Reedel on päikesevarjutus. Vaadake ohutult.

PäikesevarjutusReedel 1. augustil leiab aset päikesevarjutus, mis Eestis on nähtav osalisena – Kuu katab Päikese pindalast veidi alla poole: 44-46%.

Esimene kontakt ehk Kuu ja Päikese esmane kokkupuude ehk varjutuse algus on kella 11:45 paiku, täisfaas 12:50 kandis ning IV kontakt ehk Kuu ja Päikese eraldumine maapealse vaatleja seisukohast ehk varjutuse lõpp on kell 13:55.

Kel palju ressursse, võib täisvarjutust vaatama sõita. Täisvari alustab Kanada kirdeotsast, sõidab üle Gröönimaa ja Põhja Jäämere, sealt edasi Novaja Zemlja kaudu Siberisse, maksimumiga Vorkuta ja Surguti vahel, teele jääb veel Novosibirsk (seal tehakse muu hulgas kuulsaid TAL teleskoope), riivab Mongooliat ning Kasahstani ja jätkab Hiinas, kus lõpetab päikeseloojangus.

Kõigest täpsemalt NASA varjutuste lehel: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEmono/TSE2008/TSE2008.html; eesti keeles Vaatlejas. Täisvarjutusest edastatakse ka võrguülekandeid, näiteks siin: Exploratorium.

Astronoomiahuviliste ühendus Ridamus kutsub inimesi ohutult varjutust vaatama Tallinna Linnahalli promenaadile. Kohapeal saavad olema vastavate filtritega varustatud teleskoobid ja muud vaatlusvahendid.

Kes juhtub Ruhnu saarel olema, võib tulla Liise talu hoovi, kuhu panen püsti spetsiaalse päikeseteleskoobi Coronado PST. Veel kavatsen teha pilte eri faasidest läbi Baaderi päikesefiltri kile.

Tartu kandi inimesed võivad seada sammud Toomemäele tähetorni juurde, kus samuti Coronado PST ja muudki vaatlusvahendid kenasti külalisi ootamas.

Päikesevarjutuse avalik näitamine on hea võimalus kohtuda inimestega ning vastata mitmesugustele küsimustele.

Keda astronoomia rohkem huvitab, võib osa võtta iga-aastasest astonoomiahuviliste kokkutulekust, mis seekord toimub Väike-Maarja kandis. Lähemalt Vaatlejast.

4 Replies to “Reedel on päikesevarjutus. Vaadake ohutult.”

  1. sai ise ka vaadatud,huvitav miks linnud laulmise lõpetavad varjutuse ajal ja vai jäävad?kas nende bioloogilise kella lööb see segi?

  2. eks nad arvavad jah, et öhtu käes ja öö tulemas. bioloogiline kell bioloogiliseks kellaks aga lindu on lihtne lollitada sest nende jaoks on visuaalne info olulisem kui biokell. pane laululindude puurile tume riie peale ja kohe arvavad nad, et nüüd on öö ja aeg vait olla.

    samalaadset lollitamist on kasutatud ka kanade puhul. 100% sisetingimustes elavaid munakanu lollitatakse ööpäevase tsükli kunstliku kiirendamisega. tulesid lülitatakse sisse ja välja (öö ja päeva vaheldumine) sadegamini, kui reaalne ööpäev vaheldub. seetõttu munevad nad mõnevõrra sagedamini.

  3. Ilus vaadata, et päikesevarjutus on sildistatud “hea” (varjutusest on ikka kõvasti kasu) ja “tegu” (oli tõesti hästi tehtud, võiks sagedaminigi varjutusi teha).

    Ise olin varjutuse ajal rannas, päevitasin ja suplesin, aga kurvastuseks midagi veidrat ei täheldanud (päiksesse vaatama ka ei hakanud).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga