skeptik.ee meeldejäävamad tegevused aastal 2008 ja mõni mõte 2009. aastaks

Lisaks sadadele lugudele, tuhandetele kommentaaridele ja kümnete tuhandete lugejate uudishimu rahuldamisele on skeptik.ee tegevuses 2008. aastal muudki toimunud. Üks asi on lihtsalt lobiseda ja avaldada arvamust, targutada ja kena välja näha, kuid asjaolude tegelik muutmine saab alguse siiski tegudest ning mõnedest reaalstaju korrastada üritavatest teost on skeptik.ee-l ka raporteerida.

Kahetsusväärselt pikaks veninud ettevõtmine seoses Päästeameti pommivitsaga Sniffex sai 2008. aastalgi oma järje. Saatsin Päästeametile kirja, milles esitasin Ameerika sõjaväelaste poolt tehtud teadusliku katse tulemused, milles selgus üheselt Sniffexi võimetus lõhkeaineid tuvastada, ning palusin Päästeametil olemasoleva tõendusmaterjali valguses see seade oma arsenalist turvakaalutlustel kõrvaldada. Kahjuks seda ei tehtud ja Päästeamet seisab vankumatult oma sniffexi-usu ustava jüngrina.

Võite olla kindlad, et see Sniffexi lugu jätkub kohe kindlasti ka 2009. aastal.

Päästeameti Sniffex oli skeptikute meelest piisavalt prominentne juhtum, et see pälvis austusväärse Umbluu-preemia, milleks on “Viltune pendel” ja mis määrati Päästeametile võluvitsa Sniffex kasutamise ja kaitsmise eest.

Veel sai esitatud küsimusi ja pöördumisi Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolile seoses homöopaatia, refleksoloogia ja muude libameditsiini võtete ilmselt kriitikavaba käsitlemisega ning Tartu Tervishoiu Kõrgkoolile seoses aegunud ning rahvatervist ohustavate vaadetega homoseksualismi kohta, mida eetika õppejõud Meego Remmel loengus edastab.

Pöördutud sai ka Kutsekoja poole seoses homöopaatide ja teiste posijate riikliku tunnustamisega, Haridusministeeriumi poole seoses koolijuhi üleskutsega palvetada Vanalinna Hariduskolleegiumis. VHK teemal sai nende endi alusdokumentide põhjal päris pikalt huvitavaid teooriaid veeretada.

Toimus kolm skeptikute kohtumist Tallinnas Kuku klubis, testitud sai kolm selgeltnägijat populaarsest saatest Selgeltnägijate tuleproov, uurimise all oli telekinees ning see uurimus jõudis populaarsesse telesaatesse Pealtnägija.

Meenub veel mõni kajastus teistes meediaväljaannetes (toonane SLÕhtuleht ja Ionic-Detox jalavann). Regulaarselt on skeptik.ee lugusid ilmutanud Terviseleht.

2008. aastast tuleb meelde veel abordivastaste plaan skeptik.ee ja mind kohtusse kaevata. Vaatamata esialgsele uudsusest tulenevale hämmingule, kuid sellegipoolest kiirelt kujunenud valmisolekule lahingusse asuda, paistab see projekt EI-laste poolt soikunud olevat (EI = Elukultuuri Instituut).

2009. aastast võiks soovida rohkem kajastusi peavoolu meedias ehk suurema vastukaja ehk sõnajõu saavutamine laiema avalikkuse ees. Maikuus on tulemas üks sündmus, mis võiks laiemat vastukaja ja huvi tekitada — Massimo Polidoro külaskäik, kuid sellest edaspidi. Kindlasti mängib elu ise ette mitmesuguseid võimalusi ja tuleb osata need vaid positiivsel moel ära kasutada ja ellu rakendada.

Kui heal lugejal mingi oma meenutus minevikust või soov tulevikuks on, siis palun väga — kommentaarikülg on avatud.

Kommentaaridest sedapalju, et uut väärtust loovad pigem need kommentaatorid, kes peale oma esimese kommentaari avaldamist ka hiljem tagasi tulevad ning võimalikku tekkinud vestlust edasi ajavad. Mitte midagi pole peale hakata nende kommentaari-kakanditega, kes mingit siinset pealkirja nähes oma kiire hunniku maha lasevad ja siis ise aurava varanduse juurest kiirelt jalga lasevad. Neile võiks mingi omaette koha teha.

15 Replies to “skeptik.ee meeldejäävamad tegevused aastal 2008 ja mõni mõte 2009. aastaks”

  1. Jaigi lugu ei olnud eelmise aasta kommenteerituim, oli suht asjalik väitlus, aga sellegipoolest keerati külmalt poole pealt kinni.

  2. Peeter ütles:

    Jaigi lugu ei olnud eelmise aasta kommenteerituim, oli suht asjalik väitlus, aga sellegipoolest keerati külmalt poole pealt kinni.

    Kas teema peaks lugema lõpetatuks siis, kui üht ja sama joru on ikka vähemalt paarkümmend korda aetud? Et kümnekonnast korrast tundub nagu väheseks jäävat?

  3. Kas teema peaks lugema lõpetatuks siis, kui üht ja sama joru on ikka vähemalt paarkümmend korda aetud? Et kümnekonnast korrast tundub nagu väheseks jäävat?

    Server kulub ära või?

  4. Lugejate silmad kuluvad ära.

    Mingi kohustus on kõikidel linkidel klikkida?

    Mingi lollaka telekanali imbetsilsest saatest “Selgeltnagijate tuleproov” (loe: teeme kõvasti reklaamipappi) on VIIS lugu ja kommentaariumis läga lausa vohab, kinni ei keerata.

  5. Väga huvitav.

    Mis siis nüüd lahti? Võin eksida, aga minu andmeil on see esimene kord, kus mingi teema kommenteerimine on lukku pandud. Siin on teemasid mis on 7 korda “kontroversiaalsemad”, arutelusid mis on 17 korda vihasemad ja sabasid kus on 70 korda rohkem kommentaare. Ei midagi.

    Aga, küsides selle kohta selgitust hakkavad muidu täiesti mõistlikud inimesed ja saidiomanik sõna otsese mõttes tõmblema. Anomaalia. Voldemort.

  6. Üks nähtus, mis pakuks kindlasti palju avastamisröömu v6iks 2009 a. teemades olla Crystal Ra ja New Flow – pakutakse mitte just väikese summa raha eest “auratransformatsiooni”

  7. Lisan siia loo otsa pisukese aruande selle kohta, kuidas MTÜ Eesti Skeptik pangakontol asjad liikunud on.

    • annetusi on laekunud 5025,00 kr (+)
    • intresse on laekunud 11,25 kr (+)
    • raamatute müügi eest on laekunud 3432,00 kr (+)
    • ostuarveid on 6176,00 kr eest (-):
      • 2400,00 kr Kulle Raig Viro ABC raamatute “Usk lootus ja ohtlik bluff” ostmine
      • 3776,00 kr Efficient Accounting raamatupidamisteenus
    • pangale makstud teenustasud 12,00 kr (-)

    Seis pangakontol 19. juunil 2009: 2280,25 kr.

    Jääb vaid lisada, et annetused on jätkuvalt teretulnud:
    MTÜ Eesti Skeptik
    a/a 333004870000

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga