James Randi — maailma esiskeptik — tuleb Eestisse ja üritab enesetappu

Randi to Estonia

12. juunil Tallinnas ja 13. juunil Tartus esineb Eestis loenguga maailma skeptilise liikumise suurkuju James Randi. Kuivõrd Randi oli eelmises elus professionaalne mustkunstnik ja šõumees, siis oskab ta publiku meelt lahutada ka siis, kui teemaks on vägagi tõsised ja mõtlemapanevad asjad.

Oma loengus “Uinuv mõistus” (Sleep of Reason) uurib James Randi uusi koletisi, millega tüssatakse kergeusklikke inimesi üle ilma. Tunnipikkuses loengus arutleb ta moodsa irratsionaalsuse põhjuste üle, nt sensatsioonihimulise ajakirjanduse tõus ja vastutustundliku ning uuriva ajakirjanduse langus; “täiend- ja alternatiivmeditsiini” algupära ning vahendeid, millega see valdkond nihutab end üldisele heakskiidule lähemale; kuidas religioonide ja usujuhtide uskumatud jutud julgustavad üldsust omaks võtma ka ilmalike kaubitsejate häbematuid väiteid.

Irratsionaalsuse jõud tirivad meid uude pimedasse ajastusse (New Dark Ages) ja sel määral, mil religioosne demagoogia, ebausk ja maagiline mõtlemine saavutavad edu, saavad valgustusideed tagasilöögi. Ainult siis, kui me otsustame hüljata usu kurivaimudesse, jumalatesse, ettekuulutustesse, igavesse ellu ja muusse sarnasesse mõttetusse, suudame me kanda oma ajaloolist vastutust ja kindlustada valgustuse ja selle väärtuste püsima jäämine.

James Randi tervitusvideot saab vaadata siit:
James Randi Speaks: My Euro Trip

Käesoleval aastal 82-aastaseks saava James Randi külaskäik Eestisse on osa tema 7.-25. juunini toimuvast turneest Euroopasse, mille käigus külastab ta lisaks Eestile ka Soomet, Hollandit, Rootsit, Taanit ja Islandi.

Järjekordset enesetappu proovib James Randi teostada homöopaatilise unerohu üledoosiga. Kuivõrd laktoositalumatust tal teadaolevalt pole, siis muid toimeaineid, mis vanahärra rivist välja võiks lüüa, homöopaatiliselt lahjendatud tabletis pole (piimasuhkur ehk laktoos on paljude homöopaatiliste terakeste põhikomponent). Nimelt väidavad homöopaadid, et mida suurem on mingi raviaine lahjendus, seda potentsem (mõjusam) see peaks olema. Tihti ulatuvad homöopaatilised lahjendused absurdselt suureks, et ühe algse raviaine molekuli leidmiseks läheks vaja päiksesüsteemi suurusega anuma täis vett.

Kohtumiseni loengul!
Täpsed kellaajad ilmuvad siia nädala sees.

Lisandus 9. juunist:

  • 12. juuni TALLINN, kell 18:30 Teaduste Akadeemia saal Toompeal
  • 13. juuni TARTU, kell 18:00 Dorpati Konverentsikeskuse Baeri saal (Tasku)

Teade Ahhaa kodulehel

Lae postri kujundus alla, trüki välja ja kleebi üles:

41 Replies to “James Randi — maailma esiskeptik — tuleb Eestisse ja üritab enesetappu”

  1. @Nielander: minu teada mitte. Kunagi käis Randi Venemaal sensitiive vaatamas.

    Siin videos (selle lõigu tagapoolses otsas) läheb Randi Venemaale, aga et ta Eestis oleks käinud, ei oska kinnitada. Soomes küll.

    Venemaa seiklus jätkub:

  2. Heelium ütles:

    loodame, et järgmises elus on ta müstik :)

    Naerunägu peaks vist sellist julma ja/või süüdimatut soovi kuidagi pehmendama, naljaks pöörama?

    Ma ei ole Randi “fänn”, ma ei nõustu alati tema meetodite ega väljaütlemiste vormiga, aga loota, et Randist saab müstik, on umbes sama soe ja südamlik kui soovida heale arstile rasket elupõlist haigust või võrdsete õiguste eest võitlejale igavest orjapõlve.

    Ma loodan, et “meie” all pidasid Sa silmas ainult iseennast.

  3. @Mart K.:

    Tegu vist siiski naljaga, nii et rahu.

    Tuletaks siinkohal meelde, et mingit “järgmist elu” pole keegi kunagi tuvastanud.

    Aga äkki on tõesti Randi puhul tegu maailma ainukese uuestisündijaga, kelle meisterlikuks petuskeemiks on luua JREF, siis hiljem surra ja taas sündida nõiavõimetega, et omanimeliselt sihtasutuselt kiiremas korras miljon taala välja nõuda.

  4. Sam ütles:

    @Mart K.:
    Tuletaks siinkohal meelde, et mingit “järgmist elu” pole keegi kunagi tuvastanud.

    It’s the thought that counts. Ja kõige õudsemad südamest tulevad soovid on sellised, mille soovijal on head kavatsused, aga puudub sisuline mõistmine. Neesamad head kavatsused, millega on sillutatud üks Chris Rea menupala (et keegi ei arvaks, nagu usuksin ma põrgu olemasolusse).

    Aga äkki on tõesti Randi puhul tegu maailma ainukese uuestisündijaga, kelle meisterlikuks petuskeemiks on luua JREF, siis hiljem surra ja taas sündida nõiavõimetega, et omanimeliselt sihtasutuselt kiiremas korras miljon taala välja nõuda.

    Ei saa välistada. Sel juhul osava mahhinaatori ees müts maha!

    Martin Vällik ütles:

    Soome skeptikud korraldavad massienesetapukatse

    Oih, ma ei märganud seda nuppu siin ja linkisin juuniuudiste teemasse sama loo; vabandust.

  5. Tartus 13. juunil kell 18:00 Tasku maja Dorpati konverentsikeskuse Baeri saalis. Üritust toetab ja aitab korraldada Teaduskeskus AHHAA.

    Suur tänu kaasaelajatele! Võimaluse korral võite parempoolse küljeveeru alumise infoga tutvumise järel ka vastava talguteo teha.

    Lisaks kuluks Tallinnas mõned paarid abikätt ära. Keegi, kes Toompeal tehnika töövalmis seab ja kuulajad-külalised vastu võtab, kui me Randiga peale lennukit ja hotelli sisseseadmist ise jõuame.

    Tallinna kellaaeg 18:00-18:30 ongi seetõttu ebamäärane, et sõltub lennuki maandumise täpsusest ja külaliste reipusastmest peale lendu.

  6. @Karin: tänan väga :) Peamine mure on mul hetkel sellega, et laupäeva õhtul peaks keegi olema Teaduste Akadeemia majas tulijaid vastu võtmas, sest ma ise toon Randi hotellist kohale, aga ajakava lennuk-hotell-Toompea on suhteliselt tihe.

    Kui selline väike ülesanne sobib, siis käiks homme Toompealt läbi ja saame maja perenaisega tuttavaks, kes vajalikud sõnad meile peale loeb.

    Veel ootan ettepanekuid, kus pealeloengune social event teha ehk millisesse kõrtsu minna.

  7. Mart K. ütles:

    Heelium ütles:

    loodame, et järgmises elus on ta müstik :)

    [—] loota, et Randist saab müstik, on umbes sama soe ja südamlik kui soovida heale arstile rasket elupõlist haigust [—]

    See ei ole sama, sest haigused ja orjapõlvlus eksisteerivad.

  8. Küll on kahju, et ta just siis Eestit külastab, kui ma välismaale pean sõitma :(
    Ideena tuleb pähe, et tulevikus võiks organiseerida ka Richard Dawkins’i loengu Eestis

  9. Kas keegi oskab öelda, kas saab kindlalt Randi üritusele sisse, kui palju see saal üldse mahutab?
    Dawking oleks muidugi tulevikus super!!!

  10. Mitu korda lugesin, aga ikka ei leidnud, et kusagil oleks öeldud, kus Tallinna loeng toimub. Selle võiks esimeses postis ära märkida igaks juhuks.

  11. Sam ütles:

    @Mart K.:

    Tuletaks siinkohal meelde, et mingit “järgmist elu” pole keegi kunagi tuvastanud.

    aga keegi pole seda ka ju tuvastanud, et “järgmist elu” pole olemas? :)

  12. aga keegi pole seda ka ju tuvastanud, et “järgmist elu” pole olemas? :)

    Muide pole keegi ka tuvastanud, et keegi pole tuvastanud, et järgmine elu on olemas.

  13. Ahjaa, hea meelega kasutaks vabatahtlike abi postrite ülespanekul nt Tehnikaülikoolis, Tallinna Ülikoolis ja muudes sobilikes ja seaduslikes kohtades.

    Trükin neid homme (neljapäeval) mingi hulga Koopia Kolmes välja ja minu käest siis saab. Olen päevasel ajal kesklinnas Maakri tänaval. Helistage või kirjutage ikka ette.

  14. Martin Vällik ütles:

    Randi tulemine Eestisse läti keeles.

    I don’t understand Estonian, sorry, so I don’t understand the conversation. :)
    But just to let you know – at least a few Latvians that I know of are coming to Tallinn; we hope that there will be enough seats for us (and that there is no registration, reservations or anything else that we needed to know beforehand). Is there anything we need to know or can we just show up for the event?

    We are very excited about seeing Randi… see you at the event!

  15. 314 ütles:

    We are very excited about seeing Randi… see you at the event!

    nice, but if you are male, dont show up to be too excited. randi is still gay and he may take it sort of personally ;-)

    about reservations and stuff – i hope, martin answers you soon enough.

  16. @314: you are very welcome! There is no reservation fee nor RSVP, just come and have a seat (I have no idea how many people will show up, but this place has 120 seats).

    After the lecture there will be some sort of social event in some nearby pub, and of course you can join that, too.

  17. Heelium ütles:

    aga keegi pole seda ka ju tuvastanud, et “järgmist elu” pole olemas? :)

    Muide pole keegi ka tuvastanud, et keegi pole tuvastanud, et järgmine elu on olemas.

    täpselt :) :)

  18. Ise ei saa kahjuks kohale tulla.Kui on võimalik,siis äkki keegi filmiks seda loengut ning laeks siis hiljem Youtube’i ülesse?

  19. Huvitav kas mingit ametlikumat lindistust ka toimub? Vägagi vajalik oleks arvestades eestlaste igasuguse nõia ja maagialembusega.

  20. Kuidas Tallinnaüritus läks. Põlen lausa uudishimust toimunu ja kadedusest nende suhtes, kes said kohal olla.
    Eestis toimunud loengute kohta vöiks siin lehel eraldi postituse teha ja sinna ka lingid videodele panna, mis neil üritustel kindlasti tehti/tehakse.

  21. Väga lõbus oli, ehkki midagi sisuliselt uut vast ei kuulnud. Küll aga tahaks kangesti teada, mis riistad Eesti toll hr Randilt konfiskeeris.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga