Eesti riik registreerib posijaid ja soolapuhujaid

Aadrilaskmine on iidne tervendusvõte.Ja ma ei teagi kohe öelda, kas see on hea või halb.

Nimelt tegeleb Kutsekvalifikatsiooni Sihtasutus (Kutsekoda) mitmesuguste kutsestandardite registreerimisega ning vastavalt nendele kutsetunnistuste väljastamisega. 2008. aasta märtsi alguseks oli kinnitatud 669 kutsestandardit, nende hulgas homöopaat, aroomterapeut, Hiina loodusterapeut, refleksoloog ja Nuad Bo-Rarn loodusterapeut.

Kuivõrd Kutsekoja asutajate seas on teiste hulgas Sotsiaalministeerium ning Tervishoiu ja Sotsiaaltöö Kutsenõukogu, mis tegeleb ülalnimetatud kutsetega, liikmete seas on ka Tervishoiuameti ning Teadus- Haridusministeeriumi esindaja, siis küllap on varsti oodata ettepanekuid, et nimetatud erialasid saaks riigi poolt rahastatud õppeasutuses (Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis?) õppida.

Mõnes mõttes võib registreerimine olla hea, kuna reeglite mahamärkimisega on valdkond mingisugusegi raamistiku sees ja võimaldab teostada järelvalvet, kas neist reeglitest ka kinni peetakse; registreeringu tühistamine toimib kui karistus. See aga eeldaks selliste reeglite kehtestamist, mis välistaks pseudoteaduse levitamise, tühja lootuse andmise ja igasuguse pretensiooni terapeutilistele väidetele, mis jääks siiski Tervishoiuametis regitreeritud tervishoiutöötajate pädevusse.

Kits kärneriks siin ei sobi, et ravitsejad ise endale reeglid kehtestavad, kui riiklikku tunnustust tahavad saada. Või kui soovitakse ise endale sobilik reeglistik kehtestada, siis pole riigil kohustust seda oma templiga tunnustada. Riik peaks hea seisma tõenduspõhise tegevuse eest.

Plusspoolele võiks teatud mööndustega ilmselt kirjutada ka selle, et seatakse mingidki miinimumnõuded haridusele, mida end “tervendajaks” nimetada sooviv inimene läbima peab. Siin on aga väga terav konks. Kuidas peaks nimetama haridust, mis tõsimeeli väidab homöopaatia põhimõtted toimivaks ja jätab ausameelselt kajastamata teadusuuringute tulemused selle tegevuse toimimatuse kohta?

Teisalt on riiklik tunnustus halb, kuna registreerimisega antakse tarbijale-patsiendile signaal, et posimine ja soolapuhumine on nii legitiimsed ja õiged tegevused, et isegi riik peab vajalikuks selliseid tegevusi oma institutsioonide kaudu tunnistada. Sedasi antakse riiklik tunnustustugi ka nende posimiste taustal hõljuvatele uskumustele, et need on justnagu midagi enamat kui lihtsalt muinasjutud möödunud aegadest.

Ja sedasi saigi nurgaarstist lugupeetud meister. Mitte seeläbi, et ta ise oleks juurde õppinud ja oma kvalifikatsiooni tõstnud, vaid väravapostide ringitõstmisega.

Lisa on tulemas, aga sugugi mitte kõik ei pääse marjamaale:

1) Kinnitada kaplan III kutsestandardi esmatöötlus ja esitada riiklikku kutseregistrisse kandmiseks.
2) Kinnitada kaplan IV kutsestandardi esmatöötlus ja esitada riiklikku kutseregistrisse kandmiseks.
3) Kinnitada kaplan V kutsestandardi esmatöötlus ja esitada riiklikku kutseregistrisse kandmiseks.
Allikas: otstus nr 32

1. Moodustada töörühm kiropraktiku kutsestandardi väljatöötamiseks.
2. Jätta Holistilise Psühhoteraapia Eesti Seltsi taotlus holistilise psühhoterapeudi kutsestandardi väljatöötamiseks rahuldamata.
3. Jätta Sünni ja Imetamise Eesti Tugiühingu taotlus imetamise nõustaja kutsestandardi väljatöötamiseks rahuldamata.
Allikas: otsus nr 31

On ka teistsuguseid arvamusi. Eesti Päevalehe pealkiri 2007. aasta 8. augustist ütleb hoopis, et Alternatiivmeditsiin pääseb soolapuhumise mainest.

Saatsin kirja Tervishoiuametile. Kui vastuseid liikuma hakkab, annan teada.

9 Replies to “Eesti riik registreerib posijaid ja soolapuhujaid”

  1. Linnas liigub kõlakas, et midagi on kahe silma vahele jäetud, nimelt tahab riik hakata registreerima eelmistele lisaks võlureid ja perspektiivis on nõiad, loomulikult tuleb ka vastav õpe kroonu kulul anda.

  2. Pealkirjas lubati, et riik registreerib posijaid ja soolapuhujaid, aga tegelt on ju juttu alternatiivmeditsiini viljelejatest. Mina tahaks aga end ka registreerida, niisiis, kus ma saan?

  3. Defineeri posijate/soolapuhujate ja alternatiivmeditsiini viljelejate vahe.

    noniih, proovime dehvineerida:
    1) posijad/soolapuhujad
    2) alternatiivmeditsiin
    lubage mul seda teha näite varal.
    Kui seada poodiumile neiuke, kel jänku kõrvad peas ja tutike ahtril, siis mittemõistjad ütlevad:
    1) lits
    asjast huvitatud aga:
    2) pleiboi jänku

  4. kas see oli peene inimese huumor või tõsiselt esitatud võrdlusmaterjal soolapuhuja ja alternatiivmeediku eristamiseks?

    Ei üks ega teine. Nii üks kui teine. Sest kõik oleneb isiklikest eelistustest, kasvatusest, hari(d/t)usest ja teadmistest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga