuna pinnasest ei kao need spoorid kusagile ja loomade seedetraktidest ei õnnestu seda ka 100% ilmselt kunagi välja juurida. Ja difteeriavaktsiin kaitseb väga hästi haiguse eest, aga ei pruugi kaitsta tõvestava mikroobi kandluse eest neelu limaskestalt. Vaktsineeritu haigeks ei jää, aga kui vaktsineerimata inimeste osakaal rahvastikus suureneb, tuleb ka haigus tagasi (seda on ajalugu juba kahjuks ka tõestanud tuhandete inimelude hinnaga)
    Ma olen vaktsineerimisvastastega debateerinud, aga nende usku vaktsiinide kahjulikkusesse ei väära mitte ükski argument ega kuitahes suure ja põhjaliku teadusuuringu tulemused (haigusi endid, nagu ma juba enne ütlesin, nad loomulikult näinud ei ole, on aga millegipärast arvamusel, et need on kas kerged või ei nakata neid ja nende lapsi, kuna nad söövad mahetoitu; millegipärast ei jõua nende mõtetesse arusaam, et suurte epideemiate ajastul oligi kogu toit mahe ja eluviis nö. roheline…). Ja kui muid argumente enam ei ole, siis tulevad käiku vandenõuteooriad, et kõik on ära istetud ja kusagilt kontrolllitud ja juhitud. See ei jõua vaktsiinivastastele kunagi kohale, et meie immuniseerimiskavas olevate vaktsiinide tootmne ei olegi kunagi olnudki mingi suurt kasumit toov ettevõtmine, hoopis vastupidi – vaktsiine manustatakse mõned loetud korrad, aga nende tootmine on keeruline ja kallis. Palju parem on toota tablette, mida võetakse kuude ja aastate kaupa iga päev.
    Ei hakka ma siin pidama kilomeetritepikkuseid debatte ümber lükkamaks kõiki võimalikke väiteid, mida paranoiline inimaju on võimeline vaktsiinide ohtlikkuse kohta välja mõtlema.
    Lihtsalt vaktsiinide kasumilikkuse ja Big Pharma vandenõu võimalikkuse kohta mõned väljavõtted ja lingid: Even under the best circumstances, vaccines have never been very attractive investments. The global market for them is about $6 billion a year, compared with $340 billion for drugs. Thirty years ago, more than a dozen companies made flu shots. Five years ago, the number was down to four. http://www.washingtonpost.com/.....Oct16.html

    Shortages of crucial vaccines, caused by drug companies shifting resources into more profitable lines, are stalling efforts to protect millions of children from fatal diseases, it emerged yesterday http://www.guardian.co.uk/soci.....blichealth http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pu.....d_RVDocSum
    http://familydoctor.org/online.....s/731.html
    http://online.wsj.com/article/.....90837.html
    http://www.isegoria.net/2005/1.....-lacks.htm

  16. Vabandan, et ühe lingi pealt (Washington Post) avaneb kõigepealt tüütu reklaamaken, aga lõpuks vaneb artikkel ikka ka.
    Veel üks väljavõte (artikli täistekstile ilmselt kahjuks vaba ligipääsu pole):
    During the past fifty years, the number of pharmaceutical companies making vaccines has decreased dramatically, and those that still make vaccines have reduced resources to make new ones. Pharmaceutical companies are gradually abandoning vaccines because the research, development, testing, and manufacture of vaccines are expensive and because the market to sell vaccines is much smaller than the market for other drug products.
    Link veelkord siin: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pu.....d_RVDocSum

  17. Ei ole ma midagi ära unustanud. Oled juba suur poiss, oskad lugeda ja sõnu kokku viia küll.

    Mis aga puutub perearsti sõnu, siis – väita, et vaktsineerimine ei ole eriline kasumitootja, on küll sulaselge vale. Ravimifirmad töötavad täpselt sama põhimõttejärgi, kui hiigel antiviiruse korporatsioonid. Symantec, Kaspersky jne. nende kasumi moodustab ainult millegi vastu võitlemine. Tegelikkuses ei tea keegi, kas arvutiviiruseid üldse tavakasutajate hulgas levib ning mil määral need on nondesamade korporatsioonide poolt loodud, et oma leib kindlustada.

    Täpselt sama kehtib ravimitööstuses – et oma turuosa hoida üleval ja kindlustada võimalikult suured sissetulekud, selleks on tarvis võimalikult palju haigeid inimesi. Heietada siin mõtteid ravimifirma “hea samariitlase” eesmärkidest on lapsik ja idiootne.

  18. Seoses eluea keskmise pikenemisega ja rahva ostujõu kasvuga pole kartagi, et ravimitööstustel turgu pole – kõrgvererõhutõve ravimid (diureetikumid, AKE-inhibiitorid, angiotensiini retseptori blokaatorid, kaltsiumkanali blokaatorid, beeta-blokkerid), osteoporoosi ravimid, eesnäärme suurenemist leevendavad ravimid, dementsuse ravimid jne jne – tootmise nihe ongi toimunud selles suunas.

    Aga inimeste ostujõu suurenemisega kaasneb veel selline fenomen, et kaubaks läheb ka igatsugu quack-värki, mille kohta on teada vaid see, et kasu saab selle kraami/manipulatsiooni müüja, kas aga ka tarbija, on enam kui kahtlane. Kas celticut selline šarlatanlus häirib?

    Tegelikult on celticu sõnavõtt täpselt m.o.t.t. selle kohta, mida juba enne mainisin: tõsiusklikele vandenõuteoreetikutele argumendid ja tõendid ei loe (võid tuua neid nii palju kui tahad), nende paranoia on vääramatu.

  19. #Tegelikkuses ei tea keegi, kas arvutiviiruseid üldse tavakasutajate hulgas levib ning mil määral need on nondesamade korporatsioonide poolt loodud, et oma leib kindlustada.#

    Mitte “keegi ei tea”, vaid sina ei tea, sest sa ei ole suvatsenud isegi algteadmisi endale selgeks teha. Kui sa arvad, et need vennad, kes näiteks delfi.ee vastu DDOS rünnakuid korraldavad on Kaspersky palgal, siis edu. Sellise mentaliteedi juures läheb sul seda hulganisti vaja.

  20. kui unustanud pole ja lugeda oskad, siis oskad ehk ka oma väiteid kirjalikult lahti seletada? mulle, tead, ei meeldi sellised tühjad vihjed, mida hiljem ignoreerima hakatakse ja ma usun, et ka teisi huvitaks mu reptiloidsed kinnisideed.

  21. http://www.zone.ee/iamfree/tri.....0vastu.htm

    Tuginedes Ameerika Ühendriikide andmebaasile, mis kajastab miljoneid andmeid vaktsiini manustamise kohta, on leitud seos vaktsiini timerosaalisisalduse ja närvisüsteemi arneguhäirete vahel.
    Ilmnes, et timerosaali sisaldav difteeria-läkaköha-teetanuse vaktsiin (DTaP) põhjustas vaktsineeritutel statistiliselt olulise autismi, vaimse arengu peetuse ja kõnehäirete kujunemise riski kasvu võrreldes timerosaalivaba DtaP vaktsiiniga. Autism ja kõnehäired esinesid sagedamini poisslastel, vaimse arengu peetust registreeriti võrdselt nii poistel kui tüdrukutel. Kirjeldatud häired kujunesid tavaliselt teiseks-kolmandaks eluaastaks.

    Ferenc Szirko – Ida-Tallinna Keskhaigla
    Eesti arst 07/2003

  22. Kui paljud täiskasvanud on revaktsineeritud difteeria vastu? Seda peaks ju kordama 25, 35 jne iga 10 aasta järel. Kas ka mittevaktsineeritud täiskasvanud ei või tekitada difteeriapuhangu riski?

  23. Szirko iseenesest on väga väärt ja tubli mees (ja ma tean ka seda tausta, miks ta tol 2003.a. ajahetkel ajakirjas Eesti Arst nii kirjutas, aga see on pikk ja tüütu jutt ja 2008 enam mitte relevantne), aga neid seoseid ja riski tõususid siiski küll olemas ei ole. See tsiteeritud jutt on kokku kirjutatud ameeriklastest isa ja poeg Geierite poolt, kes oma teenistuse saavad advokatuurilt (neil on kohe selleks vastav juriidiliste konsultatsioonide firma MedCon), see jutt ise ilmus mitte-eelrefereeritavas ja Pubmedis jt teadusandmebaasides mitteindekseeritud ultraparempoolsete ajakirjas J Am Phys Surg http://en.wikipedia.org/wiki/A.....d_Surgeons.

    iamfree muidugi pole koht, mida objektiivsete andmete allikana kasutada.

    mekale: Võivad küll tekitada riski. On tõesti vaja korduvvaktsineerida, kui viimasest difteeria-teetanuse vaktsineerimisest möödas rohkem kui 10 aastat (ja suure tõenäosusega on, kui vanust on rohkem kui 27 aastat). Viimane laialdane täiskasvanute revaktsineerimine Eestis oli 1993-1998. Difteeria-teetanusevaktsiin on ka täiskasvanutele tasuta, teha saab perearstide juures. Difteeriavaktsiini manustamise järgselt tekkivate haiguse eest kaitsvate antikehade tiitri poolväärtusaeg on noorukitel ja täiskasvanutel keskmiselt 19 aastat, nii et kohe 10 aasta möödudes kaitse nulli ei kuku, aga parem karta, kui pärast tõsiselt kahetseda.
    Ennast revaktsineerisin difteeria ja teetanuse vastu juba möödunud aastal, enne seda 1996.a.

  24. Ning kõik Eestis laste kaitsesüstimiseks kasutatavad vaktsiinid on säilitusaine (tiomersaali) vabad. Toona, 2003.a., oli diskussioon B-hepatiidi vaktsiini eri variantide ümber (kas säilitusainega või säilitusaineta), arstide asjaomaste erialaseltside ühiskomisjoni otsusena võeti kasutusele säilitusaineta variant.

  25. Jaaa, muidugi. Kui tiomersaal nii ohutu on, miks siis see vaktsiinidest eemaldati/eemaldatakse? Lihtsalt sellepärast, et eri riikides on kisa nii suureks läinud? Lihtsalt sellepärast? Lubage naerda.
    Professionaalsed skeptikud tunduvad mulle suuremate dogmaatikutena kui valdav enamus teadlasi. Ma kaldun arvama, et vaadates saja aasta pärast tagasi, paistavad skeptikud pigem nagu ebausklkud ürginimesed, kes ei näinud suurt pilti kui üha süveneva paranormaalse pimeduse ajastu Prometheuse-sarnased valgusetoojad.

  26. Jah, just täpselt nii tehti, et hüsteerilisi tiomersaalifoobikuid kuidagimoodigi rahustada, et vaktsineerimine selle taha ei jääks. Kui oli võtta vähem emotsionaalset vastumeelsust tekitavat vaktsiini, siis selle kasuks otsustati. Jah, kisa läks osadel ikka nii suureks, et hakkas kahjustama terve rahva tervist ja tulemusi ei pidanud sugugi kaua ootama ei Iirimaal, Hollandis, Rootsis, USA-s.

    Iga selline valik maksab – tiomersaalivaba vaktsiin maksab rohkem, aga inimeste tervis maksab veel enam. Kui on valida panikööride poolt innustatud vaktsineerimatuse ja kallima vaktsiini vahel, siis seekord otsustati rahaliselt kallima variandi vahel, et alusetu ja teaduslikult täiesti põhjendamata vastuseisu ja hirmu tõttu keegi vaktsineerimata ei jääks.

    Aga pole hullu, küll vaktsiinivastased uusi kolejutte välja mõtlevad, et endale maailmapäästja oreooli juurde kasvatada.

  27. #Tegelikkuses ei tea keegi, kas arvutiviiruseid üldse tavakasutajate hulgas levib ning mil määral need on nondesamade korporatsioonide poolt loodud, et oma leib kindlustada.#

    Ohhh püha küündimatus. Tegelikult, tüüpiline. Ei tea asjast mitte kui midagi, aga tuleb välja selliste väidetega.
    Lühidalt, on piisavalt kurje inimesi, et ei F-Secure ega Kaspersky ega muud loomad pea selleks eraldi vaeva nägema. Aga samas, suur mees/naine, ise tead. Eks hoia oma masinat viirusetõrjevabana. Võib isegi juhtuda, et midagi ei juhtu. Samas, kui ükskord juhtub…

  28. No töötan ise koha peal, kus igapäevaselt tuleb tegeleda arvutiviiruste ja arvutikaitsega. Jah… inimesed, kes arvuti hooldusesse toovad, ei teagi kui palju igasugust sitta neile sinna koguneb… ja need pahalaste mahud on ikka vägevad!

    Huvi pärast lasin samade programmidega ka oma arvuti üle, mida järjest kasutanud kaks aastat ilma ühegi viirusetõrje ja troojakaitseta. No mitte midagi ei leidnud. Seega viiruste sinu arvutisse jõudmine on suuresti kinni kasutaja teadlikkusest mida ja kust otsida ja mida alla tirida.

    Täpselt sama lugu on vaktsineerimisega. Igaks juhuks võivad ju teadmatud ennast vaktsineerida ent hiljem ikkagi haiged olla.

    Mis puutub aga Ray D. Noperi kommentaari siis – minu teada vene ajal ja 90ndate algul oli vaktsineerimine kohustuslik, seega on ka mul kõik toonased vaktsiinid olema. Idee järgi ei tohiks nagu teetanust tulla? Või mis… Aga näe, ikka võib, sest toonased vaktsiinid on ammu oma mõju kaotanud, lihtsalt paljudel inimestel on nad tervise sitaks keeranud, ei muud.

  29. tee, mis sa teed, viita arstiterminitest kubisevatele teadustöödele, üks on selge – ei ole tagasiteed, vaktsineerimine on lihtsalt “moest läinud”…absoluutselt. Inimesed on hakanud mõtlema. Kunagi arvati ju ka, et nõiad tuleb põlema panna ja kohe pandi kah.

    Kisendagu need vaktsiinipooldajad palju soovivad, hiljaks olete jäänud, te kisate vaid eneseõigustamise korras, istuge terviseks oma “õiguse” otsas, selleks on teil õigus ju. Aga mida sa selle õigusega peale hakkad?

  30. Muidugi jah, asjale võib ka küüniliselt läheneda – kui vaktsineerituse tase langeb alla teatud piiri, siis hakkavad need seni peaaegu unustatud haigused taas levima ja esimestena surevad või jäävad sigimatuks need, kes ilma vaktsiinide kaitseta.

    Looduslik valik oma täies ilus.

    Läheb muidugi aega, mil sellesama loodusliku valiku abil tekib mingi haigustekitaja vastu omandatud immuunsus, nagu osadel Aafrika hõimudel on loomupärane immuunsus malaaria vastu. Evolutsioon ju ei peatu.

    Aga esimese haiguspuhangu ja surmajuhtumite peale tulevad muidu tulihingelised vastased tavaliselt mõneks hetkeks mõistusele tagasi. Kuid hariduse ja harituse tekitamine endale kõrvade vahele on siiski iga indiviidi isiklik mure. Kahju, et see teinekord rasket ja laipadega ääristatud teed pidi tulema peab.

  31. Põhimõtteliselt kõik need välja toodud punktid ongi tegelikult tõsi.
    Näiteks USAs ei ole vaktsineerimine seadusega kohustatud, aga kogu meedia karjub, et on, ning kui ei vaktsineeri siis tulevad kohe sanktsioonid. Inimõigus missugune. Telekas räägitakse isegi kuidas elavhõbe on lapsele kasulik. Aga praktikas lased teha mõne vaktsiini süsti ära ja pärast vaatad kuidas laps on autist valmis. Meil muidugi ei pruugi olukord nii dramaatiline olla. Neil enne kooli peavad lapsed üle 40 doosi vaktsiine saama. Vaktsiinid nakatavad inimesi igasugu viirustega.
    Lugege ise. See, et arstid oma lapsi vaktsineerivad ei ole mingi näitaja. Mulle andis perearst mingit köharohtu, mis sisaldab magusainet aspartaam. Nüüd on see ka järsku kasulik?

  32. Härra Paavo võiks endale selgeks teha, mis on floodimise ja arvutiviiruse vahe, enne kui siia pröökama tuleb.

    Jason – sina olid see, kes tõi siia teemasse sisse vabamüürlased ja reptiloidid, loopides sõnu ja vihjates vaktsineerimisvastaste “pimedale usule” Icke ja Lina teostest ammutatud teadmiste suhtes.

    Need asjad pole omavahel üldse seotud, vaid sina suudad leida seose, kuna oled niivõrd kibestunud oma vildaka maailmavaate tõttu, mille alusel arvad, et kes pole skeptik on tulihingeline Icke fänn ja vandenõuteoreetik. Sorri aga halle toone on sitaks rohkem kui vaid üks seal musta ja valge vahel.

    Martin Vällik – Vastsündinuga on haiglas niimoodi, et kui vanemad ei soovi b-hepatiidi vastast vaktsiini, siis pannakse lihtsalt tempel kirja nagu oleks saanud. See pidavat vajalik olema selleks, et kellelgi hiljem pahandusi ei tuleks. Seega on haiglates jõutud juba niikaugele, et kõik peab käima kohustuslikus korras.

    Uurisin natuke asja. Näiteks läkaköha vastane vaktsiin kutsub väga sageli esile imikute äkksurma juhtumeid, mida peetakse “paratamatuks kõrvalnähtuseks.”

    Sain teada et ka mind ja minu venda oli titena vaktsineeritud läkaköha vastu. See aga ei hoidnud meid tagasi ikkagi läkaköhasse haigestumast ning nii me veetsimegi kuu aega Hiiul haiglas.

    60-ndate lõpul alustati terves maailmas suurt sund-vaktsineerimise lainet ja seda just vastsündinute peal. 70-ndate lõpuks olid välja arenenud väga rängad immuunsüsteemihäired ja -haigused, nende hulgas ka AIDS. Sunniviisiline vaktsineerimine kestab tänaseni. See toob endaga kaasa immuunsüsteemihäireid, märgatavalt on kasvanud mõju intelligentsile ning üldse inimese ajutööle. Kui möödunud sajandi alguses veel ei tuntudki sellist haigust nagu autism, siis tänaseks on grupivaktsineerimise tagajärjed kohutavad – iga viies laps kannatab kerge- või raskekujulisema sotsiaalse hälbe all, levinud on hüperaktiivsus, autism, täheldatud on vägivalla ning sotsiaalvaenulikkuse massilist tõusu.

    Aafrika mandril tegeletakse massilise genotsiidiga – jah muidugi ei toimu see üleöö ja püssiga, ent genotsiid on see siiski. Sama on hakatud ka tegelikult mujal maailmas tehtama – ravimifirmad toodavad üha mürgisemaid vaktsiine, mis mõjuvad laastavalt inimese kesknärvisüsteemile. Ja siis me imestame, et noorus on hukas – ise me neid süstime!

    Hepatiidi vastu vaktsineeritakse juba vastsündinuid, kuigi on tegemist täiskasvanud narkomaanide haigusega! 12 tunni vanusele beebile süstitakse sisse surnud b-hepatiidi haige sülje põhjal valmistatud vaktsiini, mis sisaldab 1:1 sama kanget haigustekitajat, kui seda oli surnul. 12 tunni vanusele beebile! kel pole veel immuunsüsteemi ollagi…
    ning samas sisaldab see vaktsiin sellisel määral raskemetalle, elavhõbedat, et paljud lapsed on sellest lihtsalt ära surnud, on krampides tõmmelnud ning haiglates vedelenud. 80% imikute äkksurma juhtumitest leiab aset nädala-kahe jooksul peale vaktsineerimist.

    Sama hästi võiks täiskasvanud inimene end süstida AIDSihaige narkomaani süstlaga… küll su immuunsüsteem selle korda ajab.

  33. Ohh Celtik ja anonüüm, võib vist vaid konstateerida, et õnneks on teiesuguseid usuhulle konspiratsiooniteoreetikuid siiski üsnagi vähe. Et argumendid teie(suguste) vaateid ei mõjuta, on ju teada ja ammu ka öeldud. Elage oma luuludes, vihake arste, arvake, et mingid tumedad jõud on teie vastu maailmas liikvele pandud, et mingid Sauronid on Aafrikas möllamas ja meilgi genotsiidi korraldamas… Päris juba maailmavaade muidugi…

  34. “Rahvusvahelisel tasemel on antud soovitusi, et vastsündinuid ei vaktsineeritaks elavhõbedat sisaldavate preparaatidega – on olnud isegi surmajuhtumeid. Kuid pole siiski korralikke tõenduspõhiseid uuringuid, mis kinnitaksid, et 12-13aastastele oleks elavhõbedat sisaldav vaktsiin kahjulik,” kommenteerib haigekassa raviteenuste büroo spetsialist Sirje Vaask.

    Juba 1999 a teatas Euroopa Ravimite Hindamise Amet, et soovitab vastsündinute vaktsineerimiseks kasutada vaid neid vaktsiine, milles pole elavhõbedaühenditest konservante. Sama tungiva soovitusega on esinenud ka USA vastavad ametid ja Pediaatria Akadeemia. Põhjust soovituseks andsid kahtlused, et vaktsiinides sisalduvad elavhõbedaühendid võivad tekitada mitmesuguseid neuroloogilisi probleeme sealhulgas kõnehäireid. Kindlaid tõendeid, et vaktsiinidest saadud elavhõbeda hulk võiks ületada norme või et just need ühendid on mingi tervisehäire põhjuseks, praegu pole, kuid seda nimetatakse potentsiaalseks ohuks.
    Eriti käib see väikelaste kohta – neil ei teki sappi, mis on põhiliseks elavhõbeda väljutamise võimaluseks. Ohustatuks peetakse eelkõige väikse sünnikaaluga imikuid, kes kehakaalu kohta võivad saada rohkem elavhõbedat. Elavhõbedavabade vaktsiinide kasutamine on hulga lihtsam, kui eemaldada elavhõbedat toidust või mujalt keskkonnast.
    ALEKSANDER LAANE,
    EMEA

    Aga Martin Vällikul on oma teooria – tegu on tiomersaalifoobikutega.

  35. Ahh jaa, kahju on vaid sellest, et kui kellegagi teie sõgeduse tõttu midagi juhtub, siis ei ole see mitte teie vaid teie lapsed, kes ei ole ju milleski süüdi.
    PS. ja see maailmavaade on muidugi jube, mitte juba…

  36. Millistes haigetes ajudes on küll sündinud need luulud, et B-hepatiidi vaktsiini tehakse surnud B-hepatiidihaige süljest ja et lapsed surevad krampides elavhõbedamürgistusse? Minu sügav kaastunne sellise vaimse seisundi puhul.

    Ahjaa, homöopaatilisi nosoide tehakse küll marutõvehaige süljest jms. Võib-olla on lihtsalt segi läinud, mis on mis?

    Aga kui tsiteerida, siis võiks ikka olla up-to-date! Näiteks värsket lugemist (veebruar 2008) selges lihtsas eesti keeles: “Kunagi, nii aastat kümme tagasi, käis mööda maailma ringi teooria, et vaktsiinides sisalduv etüülelavhõbe ladestub laste organismi ja põhjustab mitmesuguseid haigusi…, edasi vt: http://www.terviseleht.ee/200805/ , veidi peab edasi kerima (Aleksander Laane sulest).

    Ja miks tsiteerida EMEA e. Euroopa Ravimiameti (mitte ravimite hindamise ameti) otsust (pealegi valesti) 1999.aastast, kui võiks tsiteerida 2004.a. – tiomersaali ohutuse kohta: http://www.emea.europa.eu/pdfs.....9404en.pdf
    Või Maailma Terviseorganisatsioon 2006: In the latest review by the committee (at its meeting of 6-7 June 2006) the conclusion previously reached was reaffirmed that there is no evidence of toxicity in infants, children or adults exposed to thiomersal in vaccines.
    http://www.who.int/vaccine_saf.....mersal/en/

    Ja kusjuures Eestis ongi kogu aeg olnud kasutusel säilitusaine-tiomersaalivaba B-hepatiidi vaktsiin, tiomersaaliga B-hepatiidi vaktsiini laste vaktsineerimiseks kasutatud polegi!

    Aga ühte korralikku vandenõuteoreetikut faktid muidugi ei veena…

  37. Ning kui mõni usub, et kroonilise B-hepatiidiga lapsi Eestis olemas pole (olnud) või et neid maailmas nüüdki miljoneid pole, siis on see pime usk. Mina olen kahjuks selliseid lapsi näinud. Õnneks mitte viimastel aastatel.

    Hämmastav on see arrogantne ignorantsus – ei teata lihtsamaidki tõsiasju, ei omata mitte mingit ettekujutust ei haigustest, ei haiguste levikuteedest, ei vaktsiinidest, ei immuunsüsteemist jne, aga see ei takista pröökamast jubedaid jaburdusi ja väljamõeldisi.

  38. kahju, et paranoia ja para-temaatika vastu veel vaktsiini pole. nagu näha, on nende viiruste kandjaid siin juba kolm tükki. küll neid peagi nende pärispesast veelgiu rohkem kohale voorib.

  39. to: perearst

    oh, pole midagi parata. see rahvas ongi juba kord selline. ilsmelt vist kah lapsena vaktsineerimata jäänud ja…ah, ma parem edasi ei fantaseeri – solvuma on nad igatahes meistrid.

    tahtsin lihstalt öelda, et pole mõtet neid ümber veenda: neil on oma võlumaailm, mis on põnevam kui meie igav ja realistlik maailm ning nad ei taha seda mingil juhul maha jätta. on’s seal siis nüüd põhjuseks vajakajäämised isiklikus elus või anatoomias/neuroloogias või kus tahes aga miski igatahes tõmbab teatavat rahvast selliste teemade poole.

    seejuures ei erista miski neid klassikalistest usufanaatikutest: argumenteerimismetoodika, “uskumatute” kohtlemine, kriitikavõime jmt on justkui teineteise pealt kopeeritud. einus erinevus ongi vist selles, et para-vennad ei julge iseendale ja teineteisele tunnistada, et “jumal on olemas” ning on seepärast jumala asendanud ufode, atlantise, reptiloidide, vandenõude, kummituste ja telekineesiga.

  40. Mnjah, ega üksikinimese veenmisüritus ei vii enamusjuhul kuhugi. Piirduks see konkreetse üksikinimesega, polekski liiga palju häda karta, aga paraku levitatakse mõtteviirusi aktiivselt edasi ja just nende seas, kes kergelt mõjutatavad ja nende peal, kes kõige enam kaitsetud.

    Enamgi veel. Osad otsivad aktiivset tunnustust, korraldavad “teadus”konverentse, trügivad meediasse ja isegi kõrgkoolidesse loenguid pidama.
    Näiteks on Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis kriitikavaba homöopaatiakursus olemas, Tartu Ülikooli täiendkoolituste reas on samuti leida sobilikke kursuseid nõiahakatistele. Pole kaugel aeg, mil huvigrupid seadusloomesse tahavad nina pistma hakata. Näiteks on homöopaatia meie ravimitega seotud seadustes euronõuete tõttu ära mainitud.

    Lugupeetavad vastalised võiksid muidugi oma arusaamasid täiendada ja uuendada, see on teadustegevuse juures paratamatu ja möödapääsmatu nõue. Pole mõtet oma argumentidega kinni jääda aastakümnete taha või nagu artikliski sai nimetatud – aastasaja taha. Elu on sest ajast väga palju edasi läinud.

  41. jah, Jason, samas on mingi kiiks ka meil silmnähtavalt küljes :-)
    et vaatamata korduvale mustrile eri usuliste väidete juures, jäksame mõnda aega üritada valeväiteid kummutada, kusjuures edukuse osas pole pole me vist keegi eriti veendunud

    noh, selline peaga vastu seina löömine ja mitte õppuse võtmine on ehk märk millestki patoloogilisest?

    Mina ju lausa vastava kodulehegi teinud :-)
    perearst, ehk suunad mind pädevate spetsialistide juurde :-D

  42. Mina kirjutan (kui kirjutan) mitte lootuses fanaatikuid ümber veenda, vaid selleks, et kummutada vähemalt mõnigi valeväide nende threadide (vaikivate) lugejate jaoks.
    Sest vandenõuteooriad on omamoodi küllalt nakkavad (siin on omad tajupsühholoogilised põhjused).

    Teaduslikus mõtteviisis, eluterves skeptitsismis ja püüdlustes kaine mõistuse häält kuuldavale tuua pole midagi patoloogilist. Ma julgeks väita, et see on suisa anne.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga