Sain haridus- ja teadusminister Lukaselt käskkirja

Teadusajakirjanik Priit Ennet, füüsik Jaak Kikas ja Uno VeismannKoolis ma mäletamistmööda direktori poolt käskkirju pole saanud. Ja nüüd siis kohe sedasi — minister ise.

Õnneks polnud ma üksi, vaid kenasti väärikate, tarkade ja tegusate inimestega külg-külje kõrval.

Haridus- ja Teadusministeerium
ministri käskkiri
28. aprill 2009. a nr 341
Tartu

2009. a Eesti teaduse populariseerimise auhinna konkursi tulemuste kinnitamine

Vabariigi Valitsuse 10. veebruari […]

1. Kinnitan 2009. a Eesti teaduse populariseerimise auhinna konkursi (edaspidi konkurss) tulemused järgmiselt:

1) I preemia 50 000 krooni — Jaak Kikas, pikaajalise, mitmekülgse ja aktiivse tegevuse eest teaduse populariseerijana;

2) I preemia 50 000 krooni — Uno Veismann, populaarteaduslike kirjutiste eest aastail 2001-2008;

3) I preemia 50 000 krooni — Karel Kundrats ja Martin Kontus, Robotivõistluse “Robotex 2008” korraldamise eest;

4) II preemia 26 000 krooni — MTÜ Emajõe Lodjaselts, Looduslodja õuesõppereiside eest Emajõel;

5) II preemia 26 000 krooni — Tallinna Reaalkool, süstemaatilise teaduse populariseerimise eest oma kooli õpilaste ja laiema üldsuse hulgas;

6) II preemia 26 000 krooni — Hergi Karik, raamatu “Leiutised ja avastused keemias” eest;

7) III preemia 13 000 krooni — Mati Martin, pikaajalise eduka tegevuse eest teaduse populariseerimisel;

8) III preemia 13 000 krooni — Raivo Sell, tegevuse eest mehhatroonika populariseerijana 2008. aastal;

9) III preemia 13 000 krooni — Martin Vällik, Portaali skeptik.ee eest;

10) III preemia 13 000 krooni — Tallinna Tehnikaülikooli Geoloogia Instituut (kollektiivi juht Linda Hints) Õppepäevade “Geoteadlastelt kooliõpilastele ja õpetajatele” eest;

11) III preemia 13 000 krooni — Hea Valik OÜ, noorte teaduskohvikute korraldamise eest 2008. aastal kohvikus EAT;

12) III preemia 13 000 krooni — Renate Pajusalu ja lingvistika töörühm, keeleteaduse populariseerimise eest noorte seas;

13) III preemia 13 000 krooni — MTÜ TalveAkadeemia, tudengite teadusartiklite konkursi ja konverentsi “Talveakadeemia” korraldamise eest.

2. Haridus- ja Teadusministeeriumi analüüsi- ja planeerimisosakonna raamatupidamistalitusel kanda […]

3. Käskkirja on võimalik vaidlustada 30 päeva jooksul käskkirja teatavaks tegemisest, esitades kaebuse Tartu Halduskohtule “Halduskohtumenetluse seadustikus” sätestatud korras.

allkiri
Tõnis Lukas
minister

See käskkirja jutt on siis jätkuks sellele, et Teaduse populariseerimine on pop.

Hindamiskomisjon, kes need 13 välja valis:
Georg Liidja – Eesti Teaduste Akadeemia, komisjoni esimees
Ene Ergma – akadeemik, Riigikogu aseesimees
Sirje Kivi – Haridus- ja teadusministeerium, nõunik
Viire Sepp – Tartu Ülikooli Teaduskool, direktor
Dmitri Teperik – Eesti Noorte Teadlaste Akadeemia
Ülle Must – Sihtasutus Archimedes, juhatuse liige
Tiina Kangro – Haridusmeedia OÜ, Linnaleht

Siinkohal tänan (siiralt, muuseas) oma kadunud vanaisa, ema ja isa, abikaasat, venda; Tiiut ja Toomast; teid kõiki, mu armsad lugejad ning kaaskommenteerijad (ka Sind, Celtic) ja loomulikult homöopaate, selgeltnägijaid, pendlimehi, müstikuid, esoteerikuid, maailmalõpu kuulutajaid, elukultuurlasi, paavsti ning muud kanget ja isepäist rahvast, ilma kelleta poleks ainest, mida skeptik.ee portaalis kajastada.

Kummardus.

Sihtasutuse Archimedes ametlik pressiteade

Pildil: teadusajakirjanik Priit Ennet, füüsik Jaak Kikas ja Uno Veismann.

38 Replies to “Sain haridus- ja teadusminister Lukaselt käskkirja”

  1. Palju õnne!

    Ilmselt pole sul plaanis seda käskkirja 30 päeva jooksul vaidlustada. Nägin telekas nende auhindade jaotamist esimesele kolmele ja mõtlesin su peale, ega teadnudki, millega käskkiri lõpeb :)

  2. Mispärast sa, Martin, mind siis kohe eraldi ära märkisid?

    Aga mis puudutab käskkirja, siis tekkis küsimus, et miks Martin ei saanud toetust teaduse populariseerimise eest, vaid mingi umbmäärase veebikeskkonna eest. Populariseerimistööd ei saa tervele skeptik.ee keskkonnale ju laiendada, liiga palju on siin kommentaarides tagurlust ja lausjura.

    Aga muidu õnne! Loodan, et selle raha eest suurendad mingeid preemiarahasi. Mul ongi näpud põhjas ja pean mingi viisi leidma et kuidagi preemiaraha saada.

  3. Celtic ütles:

    Populariseerimistööd ei saa tervele skeptik.ee keskkonnale ju laiendada, liiga palju on siin kommentaarides tagurlust ja lausjura.

    taoliste kommentaaride leidumise eest on skeptik.ee suures osas tänu võlgu ka sinule ja mõnele su mõttekaaslasele.

    (ma tahaks nüüd tõesti näha celticut vastu vaidlemas, et tema pole siia küll midagi tagurlikku ega jura kirjutanud :-) )

  4. Ai, see on tore; palju õnne!

    Celtic, ainus moodus, kuidas Martin saaks lausjura kindlalt vältida, oleks vastuvaidlemise ärakeelamine, aga see oleks vist skeptik.ee ideega räiges vastuolus.

  5. Mis seos on Martinil ja teadusel? Samas kui see raha kuskile asja ette läheb siis on tore, aga mitte kuskil ninnu ja nännu ostmiseks.

  6. Tere,

    õnne ka minu poolt. Kahjuks on minu panus suhteliselt väike seni. Olen nimelt kaasa aidanud ainult lugemisega, mitte kommenteerimisega. Seda esimest aga naudin täiega! Ikka edu ja hakkamist kõigile asjaosalistele.

  7. Siinkohal tänan (siiralt, muuseas) oma kadunud vanaisa, ema ja isa, abikaasat, venda; Tiiut ja Toomast; teid kõiki, mu armsad lugejad ning kaaskommenteerijad (ka Sind, Celtic) ja loomulikult homöopaate, selgeltnägijaid, pendlimehi, müstikuid, esoteerikuid, maailmalõpu kuulutajaid, elukultuurlasi, paavsti ning muud kanget ja isepäist rahvast, ilma kelleta poleks ainest, mida skeptik.ee portaalis kajastada.

    Sellega on jah see häda, et kui ei oleks millegi vastu võidelda, siis ei olekski nagu millestki kirjutada. Milline on sel juhul positiivne programm? Hüpoteetiliselt – kui kõik need posijad, paavstid ja muud lollpead ühel päeval peaksid kadunud olema, mis siis jääb järele ateisti identiteedist? Kas ta otsib endale uue asja, mille vastu võidelda või hakkab memuaare kirjutama?

    (Maailm on täis lolle. Kuidas neist vabaneda? Jääda üksi ja koristada ära ka peegel.
    Voltaire)

  8. @Pigilind – tegelikult ei tasu meie pärast väga palju muretseda — esiteks ei kao jama, mille vastu võidelda, siit ilmast kuhugi ja teiseks ei koosne vähemalt minu identiteet ainult skeptik.ee-st ega ateismusest, vaid mahub sellesse entiteeti, mida Martiniks kutsutakse, muudki :-)

    Positiivne programm on kõik see, mis peale jama väljarookimist alles jääb. Või ka siis oskus kriitiliselt mõelda, otsida informatsiooni, uurida, hinnata allikaid, arutleda, järeldada, oma tõekspidamisi enesekriitiliselt analüüsida, julgus oma uskumusi proovile panna jne jne.

  9. @Celtic – Selle toimimist tõestad niimoodi, et Sa ei jää mitte kunagi enam ühtegi tõppe ja elad veel igavesti ka.

    Siis ma juba usuks kõike seda soolapuhumist ja meeajamist.

  10. Väike kõrvalepõige ja argument ad hominem:
    mäletan Celticut juba päris ammusest ajast. Külastasin kah kunagi Igor Volke loenguid – õieti olid need sellised noorte värbamisele suunatud kokkusaamised. Keskkooliealine Celtic oli seal pidev külaline ja üsna aktiivne. Luges mingite vaimuhaigete teoseid ja refereeris teistele ka. Nüüd on ta jätkuvalt aktiivne ja pasundab kõikjal oma pseudotõdesid. Loodan, et ta sellega kellegi kergeuskse vaimset või füüsilist tervist ei kahjusta.

  11. Jah Lauri… nondest värvatutest keskkooliullikestest töötab üks hetkel NASAS, üks oli tegev CERNi projektis, üks tegeleb aeronautikaga jne jne. Millega sina tegeled?

  12. Celtic ütles:

    Jah Lauri… nondest värvatutest keskkooliullikestest töötab üks hetkel NASAS, üks oli tegev CERNi projektis, üks tegeleb aeronautikaga jne jne. Millega sina tegeled?

    No näed – inimesed arenevad. Aga mõni tsiteerib siiamaani vaimuhaigete teoseid edasi ;)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga