… ja muud leiud veebruari ajakirjandusest

pealuu_kontMeie meedia on umbluu asjus lõputu varasalv, kuid õnneks leiab ka meediakriitilisi lugusid ja ka asjalikku teavet. Allpool mõned nopped veebruari leidudest, kuhu headelt lugejatelt lisa ootan.

Teen ka ettepaneku, et valiks millalgi kuu ‘hea loo’ ning ‘halva loo’ või ‘umbluu-killu”. See valitakse kommenteerimise käigus ja kuulutatakse välja uue kuu meedianopetes. Jaanuari ‘heaks looks’ nomineerin Jüri Saar: Meedia toetagu teaduslikku maailmapilti, halvaks looks Dr. Suurküla: gripivaktsiinid on kasutud või siis Huvitaja saade vee-posijatega (saadet ERR arhiivist enam ilmselt ei leia).

Nüüd aga veebruari leidude juurde.

  • Põrgu eeskoda: eneseabiguru higistamistelk viis kliendid hauda
    Õhtuleht

    Koolitaja töötaja Melinda Martin tunnistas, et vaatepilt oli kohutav ja Ray käitus ebaadekvaatselt: “Kõikjal vedelesid kehad, inimesed minestasid. Minu arust ei pannud ta [Ray] isegi tähele, milline põrgu eeskoda seal oli.”

    Eneseabist sai enesetapp, kuna guru juurde läksid nad ju vabatahtlikult ja maksid ilmselt kõva raha, et sinna üldse pääseda. Meil on ka higistavaid gurusid, seega olgem valvsad.

  • Kes on Eesti seksisõltlased?
    Õhtuleht

    …sageli on abielurikkujad leidnud seksisõltuvuse mugavaks vabanduseks

    skeptik.ee-s oli seksisõltuvusest veidi juttu seoses Meego Remmeli loenguga (vt ka kommentaare).

  • Ilmajaam ootab külma, Kuuse-taat vihmasadu
    Ulvar Käärt, Eesti Päevaleht

    Kuuse-taadil aitab ilma ennustada õhuvoolude liikumise jälgimine ja aastakümnete pikkune kogemus. „Ka aprill ja mai peaksid võrdlemisi soojad tulema, õhutemperatuur võib ulatuda 20 plusskraadini – rohket vihma pole siis näha,” ütles Kuus.

    Prognoos vs ennustus.

  • Haiti ja saatan
    Mihhail Lotman, Eesti Päevaleht

    Pat Robertson on tuntud oma idiootsuste poolest, kuid sama ei saa kuidagi öelda vene õigeusu kiriku patriarh Kirilli kohta, kelle avaldus on palju ettevaatlikum ja tasakaalukam, kuid ka sellest võib järeldada, et haitilased on ise süüdi: lodevad eluviisid, narkomaania jne. Igal juhul on põhjused spirituaalsed.

  • Neitsi horoskoope ei usu
    Mihhail Lotman, Eesti Päevaleht

    Näiteks üks minu hea tuttav Venemaal, programmeerijana töötav matemaatik, on kirglik astroloog. Et tal aga ratsionaalse inimesena tekkis vajadus astroloogilist teavet verifitseerida, võttis ta abiks geneetika ud: tema mudeli järgi pärib inimene enda omadused ühelt poolt oma esivanematelt, teiselt poolt on need määratud tähtede seisuga. Niisiis, tuleb koostada programm, mis arvestaks, kuidas esivanemate horoskoobid mõjutavad mingit inimest. See oli mahukas töö, mis kestis üle kümne aasta, ent tulemusi ei andnud (esivanemate horoskoobid ei korreleerunud vastava inimese omaga). Seega tuli ta järeldusele, et geneetika ongi pseudoteadus: omadusi ei saa pärida, kõik tuleneb ainult tähtede seisust.

    Eesti meediaruumi probleemiks ei pea ma niivõrd horoskoopide ja muude parateaduste vohamist, kuivõrd seda, et neid ei põlga ära ka kvaliteetväljaanded ja tõsidusele pretendeerivad tele- ja raadiosaated: ka tõsisemate probleemide lahkamisel küsitakse eksperdiarvamust nõidadelt ja posijatelt. Nõiad annavad meditsiinilisi soovitusi ja ennustavad tulevikku, majandusprobleeme kommenteerivad astroloogid, selgeltnägijad ning muud teadmamehed ja -naised.

    Artikli kahe viimase lause lõppjäreldusega ma küll nõus pole.

  • Dr Suurküla: Eestis kasutatakse ohtlikku gripivaktsiini
    Askur Alas, Eesti Ekspress

    Väliseesti päritolu arsti Jaan Suurküla sõnul pole aga nimetatud kliinilised uuringud tehtud sõltumatu uurijate poolt, vaid tellitud või korraldatud vaktsiini tootja poolt, lisaks on need ka salastatud.

    Jälle esitatakse posijat eksperdi pähe.

  • Hoiatus: internetist ostetud toidulisandid võivad sisaldada steroide
    PM Tarbija24

    Eesti veterinaar- ja toiduameti andmetel pole Bodybuilding.com`i tooteid meil müüdud, kuid kui siiski leidub inimesi, kes sealt ostetud toidulisandeid tarvitavad, peaksid nad selle koheselt lõpetama ja kõrvalmõjude ilmnedes arsti poole pöörduma.

    Ravimi müügile laskmiseks on kadalipp ränk. Nimeta oma nostrum aga toidulisandiks ning peaaegu mitte ükski reegel ei kehti ja müü niikaua, kuni laibarida liiga pikaks venib.

  • E-ainetest ei saa silti uurimata aimu
    PM Tarbija24

    Kui aga hakkasin teise ringiga etikette lähemalt uurima, et teada saada, ega toode ei sisalda e-ainete voldikus märgitud ohtlikke lisaained, mille liigne manustamine võib tekitada tervisehäireid ja mida tuleks tarbida teadlikult, kulus samade asjade kokkukogumiseks 43 minutit.

    See voldik on jama, mida on rahastanud ka Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK). Jama seepärast, et rida aineid tembeldatakse “ohtlikeks ja tervist kahjustavateks”, kuid puudub igasugune selgitus, mis kogustest on jutt ja milmoel see ohtlikkus avalduma peaks. Täpsema info saamiseks peaks vastava raamatu ostma, mille reklaam on maksumaksja raha eest tehtud voldikul kenasti peal. Näiteks on voldikul aspartaam. Kui sul just fenüülketonuuriat pole, siis jutt aspartaami ohtlikusest on demagoogia. Sama loogikaga võiks nimekirjas olla ka vesi, kuna selle ületarbimisse on päris mitu inimest ära surnud.

289 Replies to “… ja muud leiud veebruari ajakirjandusest”

  1. Peagi täitub kümme aastat footonresonants-aparaadiravist Saaremaal
    Vilma Rauniste, Meie Maa

    Homöopaat Tea Otsason on juba pea kümme aastat käinud Tartust Saaremaal meie inimeste tervist parandamas. Selle aja jooksul on paljud inimesed rasketest ja ravimatutest olukordadest välja tulnud ja tervise taastanud.

    Artikli lead annab võtme kätte, et hoidugem heaga Tea Otsasoni poolt pakutavas “tervishoiuteenusest”.

    Iga posija pakub oma teenuse tõestuseks huvitavaid lugusid ning vastandust:

    “Ükskord tuli minu juurde abielupaar. Testisin mehe, diagnoosiks sai puukborrelioos. Seejärel naise, temal sama. Pärast nad ütlesidki, et tulid perearsti juurest siia just selle diagnoosiga.

    Mehel olid kahjustused juba nii suured, et oli tekkinud topeltnägemine. Ta sai 60 raviseanssi ja paranes täielikult. Klassikaline meditsiin poleks suutnud selles staadiumis enam aidata,” rääkis homöopaat Tea Otsason.

    Ilmselt on just lugude jutustamise oskus üks olulisi omadusi, mis sedalaadi teenuseid püsti hoiab ja teenusepakkuja populaarseks teeb.

    Tea tee posijaks on kulgenud läbi isikliku traagika ja pettumise:
    Arstilt vale diagnoosi saanud Tea Otsason: «Nii see lugu ei jää!»

    Tea Otsason ei ole Terviseameti tervishoiutöötajate registri andmetel tervishoiutöötaja.

  2. Firma määrib pähe «ravivaid» preparaate ja ähvardab inkassoga
    Arvo Uustalu, Õhtuleht

    Karksi-Nuia inimesed kurdavad, et Helvetia Direct Marketing meelitab neid ostma rohtude pähe mitmesuguseid toidulisandeid, väites, et need alandavad kolesteroolitaset ja aitavad koguni liigesehaiguste vastu. Tarbijakaitseamet uuris asja ja kinnitab taas, et ei maksa end petta lasta: ravimeid müüakse apteegis, mitte telefoni teel.

    Ravimid peavad müügile pääsemiseks igasuguseid trikke tegema – kõrvadel kõndima ja varvastega tikkima, samuti tohib ravimit reklaamida ainult konkreetsete ja uuringutega tõendatud näidustustega, kui see just retseptiravim pole, mida üldsusele üldse meil reklaamida ei tohi. Kui eksid, kargab Ravimiamet konkurentide ässitusel kohe kõrri ja määrab trahvid.

    Nimeta oma asi aga “toidulisandiks” ning väida juurde, et abiks igaks elujuhtumiks ja Tarbijakaitse saab vaid inimesi hoiatada, et need liiga kergeusklikud ei oleks.

    Tarbijakaitseameti avalike suhete juhi Hanna Turetski sõnul on kaks punkti, mis näitavad, et tegemist võib olla eba-ausate kauplemisvõtetega. «Kindlasti ei tohi toidulisandit müües öelda, et see on teie tervist parandav preparaat. Ravimeid müüakse apteegis. Ja teisalt ei ole õigust 14 päeva jooksul proovikaubast loobumisest teatanud inimeselt nõuda, et ta kauba tagasi saadaks oma raha eest. Samas on suusõnalised lepingud praegu täiesti aktsepteeritavad,» selgitab ta.

  3. No. 1:
    Seega tuli ta järeldusele, et geneetika ongi pseudoteadus: omadusi ei saa pärida, kõik tuleneb ainult tähtede seisust.

    Nii ja naa:
    …sageli on abielurikkujad leidnud seksisõltuvuse mugavaks vabanduseks
    Eks selle seksisõltuvuse “ravimisega” ole ikka sama nagu peavalu ravimisega. Tegeletakse tagajärgedega mitte ei otsita/ennetata tegelikku põhjust!

  4. S-lehe sõnnikusse nüüd nii väga kaevuda ka ei maksaks. Seksisõltuvus ja G-punkt ei ole enam isegi esoteerika, vaid lihtsalt kiimalehe igapäevane toidulisand.

  5. Eneseabist sai enesetapp, kuna guru juurde läksid nad ju vabatahtlikult ja maksid ilmselt kõva raha, et sinna üldse pääseda. Meil on ka higistavaid gurusid, seega olgem valvsad.

    Ma arvan, et Eestis ei ole vaja valvusele üles kutsuda. Siin teab igaüks niigi, misasi saun on ja kuidas seal käia tuleb.

    Selle telgi puhul võis ju olla probleemiks ka kuumus – inimesed, kes kordagi saunas käinud pole, peavad ka 90 kraadi paljuks, nagu kogemused näidanud on – aga ma arvan, et tegelikult oli asi hoopis õhupuuduses. Amatöörlike saunategijate tüüpiline viga, et leiliruumi tuleb liiga vähe õhku.

  6. @Kriku: nii ja naa. Ühelt poolt oleme tõesti saunaga sina peal, aga indiaani-ahvijate ja eneseabigurude higistamistelgid on teistsugused kohad. Lisaks käiakse meil sainas eelkõige ihu harimas, kuigi oma intellektuaal-emotsionaal-teraapiline komponent on meilgi olemas.

    Mis aga oluliselt erineb meie saunatamisest ja gurupõhisest higistamisest on asjaolu, et higistamisest või kuumas ruumis olemisest tehakse mingi vaimse ärkamise või puhastumise rituaal ning pahaolekut peetakse puhastumise positiivseks märgiks; katkestamine sellises vaimses ühishulluses võrdsustatakse läbikukkumisena; kuulatakse pigem gurut ja oma tundeid ning meeleolusid eiratakse.

    Sellise olukorra eest pole kaitstud ka meie inimesed, sest isehakanud gurusid, kes inimesi äärmuslike seisunditega “äratada” püüavad, on ka meil.

  7. Tere Martin,
    Skeptikublogi temaatikat arvestades pakub sulle ehk huvi levinud meditsiinimüüte näksiv raamat Bad Science (Ben Goldacre). Võimalik, et oled juba lugenud. Autoril on ka kolumn The Guardianis, blogiversioon sellest siin: http://www.badscience.net/

    Kairi

  8. @Kairi: aitäh, Kairi! Ben Goldacre on Eesti lugejale eesti keeles tuttav ajakirja Tarkade Klubi vahendusel; skeptikameelsed ja meditsiinile lähedal seisvad isikud on kindlasti ka Ben-i tegemistega kursis (link badscience.net blogile on ka skeptik.ee lingikogus ammusest ajast olemas, vt küljeveerul alalõiku Väljamaa viidad). Beni raamat arvati ka meil olulise olevat ja see on tõlgitud ning trükitud ja Eesti raamatupoodides ostetav.

    Uus hea raamat eesti keeles: dr Ben Goldacre “Pahateadus”

    Kui Sa elad väljamaal ja soovid eestikeelset Pahateadust, siis võta aga kirjastajaga julgelt ühendust ning küllap saab see postiga kasvõi Antarktikasse saadetud :-)

  9. Sama loogikaga võiks nimekirjas olla ka vesi, kuna selle ületarbimisse on päris mitu inimest ära surnud.

    Kaltsiumkarbonaat (paekivi) ja kuld on samuti E-ained (E170 ja E175), mille ületarbimine võib olla samuti letaalne, ka välispidisel tarvitamisel ;)

  10. Kuidas Epp Petrone oma e-ainete voldiku väljaandmist õigustab:

    E-määraja ja ohtlikud E-ained

    Küllap on selles nii mõndagi põhjendatut ja ilmselt ei pea lisaaineid alati kasutama sellisel hulgal nagu seda teinekord tehakse, aga aspartaami teemat olen küll veidi uurinud ja pole leidnud põhjust arvata, et see ohtlik peaks olema. Epp aga kirjutab:

    Hetkel on paraku paljud lisaained nii USA-s kui Euroopas lubatud, kuigi nende halb mõju on selgeks tehtud. Näiteks aspartaam, E 951 – hüperaktiivusest vähkkasvajateni on ohud loendatud, aga me leiame aspartaami isegi vitamiinide seest kunstmagustajana!

    No kas ikka on selgeks tehtud? Või tegelevad mõned inimesed aktiivselt reaalsuse tõrjumisega ning tahavad kangesti, et mõni aine kurjaks tembeldataks, kuna see on äkki osa valitsuse ja keemiatööstuse kasuahnest vandenõust?

    Või on aspartaami kohta uuemaid andmeid laekunud?

  11. Ühelt poolt oleme tõesti saunaga sina peal, aga indiaani-ahvijate ja eneseabigurude higistamistelgid on teistsugused kohad.

    Milles põhimõtteline vahe seisneb? Ma ei ole üheski sellises telgis käinud. Kas ainult mõtteviisis, millest allpool kirjutad?

    Lisaks käiakse meil sainas eelkõige ihu harimas, kuigi oma intellektuaal-emotsionaal-teraapiline komponent on meilgi olemas.

    Enam ammu ei käida eelkõige ihu harimas. Valdav osa inimestest peseb ennast vannis või dushi all ja saunas käib muu mõnu pärast. Vanasti ei olnud vähemalt talvel eriti muud varianti, kui tahtsid ennast üle kere pesta.

    Mis aga oluliselt erineb meie saunatamisest ja gurupõhisest higistamisest on asjaolu, et higistamisest või kuumas ruumis olemisest tehakse mingi vaimse ärkamise või puhastumise rituaal ning pahaolekut peetakse puhastumise positiivseks märgiks; katkestamine sellises vaimses ühishulluses võrdsustatakse läbikukkumisena; kuulatakse pigem gurut ja oma tundeid ning meeleolusid eiratakse.

    Nojah, see on umbes niisama loll mõte kui leili kannatamise võistluste korraldamine, mida meil ja Soomes ikka aeg-ajalt ette tuleb. Sellise mõttemalliga muutub iga asi ohtlikuks.

  12. Mis puutub E-ainetesse, siis seal ei saa võtta sellist suhtumist, et kuni pole ära tõestatud kahjulikkust on need ained ohutud. Pigem vastupidi – iga uus aine on a priori ohtlik kuni pole enam – vähem kindlalt kinnitust leidnud ohutus.

    Liigne paanika ei ole hea, aga hea ei ole ka täielik valvsuse kaotamine selles osas, mida ja kui palju sisse süüakse.

  13. Tsitaat ühest Tartu Postimehe umbluu-artiklist:
    «Kui müüja on kasumiahne, siis on toit maitsetu, energiata ja isegi mürgine,» rääkis Vilberg, kes nüüd puhastab poest ostetud toidu alati mõttejõuga ära. Kuidas see käib, on mehe sõnul keeruline seletada. «See on vist kõrgem pilotaaž, kuidas kristalli abil siduda toidu energia kosmosega,» ütles ta naerdes.

    Veebileht aitab stressita talukaubale ostja leida –
    http://www.tartupostimees.ee/?id=220513

  14. @Kriku:

    Ärge demonstreerige igas teemas oma harimatust!

    USUTEEMALINE HARIMATUS ON JUBA TÕESTATUD, NÜÜD LISANDUB KA SEKSUAALNE.

    Seksisõltuvus on väga reaalne ja see EI OLE EI ESOTEERIKA, EGA KIIMALEHE IGAPÄEVANE TOIDULISAND.

    On tõenäoline, et Teiesugused kuulavad tümps-rämpsmuusikat, millel puudub igasugune mõju, kuid…

    On olemas hard rock, mis on muusika, mille tulemusel ärkab Kundalini energia, millest on palju räägitud, aga väga valesti aru saadud. (Kundalini energia ärkamine on põhjuseks, miks rock muusika on mustas nimekirjas nii kristlaste kui ka budistide silmis)

    Seksisõltuvuse heaks näiteks on rock staarid ja nende ümber-hüppamised. Vahekord tavalise naisolevusega ei rahulda neid mitte mingil määral, nad saavad ainult vaevast lahti. Nende vahekord kestab tavaliselt mitmeid tunde. Aastate taguses „Kroonikas“ mainis Sting vahekorra kestuseks 5 TUNDI, mitte 5 minutit, nagu enamikule meestest omane on.

    Loomulik, et minuti-meestel mingit seksisõltuvust ei teki, SEE OLEKS TÕELISELT ESOTEERILINE, KUI TEKIKS.

    Naiste kannatused olid hästi kajastatud filmis „Multiorgastilised naised“

  15. @ Oakrock
    Eelarvamuste hajutamiseks pean mainima, et kiigates oma plaadiriuli poole ilutseb seal kaks SlipKnoti albumit ning mp3`e kogust võib leida näiteks Dimmu Borgir`it vms.

    Oled narkootikumide uimas seksinud?
    Mina noore ja lollina olen seda kunagi teinud. Vahekord kesktis mitmeid tunde, kuna ajataju ning seksuaalne tundlikus oli minul ja lõpuks ka minu sekspartneril kadunud. Mingist Kundalini energiast ei olnud seal haisugi. Vaid massaažiõli aitas sellele lõppematule “vahekorrale” kaasa.

    See energia millest räägitakse on ettekujutus narkomaanidest hardrock staaride peas.

  16. Üldlevinud konventsiooni järgi on läbiva suurtähega kirjutamine Internetis võrdne hääle tõstmisega tavavestluses. Kodanik Oackrock, Teil ei ole vähimatki põhjust karjuda.

  17. Oakrock ütles:

    USUTEEMALINE HARIMATUS ON JUBA TÕESTATUD, NÜÜD LISANDUB KA SEKSUAALNE.

    Kuivõrd lisaks Krikule on meil nüüd ka Kroku ja Kraku ei ole nähtavasti enam kaugel, on igasugused süüdistused Kriku seksuaalsest ebakompetentsid täiesti alusetud.

  18. Kas seksisõltuvuse ja alkoholismi vahele võib tõmmata võrdusmärgi?

    Kui jah, siis on tegu ju inimliku nõrkusega, mis ei puutu kuidagi Kundalini energiasse, vaid tekib lihtsalt mingi kinnisidee, mis täidab tühja kohta elus ja hävitab sellega selle vähesegi allesjäänu.

    Muusika seos on muidugi väga hea. Ma ei ütleks, et metall tagataustal kuidagi parema elamuse annaks. Aga tõenäoliselt leidub ka sellele mingi selgitus, näiteks see, et mu kuldne tšakra on umbes või mingi karmakirves on mul kuklas kinni.

  19. @:

    Ei ole kunagi narkootikume tarbinud, selline kogemus puudub.

    Kundalini energia on väga reaalne, räägin oma isiklikust kogemusest. Võimatu on sõnadega edasi anda tunnet, kui sul vere asemel voolab soontes sula laava.

    Ajataju kaob tõepoolest, kuid mitte tundlikkus.

    Võibolla olete kuulnud Suure Ema (Hecate, Isis, Cybele, Gaia jne.) orgastilistest kultustest. See hullus, mis seal valitses, oli tingitud Kundalini energia ärkamisest. Templiprostitutsioon oli omane ka hilisematele meesjumaluste kultustele k.a. Judaismi Jahve kultusele.

    Burgo Partridge on kirjutanud hea raamatu “Orgiate ajalugu” Ersen, 2003 Soovitan lugeda kreeklasi puudutavat osa.

  20. @dig:

    Kriku ütles:

    Seksisõltuvus ja G-punkt ei ole enam isegi esoteerika, vaid lihtsalt kiimalehe igapäevane toidulisand.

    Minu kommentaar käis selle kuldse mõtteavalduse kohta

  21. @Robin:

    Ma ei oska seda öelda.

    Ma usun, et rock staarid joovad ennast pildituks ainult ühel põhjusel: pääseda kasvõi lühikeseks ajaks sellest meeletust piinast, mida tekitavad ülemäära suured seksuaalsed vajadused ja pidev rahuldamatus. Joomine on seejuures mõttetu tegevus, kuna piin tuleb hommikul tagasi ja veel koos pohmakaga.

    Ma saan aru, et keegi Teist ei ole vaadanud dok. filmi „Multiorgastilised naised“ Seal otsis üks naine abi meditsiini asutusest, New Age tegelastelt. Lõpuks ta ei saanudki kusagilt tõhusat abi.

  22. Vaata, Oakrock, see mida sina USUD, ei ole hetkel oluline. Seitsme aastane laps usub päkapikke, aga lõpuks tuleb välja, et need olid emme-issi.

    Rokkstaarid pole ainsad, kes end mällerisse tikuvad jooma, selliseid inimesi on sadu tuhandeid. Kas kõik seksisõltlased?

  23. Äripäev tutvstab taimeekstraktidest toidulisandite valmistamise nõudeid:

    Eestis kasvavatest taimedest, mille raviomadused on tõenduspõhised, on sotsiaalministeerium koostanud droogide nimekirja ja kui keegi tahab selles sisalduvate taimeliikide seast mõnda oma toodete komponendina kasutada, peab ta taotlema ka ravimiametilt sellekohase tunnustuse. Siis on toode käsitletav ravimina ja seda tohib müüa ainult apteekides. Samas müüakse apteekides rohkesti ka tooteid, mida üldiselt tuntakse ikka raviva või haigusi ennetava toimega kraamina. Vahe on selles, et viimaseid tohib müüa kõigis poodides, ravimeid aga mitte.

    et aga firmal puudub ravimiameti luba, ei tohi tooted sisaldada raviomadustega toimeaineid ega nn ravimtaimede ehk droogide nimekirja kantud taimi.
    Ravimtaimede kasutamise mõttekus on küsitav
    “Oleme leidnud, et see pole mõttekas, sest tootele raviomaduste omistamise protsess on keeruline ja kulukas. Kasutame n-ö leebemaid taimi – saialille, astelpaju, punast päevakübarat,

    Küsimus on selles, kas raviomadustega taimede nimekirja koostaja arvestas, et ettevõtjad kasutavad seda just niipidi, et asendada oma toodetes kõik tõestatud toimega taimed muuude taimedega. Tarbija ju ostuvalikute tegemisel ravitoime olemasolule kuigi suurt tähelepanu ei pööra ja keeld müüa toodet toidupoodides või siis võimalus pakendil ravitoime olemasolu väita ei anna nähtavasti nendes tootegruppides olulist müügieelist.

  24. Teisest küljest, kui mingil taimel on tõendatud raviomadused, siis on ta ka mingis koguses mürgine. Mina küll näen ohtu selles, kui sookailu võib igaüks nii palju oma toote sisse segada, kui pähe tuleb.

  25. Muuseas mind huvitab juba ammu: teab keegi, kas Eesti paljukiidetud kurku pihustataval Taruvaigul on ravitoime tõestatud? On selle kohta mõni uuring?

  26. Andsin paar nädalat tagsi mitte eriti püha-liku tõotuse teatud organisme mitte toita. Aga paraku osutus liha nödraks…

    Oakrock ütles:
    On olemas hard rock, mis on muusika, mille tulemusel ärkab Kundalini energia, millest on palju räägitud, aga väga valesti aru saadud.

    Korraldasime äsja ühe spiritlistliku seansi köva roki saatel, aga paraku ei kaasnenud sellega Kundalini energia vabanemist. Siin vöib muidugi olla tegu rämeda energeetilise rikutusega, et ma oma söpru seksiobjektidena ei käsitlenud, jne.

    (Kundalini energia ärkamine on põhjuseks, miks rock muusika on mustas nimekirjas nii kristlaste kui ka budistide silmis)

    Tore, ma sain nüüd hea pöhjenduse oma rokilembusele. Kuna kristlus ja budusm eriti ei roki, jne… Saateks see lugu.

  27. Aga samas on olemas ka palju niisuguseid taimi, mis on mürgised ja samas ilma raviomadusteta. Võib ju arvata küll, et niisuguseid drooge mõistlik inimene niikuinii ei ostaks, aga tarbija võib-olla peab kerget mürgistust just tõestuseks taime raviomaduste kohta (eriti igasuguste detox-toodete puhul). Kas on vaja seadustega anda niisugustest taimedest tehtud pseudoravimitele eelist ravitoimega toodete ees?

  28. Aga samas on olemas ka palju niisuguseid taimi, mis on mürgised ja samas ilma raviomadusteta. Võib ju arvata küll, et niisuguseid drooge mõistlik inimene niikuinii ei ostaks, aga tarbija võib-olla peab kerget mürgistust just tõestuseks taime raviomaduste kohta (eriti igasuguste detox-toodete puhul). Kas on vaja seadustega anda niisugustest taimedest tehtud pseudoravimitele eelist ravitoimega toodete ees?

    Kui ravimina üritatakse müüa, siis ongi ravimtaimedel see eelis olemas, nagu ülaltoodud artikkel näitab. Kui toidulisandina müüakse, siis tõendatud mürgise ja raviomadusteta toimeainega toidulisandeid ei tohiks IMHO üldse müüa. Muidugi on ka seal paratamatult teatud hall tsoon nagu E-ainete puhulgi.

  29. dig tõrjus:

    Kuivõrd lisaks Krikule on meil nüüd ka Kroku ja Kraku ei ole nähtavasti enam kaugel, on igasugused süüdistused Kriku seksuaalsest ebakompetentsid täiesti alusetud.

    Kui täishäälikud otsa saavad, siis on võimalik varieerida lisaks kaashäälikuid, säilitamaks teatavat perekondlikku sidet, nt: Kribu, Krisu vms, aga samuti esitähte, nt Priku. Võib ka topeldada nt sidekribuga: Kripu-Kraku.

  30. Martin Vällik ütles:

    @circles: võibolla on selle taruvaigupreparaadi peamine toimeaine hoopis alkohol?

    Wikipedias viidatud artikli abstractist:

    Both bacterial strains survival percentage decreased with time of incubation in Ethanolic Extracts of Propolis (EEP), demonstrating bactericidal effect after 24 hours. It was also observed that EEP from Mossoró was more effective than that from Urubici. The control of the propolis solvent – 70% ethanol – was less effective than EEP, showing only a bacteriostatic effect.

  31. circles ütles:

    kristina ütles:

    Muuseas mind huvitab juba ammu: teab keegi, kas Eesti paljukiidetud kurku pihustataval Taruvaigul on ravitoime tõestatud? On selle kohta mõni uuring?

    link

    See toodud viide juhatab ühele katseklaasiuuringule, mis näitab taruvaigu toimet salmonelladele. Salmonellad põhjustavad küll ebameeldivat kõhutõbe, aga kurguvalu küll mitte.
    Ka on tegemist katseklaasiuuringuga, mis ei ütle mitte midagi mõistliku selle kohta, kas taruvaigust inimese salmonelloosi ravis kasu oleks või mitte.
    Piirituse baasil taruvaigusprei teeb kogemuslikult kurguvalu hoopis hullemaks, sest sahmakas piiritust põletikulisele limaskestale on üsna kõrvetav.

  32. Kriku ütles:

    Kui toidulisandina müüakse, siis tõendatud mürgise ja raviomadusteta toimeainega toidulisandeid ei tohiks IMHO üldse müüa.

    Kurjad keeled räägivad, et estragonil on tõendatult mürgised omadused. Vähki põhjustab ka. Mingeid teadaolevaid raviomadusi ei ole, ainult põnev maitse on.

    Ja ometi tohib Tarhuni suurtes pudelites müüa. Jahvatatud estragoni saab ka paljalt osta, et seda siis ise toidule lisada.

    — — —

    Mis me rohelistest taimedest räägime, isegi keedusoola — tolle LD50 on teatavasti umbes 3 grammi kehakaalu kilogrammi kohta, mis on võrreldav kurikurja E621’ga — tohib vabalt müüa. Küllap ei ole enam kaugel aeg, kui mõni rahulolematu koduperenaine oma kalli kaasa teise ilma saadab.

  33. Hästi. Kui üldist Gram-negative antibakteriaalset toimet kirjeldav uuring ei sobinud ja vaja spetsiifiliselt hingamisteede oma, siis äkki see sobib.

    link

  34. M ütles:

    Piirituse baasil taruvaigusprei teeb kogemuslikult kurguvalu hoopis hullemaks, sest sahmakas piiritust põletikulisele limaskestale on üsna kõrvetav.

    Kõrvetus läheb ju üle. Seda üleminekut on hõlbus kurguvalu leevenemiseks pidada.

  35. Kurjad keeled räägivad, et estragonil on tõendatult mürgised omadused. Vähki põhjustab ka. Mingeid teadaolevaid raviomadusi ei ole, ainult põnev maitse on.

    Neid ei müüda toidulisandina, vaid ainult ja ainult maitseomaduste tõttu ning tarbimiseks väga väikestes kogustes. Endel rääkis millestki muust:

    tarbija võib-olla peab kerget mürgistust just tõestuseks taime raviomaduste kohta (eriti igasuguste detox-toodete puhul).

  36. Piirituse baasil taruvaigusprei teeb kogemuslikult kurguvalu hoopis hullemaks, sest sahmakas piiritust põletikulisele limaskestale on üsna kõrvetav.

    Kõrvetus läheb ju üle. Seda üleminekut on hõlbus kurguvalu leevenemiseks pidada.

    Nomaeitea – mul on küll aidanud tähenduses, et poole päeva pärast või järgmisel päeval on vähem valus või üldse mitte valus. Aga samas ma tõesti ei ole poovinud taruvaigu preparaadi asemel puhast piiritiust pihustada.

  37. Kriku ütles:

    Neid ei müüda toidulisandina,

    Mida see tähendab?

    Heal juhul seda, et üks on ühel, teine teisel poeriiulil. Nende riiulite vaheline kaugus võib mõnikord isegi meetrist väiksem olla.

  38. Neid ei müüda mingi asjana, millest peaks olema ükskõik mis muud kasu peale maitse muutmise. Maitseaineriiul on poes üsna spetsiifiline ja mitte millegagi ära segatav nähtus. Isegi siis, kui see on mõne meetri kaugusel toidulisandiriiulist, mida see tavaliselt ei ole.

    Tegelikult on sinu jutus väike iva muidugi sees, aga ikkagi rääkis Endel millestki muust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga