Hiromantia kasutusaladest

Väidetavad seosed käejoonte, isikuomaduste ja tähtkujude vahel
Väidetavad seosed käejoonte, isikuomaduste ja tähtkujude vahel. Puulõige, autor teadmata.

Hiromandid väidavad, et suudavad inimese käejoontelt tema saatust ning elukäiku lugeda. Oletame mõtteeksperimendina, et suudavadki. Missugused oleksid selle oskuse praktilised kasutusalad?

Üks kõige tuntumaid käejooni on elujoon, mille pikkus ja kuju lubavad väidetavalt ennustada inimese eluiga ning temaga juhtuvaid õnnetusi ja haigusi. Kui säärane seos statistilist kinnitamist leiaks, tunneks iga elu- või tervisekindlustust pakkuv kindlustusselts enne pakkumise tegemist huvi kliendi käejoonte vastu ning pakuks allahindlust inimesele, kelle käejooned näitavad pikka iga ja väheseid õnnetusi — tõsi küll, ebasoodsate käejoontega inimesed peaksid jälle poliisi eest rohkem maksma. Me ju kõik teame, kuidas liikluskindlustuse hind riskikoefitsendist sõltub.  Kindlustusseltsides töötaksid aktuaarhiromandid, kelle ülesanne olekski klientide käejooni uurida ja selle põhjal riskihinnanguid väljastada.

Teine tuntum käejoon on peajoon, millelt peaks saama ennustada inimese teadmisjanu, õpistiili ning seeläbi ka õpiedukust. Kui säärane seos statistilist kinnitamist leiaks, annaksid paljud ülikoolid tudengikandidaatidele punkte peajoone kuju järgi: kelle käejooned näitavad suuremat õpilikkust, saaks vastavalt ka rohkem punkte ja pingereas parema koha.

Hiromandid lubavad iseloomuhinnanguid anda ka käe kuju, tekstuuri ja muude näitajate põhjal. Näiteks FindYourFate.com väidab:

Väga väike käsi — Inimesed, kellel on sedasorti käsi, on kitsa mõttemaailmaga ja loomult kahtlustavad. Nad vaidlevad pisikeste asjade üle ja seavad prioriteediks omaenda isekaid tahtmisi. Nad räägivad teistest halba ega aita kuidagi kaasa ühiskonna heaolule.

Kui see seos statistilist kinnitamist leiaks, oleks päris kindel, et tööbürood pakuksid tööandjatele väikese lisatasu eest väikese kätega inimeste väljafiltreerimise teenust. Olenevalt sellest, kui tugev see korrelatsioon oleks, võiks juhtuda, et väikesekäelistel inimestel on pidevalt tõsiseid raskusi töö leidmisel, mis omakorda tähendaks, et heaoluriikides juurutataks spetsiaalsed programmid niisuguste inimeste näljasurma vältimiseks.

Aga kui me nüüd reaalset maailma põrnitseme, siis näeme, et ei kindlustusseltsid ega tööbürood ei palka hiromante ning üksnes pisikese käe ettenäitamisest ei piisa, et stabiilset riiklikku pensioni saada. Mine tea, võib-olla on reaalne maailm kujutletavast isegi parem.

27 Replies to “Hiromantia kasutusaladest”

  1. Mina küll aru ei saa, miks hiromantiasse nii üheselt suhtutakse. See võiks olla päris empiirilise teaduse staatuses. Näiteks tänapäevane hiromantia nimega geneetika on ju väga populaarne ja igati tunnustatud asi.
    Küsimus võiks olla vaid selles, et peaks tõesti viima läbi terve portsu empiirilisi uuringuid. Tänapäev võiks see koosneda käejoonte ja mustrite fikseerimisest, siis genoomiuuringutest, korrelatsioonianalüüsidest, nii et täitsa teadus kohe.
    Aga esimene töö selles vallas loobitaks küll igat sorti repliikidega üle, seda võib eeldada. aga ei ole hetkel asja uurinud, kui dig viitsiks ise vaadata, kas selle taga soliidteadust ka juba tehtud on, milllele ülal viitasin?
    Mis selles vallas võiks veel oluline olla: unikaalsete mustrite evolutsioonilise genereerumise põhjused ja nende kasutusalad. Ma ei oska primaatidel näha käejoontel selgeid evolutsioonilisi funktsioone, aga sebrade triipudel on need olemas – iga sebrapoeg tunneb oma ema karjas kaugelt ära, või pingviinide häälitsused, tohutu linnukarja keskelt oma võsu üles otsida…

  2. Mis päris teadusesse puutub, siis näpujälgede võrdlemise kunstist kasvas ajapikku välja dermatoglüüfia. Näiteks on tänapäevaks kinnitust leidnud korrelatsioon Downi sündroomi (21. kromosoomi trisoomia) ja nn. ahvikäejoone esinemise vahel (allikas) ning Turneri sündroomi (täpsemini X-kromosoomi monosoomia) ja tavalisest kõrgema ulnaarsete silmuste esinemise sageduse vahel näpuotstes (allikas). Käe enda kuju võib mõjutada näiteks Marfani sündroom, mille puhul mutatsioon fibrilliini kodeerivas geenis toob kaasa sõrmede ebatavalise pikkuse (allikas). Kahjuks või õnneks ei ole aga midagi nii võimsat ja lihtsat, nagu hiromandid lubavad, kunagi leitud. See nähtub ka asjaolust, et kindlustushiromantide tööpõld pole — pehmelt öeldes — lai.

    See ei ole isegi vähese otsimise viga. Alles mõnisada aastat tagasi oli Euroopas ülikoolegi, kus hiromantiat õpetati. Paraku tuli hiromantiaosakonnad kinni panna, kuna positiivseid tulemusi polnud.

  3. Jah, tänane õhtupoolik minu viidatud saidil oli küll innustav, aga oli ka punaseid lippe, kui teie terminoloogiat kasutada. Aga otsitud ikkagi väga palju ei ole, isegi 3 käejoone põhine klassifikatsioon on veel kokku leppimata. Mingi 11 põhilist tüüpi oli välja pakutud.

  4. Olen kunagi oma käejooni ja joonekesi raamatu järgi uurinud ja üritanud tähendusi meelde jätta. Siis leidsin teise raamatu, mis teisi tähendusi pakkus. (Samamoodi on muide ka astroloogiaga olnud)
    Raamat oli “Käsi ja tema saladused” Marius Decrespe, kirjastus “Sinisukk&co, 1993. (teist raamatut ei mäleta) Nimeliselt mainitud raamatu järgi olen ka oma elu ainsa ennustuse teinud – ühele oma sugulasele ja tasuta, tema laste arvu kohta, mis praeguseks ka veel paika peab :) Kuid oma pettumuseks avastasin hiljem, et teise raamatu järgi asuvad need nn lapsejooned hoopis muus käepiirkonnas, mitte seal, mille järgi mina tookord ennustasin. Kuna ma üleloomulike võimetega kiidelda ei saa (st ma ei tea iseenesest ilma õppimata õigeid vastuseid), siis loobusin ka hiromantiast.

  5. Kusagil üheksanda-kümnenda eluaasta paiku tegelesin pioneerilaagris kah mõnda aega käejoonte lugemisega. Kuidagi oli mulle suveks väärtkirjanduse sekka kaasa sattunud käsitsi paljundatud müstikaõpik “Makrobiootikast” (autorit ei mäleta, aga keegi sakslane oli). Seal räägiti umbes kahel leheküljel koos kehvasti maha joonistatud skeemidega, mis mida tähendab. Ma muutusin väga kiiresti väga populaarseks, eriti tüdrukute hulgas, ehkki reeglina luuletasin nappide vihjete põhjal kokku üsna fantastilisi ja falsifitseerimatuid ennustusi.

    Kui viimaks üks täiskasvanud kasvataja “seansile” saabus, mõistsin, et on aeg pood kinni panna, muidu võib veel pahandus tulla. Aastal 1986 suhtusid võimud hiromantidesse ja üldse mittetöisesse tulusse palju karmimalt. Sellega mu mustlasekarjäär piirdus. Aga seda, kuidas öelda tulevaste laste arvu ja murdeliste sündmuste toimumisaega, mäletan endiselt.

    P.S. Isikliku elujoone andmetel elan ma vähemalt 500-aastaseks.

  6. Veidi peastarvutamist ütleb, et hindasin eelmises postis oma toonast vanust alla või toimumisaastat üle. Ausõna, ei tea, kumba.

  7. Mart K. ütles:

    Veidi peastarvutamist ütleb, et hindasin eelmises postis oma toonast vanust alla või toimumisaastat üle. Ausõna, ei tea, kumba.

    dig kahtlustab, et tõenäolisem on toimumisaasta üle hindamine. 1986. aasta suvelaagri ajaks oli Gorbatšov juba võimul ja Tšernobõl tema uusi ideid glasnosti alal laialt kuulutanud.

  8. @Mart K.: seda makrobiootika raamatut mäletan ise ka, ähmaselt, aga siiski. Kas selles oli juttu ka homöopaatiast? Vähemalt mingis samisdati väljaandes oli ja ma mäletan selgelt oma 1985-1986 ajuga, et see tundus uskumatult veider ja pigem julgesin vist juba ka siis kahtlustada, et vähemalt homöopaatia näol on tegu jamaga.

    Teatavasti levis tol ajal arvamus, et sellised põrandaalused paljundused esindavad tõesemat tõde kui ametlikult raamatupoest ostetavad teadusraamatud või nt ajakiri Horisont. Olles aga samal ajal kohtunud Hesse teostega, tundus tõde/jama tasakaal makrobiootika või Gunnar Aarma raamatutes autoreid soosivat. Nüüd olen ehk juba targem.

  9. Höpaatiat tõtt-öelda ei mäleta, aga yinist ja yangist, eriti toitumise kontekstis, oli seal väga palju juttu. Hämaralt meenub väide, et toidu müstiliste omaduste puhul mängib rolli isegi see, kas toitu segatakse vastu- või päripäeva.

  10. @Mart K.:
    @Martin Vällik:

    Autor oli Andre Vandenbussche, kes oli/on tark mees. Tänu tema “Infokatkenditele” olen aastaid olnud skeptiline kõigi massiliikumiste ja enamiku New Age poolt pakutava suhtes.

    Niipalju kui mina mäletan ei olnud seal homöopaatiast juttu.

  11. Mart K. ütles:

    Hämaralt meenub väide, et toidu müstiliste omaduste puhul mängib rolli isegi see, kas toitu segatakse vastu- või päripäeva.

    Kas Austraalias tuleb toitu segada vastupidises suunas?

  12. Mulle meenub ka üks käelugemise juhtum. Üks Eesti tunnustatud psühhoterapeute-tervendajaid sattus külas olema ja kuidagi läks jutt käejoonte peale. Noh, kohe krabati minu käsi, öeldi, et tuleb rusikasse pigistada ja siis loeti välimise serva pealt Väikse Atsi alt volte – kolm! Järelikult kolm last (mul oli siis 1,5, st üks valmis ja üks tulemas). Järgmisena võeti ette minu ema, kellel kohe loendati viis joont, kuigi mina nägin kaht samasugust jämedat joont nagu mul oli, kui mulle kolme ennustati. Ja öeldi, et näe, klapib, sul ju ongi viis last! Aga neid jooni oleks hea tahtmise korral sealt võinud ka nt 10 või 12 leida. Sõltub täpselt sellest, mida käelugeja (ja loetav) näha tahab – kas arvestame pisikriipsukesed ka hulka. Muide, olete tähele pannud, et käejooned on paremal ja vasemal käel erinevad? Ja see sõltub suuresti sellest, miskäeline inimene on – see käsi, millega rohkem tööd tehakse, “kulub” teistmoodi. Mul on tuttav, kelle töökäsi on nähtavalt suurem kui teine käsi, paksu nahaga ja kirvevarre ja sae hoidmisest sügavamate peopesajoontega. Pole raske ütelda, miskäeline ta on ja et ta füüsilist tööd teeb.

  13. KatrinV ütles:

    Muide, olete tähele pannud, et käejooned on paremal ja vasemal käel erinevad?

    Teoorias oli see vist nii, et vasak käsi on nö. saatuse käsi ehk see mis on kaasa antud, parema käe jooned aga sõltuvad elatavast elust (st kõik pole kindlaks määratud). Vasakukäelistel on jälle vastupidi.
    Tolle raamatu järgi, mida mina tudeerisin, loendati lapsi hoopis väljasirutatud peopesast väikesesõrme alt. See, et tahtmise korral on võimalik just sobiv arv välja lugeda, on tõsi muidugi.
    Mu enda omad muide, ei paista klappima, üritasin just praegu kokku lugeda. Jooni siis muidugi, mitte lapsi :)

  14. salvey ütles:

    See oleks kole lugu küll. Õnneks võib selle välistada.

    See ilmselt saab järjekordseks argumendiks skeptilise meetodi nõrkuse suhtes – liiga varmalt toimub välistamine.
    Kui käejooned ikkagi näitavad nii ,siis kuidas me teame et haldjad või tulnukad pole mõnest varastatud munarakust lapse kasvatanud? Ja kindlasti on ka muid hüpoteese.
    ;|

  15. salvey ütles:

    See oleks kole lugu küll. Õnneks võib selle välistada.

    ilmselt oled sa kogu oma elu jooksul sugu teinud ainult ühe inimesega – selle samaga, kellega sul on kõik loetletu lapsed. iseensest ei saa muidugi välistada aga ega eriti ei usu kah (kui enda pilti näitaksid, siis võibolla usuksin rohkem).

  16. IvarA ütles:

    Ja kindlasti on ka muid hüpoteese.

    Tõepoolest pidi suur hulk rasedusi katkema nii varases järgus, et oma õnnistatud seisundist veel teadlik ei olda, nii et seda hüpoteesi vähemalt välistada ei saa.
    Jason ütles:

    (kui enda pilti näitaksid, siis võibolla usuksin rohkem).

    Mul on muide olemas ka näojoonte järgi ennustamise raamat,(väidetavalt mingi muistne Hiina värk) aastakest 5 tagasi umbes muretsetud ja alguses uurisin seda päris hoolega. Taoliste järelduste tegemise kohta mulle ei meenu küll, et seal midagi eriti oleks kirjas olnud. Ja siin on siiski hiromantia lõng, muude tunnuste järgi selgeltnägemine läheb teemast liiga palju välja.

  17. Jason ütles:

    ilmselt oled sa kogu oma elu jooksul sugu teinud ainult ühe inimesega – selle samaga, kellega sul on kõik loetletu lapsed.

    Siis on veel see pisiasi, et naisterahval on lapsi loendada natuke lihtsam.

  18. ah ta on naine vai? krt, seda ei osanud küll kuskilt välja lugeda…ja eks ma oma androtsentrilises maailmapildis eeldasin muidugi automaatselt et ta on mees…nuujah.

  19. Käejoonte järgi pidin ma juba mitmeid-mitmeid aastatid tagasi ära surema (mitu spetsialisti tundsid minule kaasa – liikusin sellistes seltskondades ja tundsin huvi müstika vastu).
    Kui selgus, et minu jaoks oli see omamoodi tõestus (a`la 2012), et järjekordselt tegu paraja müstikute saastaga.
    Olen siis elav tõestus, et asi ei tööta. See oli üks viimaseid asju minu evolutsioonis mõtlevaks inimeseks saamise juures.
    Kahju, et mõned kriitikameele puudumise tõttu “kinni jäävad”, kuna enamus ei viitsi isegi esimesi samme astuda, et muinasjutu maailmast (“igavene lapsepõlv”) välja saada.

  20. Jason ütles:

    ah ta on naine vai? krt, seda ei osanud küll kuskilt välja lugeda…ja eks ma oma androtsentrilises maailmapildis eeldasin muidugi automaatselt et ta on mees…nuujah.

    Mina oma egotsentrilises maailmapildis eeldasin muidugi jälle, et mu sugu sulle teada on. No näed siis.

  21. njaa, aga seda kokkuvõtet uhhuudele näidata ei maksa sest iga uhhuu teab väga hästi, et
    a) kulisside taga kasutavad kõik tõelised kapitalistid neid nähtusi omakasupüüdlikel eesmärkidel
    b) värke, mis tõeotaks hüvangut kogu inimkonnale hoitakse meelega luku taga, et veelgi suuremat kasumit kokku kraapida (näiteks vaba energia, vett kütuseks kasutavad autod jmt on salastatud seepärast, et arvestatav hulk naftat on alles välja pumpamata ja kui enne viimase tilga väljaimemist selliseid tehnoloogiaid kasutusele võtta, jääks naftakasum ju saamata (mis iseenesest polegi ju vale loogika)).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga