Teadus tappis padišahhi

Humayun

Eile kirjutas skeptik, kuidas Allah arvas heaks liigselt teaduses nuuskinud uskmatute kristlaste peameest nuhelda. Kuid ka õigeusklikud moslemid ei saa ülemäära uhked olla; nendestki mõned on sarnaste pattude eest Allahi meelepaha ära teeninud.

Mugali impeeriumi padišahh Humayun — Allah olgu tema hingekesele armuline —, esimese padišahhi Baburi esmasündinud poeg, oli üks õilsa hingega ja andestav moslem, kes juba noores eas nii pärsia, türgi kui araabia keelt valdas ning valitsejana mitme observatooriumi rajamiseks käsu andis. Ülemäärane huvi salajaste teaduste vastu aga talle saatuslikuks saigi.

21. Rabī al-Thani päeval 963. aastal pärast hidžrat — uskmatute ristikoerte jaoks 1556. aasta 4. märtsil — oli kõrgelt sündinud padišahh parajasti oma raamatukogust lahkumas, kaenlad raamatuid täis.  Allah aga tahtis, et Humayun just trepi peal kuuleks adhaani — kutset palvusele.  Allah on suur!  Pühendunud õigeusklikuna, nagu see talle kombeks oli, kõverdas Humayun kohe põlvi, kuid komistas seejuures oma hõlsti sabale, kukkus trepist alla ja lõi oma pea vastu teravat äärekivi. Allahi tahtel purunes padišahhi kolp ning sealsamas, palve huulil, ta surigi.  Allah on armuline: uskmatul paavstil oli ta enne surma tervelt kuus päeva kannatada lasknud.

6 Replies to “Teadus tappis padišahhi”

  1. Halleluuja, ole tänatud, vend dig, viljaka Jumalariigi-töö eest ajalooannaalide uurimisel, ja hingelise vapruse eest, et pakkuda meile naturalistlikumat usuelamust, väljendades sündmusi otse õela muhameedlase vaatepunktist! Selle hoiatava näitega peaks olema lõplikult tõestatud, et teadus üks kuri ja Jumalavallatu tegevus on, millest üks õige Jumalamees end eemale peab hoidma nagu Saatan välgust!

    Ärgem nimelt unustagem, et Allah on lihtsalt teine nimi meie, kristlaste Jehoova/Jahve kohta, olgugi et moslemid (kelle suhtes ka vend dig näib käesoleva loo kõnepruuki arvestades kahetsetavat poolehoidu tundvat) küll kahjuks igavesse põrgutulle peavad siirduma, kuna ei tunne Püha Kolmainsuse müsteeriumi ega Suurt Lunastusplaani. Aga sellegipoolest laseb Issand oma mõõtmatus helduses jumalakartlikel moslemeil nende maised elupäevad üldjuhul rahulikult õhtusse saata, enne kui patused hinged Põrgukatlasse Kuradi meelevalda paiskab. See ülisuur arm kohaldub muidugi vaid juhul, kui nad suudavad vältida rüvedusi nagu hooramine või teadusega tegelemine – viimastel puhkudel tapab Jehoova, kes teatavasti on püha vihaga Jumal, nurjatu patustaja halastust tundmata. Halleluuja!

  2. Kuigi Eesti keeles on õigeusk seostatud peamiselt õigeusu kirikuga, võib seda kasutada ka laiemas tähenduses:

    orto.doksia – õigeusklikkus; range ametlikest põhimõtetest kinnipidamine.

    The word orthodox, from Greek orthodoxos “having the right opinion,” from orthos (“right, true, straight”) + doxa (“opinion, praise”, related to dokein, “thinking”),[1] is typically used to mean adhering to the accepted or traditional and established faith, especially in religion.

  3. catlyn kirjutas:

    Õigeusklikke moslemeid pole olemas, on tõsiusklikud moslemid ja õigeusklikud. Tehniline täpsus on voorus.

    See on tõenäoliselt tõlkeküsimus. Mina lähtusin eestikeelse “1001 öö” tõlke praktikast.

  4. catlyn, Vagamees kirjutab ikka iseenda ja kaas-vagameeste mätta otsast – palun vabandust, kui see Sinu usulisi või usuvastaseid tundeid kuidagi solvas!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga