Kuidas Rubiku kuubik kokku keerata

Rubiku kuubikRubiku kuubik on tore mänguasi, mis jutu järgi aitab edendada loogilist ja ruumilist mõtlemist. Tunnistan üles, et olen Rubiku kuubikut kruttinud üle 25 aasta ja teen seda tänase päevani. Ei oska öelda, milline ma oleksin täna ilma Rubiku kuubikuta ja kas mu kujunemislugu oleks skeptik.ee-ni viinud, kuid abiks on ehk ikka olnud.

Allolev kokkukeeramise õpetus ilmus esmakordselt skeptikkk kodukal ja seda on vahelduvate hoogudega päris aktiivselt kasutatud.

Nüüd tasub oma defkaajal tutvuse kaudu soetatud kuubik pööningule viidud mänguasjade kastist välja otsida või minna Tallinnas Taibula poodi Tartu mnt 28 ja osta uus (230 kr).

Tutvustan lühidalt üht võimalikku viisi, kuidas sassis Rubiku kuubik kokku keerata. Seda meetodit tutvustan seepärast, et kunagi ammu sain ise samal moel kuubiku kokku ja sellelt baasilt oli juba hea ise edasi nuputada. Kiht-kihilt meetod on minu meelest hea just seetõttu, et vajaminevaid valemeid on vähene hulk ja tegevuste järjekord hästi jälgitav. On muidugi ka teisi viise ja kui on eesmärgiks purustada senine maailmarekord (7 sekundit), siis allolev meetod eriti ei kõlba.

Praegu suudan mõne lisavalemiga keskmiselt umbes 50 sekundiga kuubiku kokku saada. Kui kõvasti trenni tegin, siis vajus keskmine 30 sekundi juurde ja parim aeg oli 11 sekundit, aga see oli pigem juhuslik fluktuatsioon, mida ohtrate katsete hulgas ikka võib ette tulla.

Õpetus

Kolmevärvilisi nimetan nurgaklotsideks ja kahevärvilisi servaklotsideks (-tükkideks).

Jätan vahele esimese korruse kokkuehitamise õpetuse. Loodan ja usun, et selle ülesande lahendamine pole just liiga raske ning ajude pingutamine toob häid tulemusi. Lisaks saab selle pingutuse käigus tuttavaks kuubiku siseeluga, mis edasisteski tegevustes kasuks tuleb. Veel võtan vabaduse alustada valgest küljest, sest ise keeran ka esmalt just valge tahu kokku.

Ehk meil on selline olukord:

Pange tähele, et koos on nii valge tahk kui ka seda piiravad ääred.

Järgmisel sammul on ülesandeks kokku saada teine korrus. Teine korrus nurgatükke ei sisalda. Teise korruse servaklotsid võivad asetseda alumises kihis, juba teisel korrusel, kuid vales kohas või valet pidi või ka õiges kohas ja õiget pidi. Igatahes on vaja nende kahevärviliste servaklotside asukohad tuvastada.

Kui vajalik klots asub põhjakihis, siis üks kahest alljärgnevast valemist aitab selle teisele korrusele saata:

…või…

Nurgaga nool tähendab, et fronti (siin pildil oranž) tuleb keerata kas siis päripäeva või vastupäeva.

Kui vajalik klots juhtub juba teisel korrusel, kuid vales kohas või valet pidi olema, siis selle allatoomiseks kasuta sedasama valemit, leia vastavalt joonisele alumist kihti keerates õige lähtepositsioon ja kasuta taas üht ülemistest valemitest. Kõige kehvemal juhul tuleb valemeid kaheksa korda läbi keerutada, aga seda juhtub harva.

Õnnitlused! Teine kiht on koos.

Kolmanda kihi kokkusaamine koosneb kahest osast, mis omakorda kahest osast koosnevad.

Esiteks tuleb kokku saada nö põhja rist, see ülesanne koosneb:
a) servaklotside õigesse kohta ajamises ja
b) servaklotside õiget pidi keeramises.

Ja teiseks tuleb kolmevärvilised nurgatükid paika saada ja seegi koosneb kahest järgust:
a) nurkade õigesse kohta karjatamisest ja
b) nurgatükkide õiget pidi keeramisest.

Keera kuubik tagurpidi (põhjakiht saab ülemiseks) ja vaata, kuidas klotsid A, B, C ja D paigutunud on.

Kihti pöörates võib ilmneda:
1. kõik neli klotsi on õiges kohas (juhtub harva)
1.1. kõik neli on ka õiget pidi (juhtub veelgi harvem)
1.2. kõik neli on valet pidi
1.3. kaks naabertükki on valet pidi ja kaks on õiget pidi (nt AD ja BC)
1.4. kaks vastastükki on õiget pidi ja kaks valet pidi (nt AC ja BD)

2. kaks naaberklotsi on õiges kohas, kaks omavahel vahetuses (nt CD ja AB)
3. kaks vastasklotsi on õiges kohas, kaks omavahel vahetuses (nt BD ja AC)

Klotside ringi pööramisega tegeleme hiljem, kuid kohaleajamiseks piisab ühest valemist:

Eeldatud on, et klotsid A ja D on õiges kohas (võivad olla tagurpidi) ning B ja C vajavad vahetamist.

Variandi 3 puhul tuleb see valem üks kord niisama läbi keerutada, otsida kihti muu kuubiku suhtes keerates skeemile sobilik seis ja siis veelkord läbi keerata.

Nonii, põhja risti klotsid peaksid nüüd õiges kohas olema. Nüüd jääb vaid üle need ringi keerata, kui vaja.

Võimalikud olukorrad:
1. polegi vaja midagi ringi keerata
2. kaks naabrit vaja ringi keerata (A ja D)
3. kaks vastasklotsi vaja ringi keerata (D ja B)
4. kõik neli vaja ringi keerata
5. üks vaja ringi keerata – keegi on kuubiku lahti võtnud ja valesti kokku pannud, sellisel juhul võta see üks klots kuubikust jõuga välja ja suru õiget pidi tagasi.

… või variant 3…

Variant 4 puhul tee kaks korda läbi variant 2.

Õnnitlused! Põhja rist on koos.

Ja nüüd nurgad.
Esmalt ajame nurgad õigesse kohta:

…või…

Seda muidugi juhul, kui vähemalt üks nurk juba on õiges kohas. Kui ükski nurk pole paigas, siis tee üks nurgavahetusvalemitest sedasi läbi, et üks nurk omale kohale jõuaks (jällegi – polaarsus pole esialgu oluline) ja siis sobilik valem, et kõik nurgad paika saaks. Sedasi peaks kõige rohkem kahe nurgavahetusvalemi läbi keeramisega kõik nurgad omale kohale jõudma.

Kui aga pika punnimise peale jääb ette olukord, et kaks nurka peaks omavahel ära vahetama, siis on aeg jällegi kuubik lahti murda ja see asi vägisi ära teha, muul moel see võimalik pole.

Viimase sammuna on vaja nurgad õiget pidi keerata.

Võimalikud olukorrad:
1. kõik neli õiget pidi = kuubik on juba koos
2. kõik neli vaja pöördesse ajada
3. kolm vaja ringi keerata
4. kaks vaja ringi keerata
5. üks vaja ringi keerata – kasuta jõudu

…või…

Variant 2 ja 3 puhul tuleks valem kaks korda läbi teha ja mõnikord võib abiks olla kollase tahu frondiks võtmine.

Õnnitlused! Terve kuubik peaks nüüd koos olema!

Põhimõtteliselt on siin antud viis valemit, millega terve kuubiku saab kokku keerata:

  • üks valem kahes variandis teise korruse jaoks
  • üks valem põhja risti klotside paigale ajamiseks
  • üks valem kahes variandis põhja risti klotside ringikeeramiseks
  • üks valem kahes variandis põhja nurkade kohaleajamiseks
  • üks valem variantidega põhja nurkade ringikeeramiseks

Tegelikult on iga põhja risti olukorra kohta oma valem. Sama kehtib ka paljude nurkade seisude kohta ja mõnikord saab nurki ja risti tükke ka korraga paika ajada, kuid esialgu piisab täiesti neist viiest siin antud valemist, et seni võimatuna tundunud ülesanne rahuliku näoga ära teha.

Palun andke teada, kui mõni koht on segaselt, arusaamatult, mitmemõtteliselt kirjeldatud või oleks vaja veel mõnd selgitavat joonist.

Sihitult keeramise abil on samuti võimalik Rubiku kuubik kokku saada, kuid arvestades, et võimalike permutatsioonide arv on 43 252 003 274 489 856 000 (43 kvintiljonit) ning kui ühes sekundis läbida neist kümme (päris nobe keeramine), siis kuluks ikka 137 miljardit aastat. Võrdluseks on meie universumi vanus teadaolevalt 13,7 miljardit aastat.

30 Replies to “Kuidas Rubiku kuubik kokku keerata”

  1. Käisin täna Taibulast läbi ja neil on hetkel viimased mõniteist 3×3 kuubikut järgi. Küllap tellitakse juurde, aga kes soovib hästi pöörlevat kuubikut kiirelt kätte saada, sel tasub juba täna või nädalavahetusel sammud sinna seada.

    E-R 10-19
    L-P 11-17
    Tartu mnt 28

  2. Ja-jaa…

    Aasta siis oli 1982, kui Tartu Kliinilise Haigla palatisse nr 603 jõudis üks ülikoolilinna esimesi kuubikuid. Kuna nr 603 asukad olid jubeda väljanägemisega mehhanismide abil kas lae, põranda või voodi külge kinnitatud, polnud neil peale kuubiku keerutamise ja magamise eriti midagi peale hakata. Et võimalikke eksitusi ära hoida, siis lisaksin, et tegemist oli ortopeediaosakonnaga.

    Veidi hiljem jõudis iseseisvalt kohale Ida-Saksa ajakiri Jugend+Technik, kus Singmasteri meetod oli täiesti lollikindlalt ära seletatud. Pärast seda muutus kuubik veelgi populaarsemaks kui enne.

    Ja järgmise aasta kevadel ilmus ajakirjas Nauka i Žizn uus õpetus, samuti üks-ühelt Singmasteri raamatust laenatud, kuid erinevalt SDV žurnaalist polnud venelased viitsinud allikat ära tuua. Elu on ikka irooniline.

  3. Sihitult keeramise abil on samuti võimalik Rubiku kuubik kokku saada […] siis kuluks ikka 137 miljardit aastat. Võrdluseks on meie universumi vanus teadaolevalt 13,7 miljardit aastat.

    On aeg teha dokumentaalfilm Cubic, mis avaldaks selle tähelepanuväärse seaduspära kvantholistilised tagamaad.

  4. kuubik on tore. Aega võttis õppimine, kuid kokku sain. Veidike abi, Aitäh aitajale, ja nüüd spikerdamist valemite pealt ja saingi täiesti segamini kuubiku jälle kokku.

  5. Ise sain ka just selle meetodiga kuubiku 3 aastat tagasi esimest korda kokku. Nüüd olen enda andmetel Eestis parim kuubiku keerutaja, rekord on 7.96 sekundit.

  6. Tänud õpetuse eest! Sain nende valemite järgi kuubiku ilusti kokku.
    Kuubik ise oli aga jube – poisile päkapikk tõi. Kuulsin päkaka käest, et ta oli selle eest vaid 12.- maksnud. No selle raha eest ei saagi midagi tahta. Täiesti selge. Ülemise ja alumise korruse klotsid on seest tühjad ja ääred lihvimata! Viisakalt väljendudes: väga halvasti käib :)
    Aga 3-aastasele esimeseks kuubikuks on vast hea küll. Ma loodan.
    Nüüd aga mõlgub peas mõte, et tuleb vist ikka Taibula poest läbi minna…

  7. Mina leidsin kunagi teise lahenduse. Aja peale see ei kõlba, lihtsalt lahendamiseks.
    Pöörasin tähelepanu sellele, et nurgad jäävad alati nurkadeks ja serva keskmised alati serva keskmiseks. Siis leiutasin 2 valemit. Vahetada kõrvuti asetsevad nurgad nii, et servad ei muutu ja vahetada 2 serva, et nurgad ei muutu. Vist oli ka valem nurga pööramise kohta, et muu ei muutuks.
    Järgmine variant oleks proovida arvutile programm teha. Arvuti on võimeline kõik seisundid meele pidama ja ka leidma vähima võimaliku käikude arvu igast seisundist eesmärgini.

  8. Ma ise alles alustasin mingi 1 kuu tagasi ja juba aeg 1.20 Ise panen teiste valemite järgi aga väärt õpetus ikkagi!

  9. mul oleks vaja suurt abi seoses kuubiku kokku panemisega, nimelt ma ei oska seda teie poolt pakutud algustki teha, et äkki keegi aitaks või midagi muud sellist ???????

  10. Artur ütles:

    Kas on vahet mis värv kus pool on??

    Ei ole. Aga kuna kõigi tahkude keskmised klotsid on üksteise küljes niimoodi kinni, et nende asukohad muutuda ei saa, siis on kokkukeeratud kuubiku värvid alati samas konfiguratsioonis.

  11. Väike täpsustus – kuubikuid müüakse suvalistes putkades, bussi- ja trollipeatuste kõrval.
    Hind a 30 krooni/tk.

    Nii, et ehk kõlbab ka 30 kroonise selle skeemi järgi kokkukruttimiseks, mitte ainult 200-300 kroonine.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga