Jämesoole vesipesu — uskumatult tobe äri (+video)

pudelihariEestis on kaks intensiivsemat söömaperioodi — jaanist jõuluni ja jõulust jaanini, kumbki tipneb veelgi tihedama perioodiga jõulude ja jaanipäeva ümbruses. Üleskutsed mõõdukusele on aktiivsematel söömaaegadel igati asjakohased, aga mõistlike soovituste sekka satub paraku ka selliseid, mis halvemal juhul aktiivset kahju võivad teha. Jämesoole vesipesu on üks sellistest — kasu pole tast midagi, aga invasiivse protseduurina evib teatud ohte. Lisaks on ohtlik sellise teenusega kaasaskäiv reaalsust moonutav jutuvada, mida kahjuks ja paraku ajavad isegi meditsiinilise kõrgharidusega inimesed, nagu allpool näeme.

Enamus aega inimkonna ajaloos on tegeletud pigem sellega, et saada see eluks vajalik toidupaluke kätte ja väga sagedasti pole see õnnestunud. Olukord hakkas muutuma põllumajanduse ja karjakasvatuse leiutamisega, kuid näljahädad, mis sageli käisid koos haigustega, olid visad kaduma. Näiteks olen seoses Genis oma sugupuu ehitamisega ja Saaga arhiividest kirikuraamatuid sirvides siiralt liigutatud meie esivanemate visadusest ja sellestki, kui peenikese niidi otsas nt minu enda suguvõsa oli 18. alguse nälja ja katku ajal, mil terved külatäied tühjaks surid. Lisaks veel läkaköha, tiisikuse ja muude haiguste puhangud, mis eriti just lapsi hauda ajasid. Sellises valguses ei paista nt minu olemasolu sugugi enam nii iseenesestmõistetav ja loomulik, vaid ikka väga juhuslik ja sihitute stiihiate tulem.

Näljahädad pole paraku tänaselgi päeval minevikku jäänud, kuigi eeldused oleksid selleks justnagu olemas. Aga läänemaailmas, kus toitu on ülekülluses ja selle järel ei pea päevade kaupa savannis jahti pidama, on inimeste kallal hoopis teised mured — rasvumine, ülesöömine, ühekülgsest toitumisest ja liikumisvaegusest tulenevad tervisehädad. Kus häda suur, seal abipakkujaid igasuguseid. Arstid ja tervishoiuametnikud jagavad tõenduspõhiseid toitumissoovitusi, ‘toitumisnõustajad’ ja muud posijad pakuvad imelahendusi, -teenuseid ja -tooteid, mis kui imeväel su kilod kaotab ja ka kõigist muudest hädadest vabastavad.

Üks lugu, millega libateenuste pakkujaid ära tunneb, räägib toiduga sissesöödavatest toksiinidest ja vajadusest nendest lahti saada. Mitte et toksiine meie elukeskkonnas poleks ja neisse kerglaselt peaks suhtuma, aga lihtsustatud skeem “looduslik=hea, keemiline=halb”, mida detoksifitseerijad püüavad meile õpetada, ei päde. Jällegi — detoksifikatsioon on täiesti vajalik tegevus, kui on akuutne mürgistus, aga seda tehakse ikkagi päris haigla tingimustes, mitte aga “tervisekeskuses” homöopaatilise massaaži ja reiki vahepeal. Elektrolüütilisest jalavannist rääkimata.

Ja üks veider viis inimest mürkainetest vabastada on teha vana head klistiiri — eelteadusliku meditsiini üks alustaladest aadrilaskmise, kõhu lahtistamise ja oksendamise esilekutsumise kõrval. Tänapäeval nimetatakse klistiiri tegemist muidugi veidi “teaduslikumalt” — Colon’i hüdroteraapia, soolte sügavpuhastus, jämesoole vesipesu. On õpitud kasutama peeneid aparaate ning vee kogus on tavaklistiirist suurem, sageli lisatakse vette taimesegusid või väärkasutatakse kohvi.

Üks Eestis tegutsevatest libateenuseid pakkuvatest kliinikutest tutvustab protseduuri järgmiselt:

Colon-hüdroteraapia aitab meil efektiivsemalt omandada toitu ja vabaneda mürgistest jääkainetest. Kaasaegne soolepesu on väga populaarne Ameerika mandril ja ka paljudes Euroopa riikides.

Miks on soolepesu kasulik? Soolde viiakse päraku kaudu soe, filtreeritud, meil ka osooniga puhastatud vesi. See aitab puhastada soolt tihkenenud roojaosistest, mis võivad olla püsinud seal nädalaid, kuid või isegi aastaid, põhjustades organismi mürgitamist. Soolepesu taastab organismile omase pH tasakaalu, stimuleerib immuunsüsteemi, loob soodsa keskkonna seedeprotsessis osalevatele bakteritele, tugevdab keskkonna seedeprotsessis osalevatele bakteritele, aitab taastada normaalse sooletöö, tugevdab soolelihaste kokkutõmbeid (peristaltikat), soodustab toitainete imendumist lümfi ja verre.

Allikas: Biokliinik, tegevusluba L01200. Teenused: ambulatoorsed endokrinoloogiateenused, ambulatoorsed sisehaiguste teenused, ambulatoorsed taastusravi ja füsiaatriateenused, ultraheliuuringud. Töötajad: Svetlana Matjus (endokrinoloogia), Olga Notberg, Imbi Raven (radioloogia), Eva Szirko (peremeditsiin, sisehaigused), Natalja Trofimova, Maret Vadi (taastusravi ja füsiaatria).

Paistab nagu oleksid inimesed arstiteadust koolis ikka õppinud, aga kuidas on neil kahe silma vahele jäänud mõned elementaarsed asjaolud inimese organismi kohta, et sellist teksti ja teenust oma kliinikus julgevad pakkuda, on muidugi eraldi uurimist vajav paranähtus omaette.

Näiteks on mulle asjaarmastajana silma jäänud, et soolte sisepind uueneb pidevalt ja seega on jutt ‘tihkenenud roojaosistest’, mis võivad sooles nädalaid või lausa aastaid püsida, sisuta udujutt, mis on mõeldud potentsiaalse kliendi hirmutamiseks ja veenmiseks, et sellist teenust on kohe kindlasti vaja.

Kui organismi pH-d saaks soolepesuga muuta, siis hoidke sellisest teenusest kohe heaga eemale, sest keha pH muutus on eluohtlik, see sai mulle selgeks, kui uurisin pH dieediga seotud asjaolusid. Õnneks ei saa jämesoole vesipesuga keha pH-d muuta, küll aga hoiatatakse võimaliku elektrolüütide tasakaalu muutuse eest, kuna vesi sooltes imendub vereringesse ja liiga ‘lahja’ rakuväline keskkond põhjustab osmoosi teel rakkude ületäitumist ja lõhkemist. See ei ole üldse hea.

Veel on silma jäänud, et operatsiooniarstid, kes inimeste sees torgivad, lõiguvad ja õmblevad, ei kurda selle üle, et soolte sisu nende tööd segaks (kui just pärakuvähk väljundava füüsiliselt sulgenud ei ole, aga see asjaolu ei puuduta meie sanatooriumite teenust), soolte sisepind on kena roosakat värvi ja pole märke, et seal küljes mingit vana saasta tilpneks, mida peaks meisliga lahti toksima. Samuti need arstid, kes soolte sisu uurivad, ei raporteeri soole seina külge kinnitunud jääkidest. Olen küll kuulnud, et enne pikki operatsioone tehakse patsiendile klistiiri, aga see ei puutu mitte kuidagi antud teemasse ega õigusta protseduuri tegemist sisekosmeetilise meetmena.

Ja mis puutub ‘aitab vabaneda mürgistest jääkainetest’ väitesse, siis sümptomaatiline on see, et kunagi ei nimetata ühtegi konkreetset mürkainet, millest inimest vabastatakse. Ja jällegi — meditsiiniteadust õppinud inimestena peaksid isegi Biokliiniku tervishoiutöötajad ju teadma, et meil on maks ja neerud, mis nimetatud ülesandega suurepäraselt hakkama saavad. Ja kui ei saa, siis on põhjust kiirabi kutsuda, mitte aga nende juurde veeprotseduurile minna.

Kokkuvõtteks on jämesoole vesipesu, mida ‘tervisekeskused’ pakuvad, ebavajalik, tõendamata toimega, potentsiaalselt ohtlik tegevus, millest saab kasu vaid teenuse pakkuja.

Olgu lisatud ka teemakohane video Penn ja Telleri Bullshit sarjast:

Allikad

21 Replies to “Jämesoole vesipesu — uskumatult tobe äri (+video)”

  1. Veel võiks küsida, kas jämesooles (mida protseduuris uhutakse) toit ikka seedib, kas seal on „seedeprotsessis osalevaid baktereid” ja kas jämesoole peristaltika on seotud seedeprotsessiga, rääkimata toitainete imendumisest.

    Oli internetis kuskil gastroenteroloogi ilus vastus küsimusele jämesooleloputuse kohta, et inimkond on seni ilma selleta läbi saanud, mistõttu ta protseduuri otstarbekuses kahtleb.

  2. Iga link, mida selle nn kliiniku kodulehel vajutada, peidab enda taga mingit pseudoteaduslikku jõledust. Näiteks alajaotus KÕRVAKÜÜNLAD:

    Tuleleek on lummanud inimesi aastatuhandeid.
    Kõrvaküünlad soodustavad inimeste energiaringlust (!).
    SOBIVAD HÄSTI
    peavalu,närvilisus,unetus (!)
    kõrva,nina,kurgu põletikulised haigused
    lukus kõrvad,kõrvade kumin,parandab kuulmist
    ergutab lokaalset vere-ja lümfiringet (!)

    Ei tundu just eriti usaldusväärsena arstid, kes on nurka visanud mitu tuhat aastat arstiteaduse ja meditsiini arengut ning pöördunud tagasi iidsete (seega õigete) ettekujutuste poole inimkeha toimimisest. Arst muidugi ei peagi füüsikat tundma ega teadma, misasi on energia. Küll aga võiks ta olla kursis, et aeg on qi (jaapanipäraselt ki) ja energiakanalid asendanud suure ja väikese vereringe ning kesk- ja piirdenärvisüsteemiga ja biokeemiliste protsessidega.

    Bioresonants-kompuuterdiagnostika on seesama asjandus, mida Õhtulehe reklaamisabas järjepidevalt reklaamis OÜ Ergostom ja mille kohta on Internetis saadaval hulgaliselt selgitavat materjali. Ja et on reede, siis veel üks asjakohane link.

    Loomulikult on esindatud kodulehel ka homöopaatia ja detoksifikatsioon. Viimast tehakse homöopaatiliste tilkadega. Vau! See on tase, topeltpseudo… Uurisin tilkade koostist, need sisaldavad nt kukerpuu ja mürkarbuusi ekstrakti, mis on toredad ravimtaimed, aga kui tegemist on tõelise homöopaatilise ravimiga (mitte pseudohomöopaatiaga, mille mõte on klientide ligitõmbamine seksika nimetusega), siis võib nende asemel rahulikult endale tavalist vett suhu tilgutada. Ja kui te olete ikka veel arvamisel, et nö tavaravimite taga on ilge Big Pharma ja toidulisandeid ja ja homöopaatilisi tooteid toodavad ilusad pisikesed nunnud ja üldse mitte kasumilemõtlevad õilsad väikeüritajad, siis lugege Heel’i kodulehte (toodab nimetet Detox-Kiti). Tooteid pakub Eestis firma Aconit, kelle koduleht on konstrueerimisel, aga kus on nt põnev alajaotus “Homotoksikoloogiast”. Ootan, mis sinna ilmub. AS Aconit on korraldanud ka põnevaid alternatiivmeditsiini kongresse, mille kohta saab lugeda Luule Viilma ellujäämisõpetusele pühendatud internetilehelt.

    Kohe lõpetan. Küsimus: kuidas saab selline kliinik üldse Terviseametilt tegevusloa? Samamoodi, nagu OÜ Seeder TEADUS- ja haridusministeeriumilt?

  3. Leidsin sellelt lehelt veel ühe huvitava lingi – vajutage “Huvitavat lugemist”, ja te ei kahetse! Tahate elada kaua?

    Ma tahtsin siia panna lõigukesi sellest oopusest, kuid ma ei suuda valida – kas soovite teada, kuidas veregrupidideeti pidada, kuidas oma maksal käskida rahuneda või kuidas ravida helikobakterit, või tahate ennast hingata terveks Buteiko meetodil (shlakid kehast välja!)? Ja, ja ostke kõik endale mõni vee aktiveerimise masin! Kõik on siin olemas. T. R., kes selle kirja on pannud, on vist väga erudeeritud inimene… Nüüd tuleb mind karistada selle eest, et ma iroonilise viite tegin, loodetavasti mind vallandatakse.

    Tõsisem lugu ka, ikka seoses nn alternatiiv- ja täiendmeditsiiniga. Et kuhu võib jõuda, kui usaldada “arste”, kes miskisuguse vidinaga (kompuuterdiagnostika!) sul miskisuguseid haigusnäitajaid mõõdavad ja siis miski ainult endale teadaoleva suuruse järgi ravi määravad – 2005. aastal õnnestus MD Kerryl nii tappa autismi põdev poiss. Tema märkmetest selgus, et esmase diagnoosi tegemisel määras ta ilmselt mingi elektrodiagnostilise vahendiga tema “puudulikkusnäitajaid”, ja sai diagnoosiks kõrgenenud alumiiniumisisalduse, kandidiaasi, toiduallergiad ja raskmetallide kõrgenenud sisalduse, mida asus ravima ainega Na2EDTA (etüleendiamiintetraatsetaat), mida nimetet metallimürgituste puhul ei kasutata (selleks on CaNa2EDTA, ütlevad arstid). Poiss suri peale kolmandat süsti. Na2EDTA olevat popp aine pseudomeedikute hulgas, ja ainuke, mis tohtril laos oli. Doktori märkmetest selgub, et autismi põhjuseks pidas ta vaktsineerimist. Kandidoos on seennakkus, mis (minu teada) pigem naisterahvaid kimbutab, kandidiaas aga pidavat olema miski eksootilisem ülitundlikkus tolle seene suhtes, mida vist päris tõe pähe ei maksa võtta.

    Lõik artiklist: No form of EDTA should have been used because there was no indication for it. To treat an autistic child with EDTA in the absence of demonstrated indications, based on the claim that autism is caused by “metal toxicity,” is without basis in medical knowledge. And there was no evidence, as explained above, that the boy had even a minimally elevated blood lead level or any other “metal toxicity.”

    Nii et tõesti ei soovita sellistesse “kliinikutesse” minna. Juba “Huvitavat lugemist” rubriik peaks selle isu igaveseks ära võtma – kui nende arstide arvates on see nende patsientidele hea ja tarvilik informatsioon, siis… möhh…

  4. Ma ei suuda kiusatusele vastu panna. Üks väike näide kasulikust ja huvitavast infost:

    “Vastavalt jooga õpetusele, saab organism pranat toidust, veest ja õhust. Kõik elulised protsessid organismis määratakse ära nende komponentidega. Kui nüüd küsida enda käest, et kus siis seda „pranat” kõige rohkem on, siis on vastus niigi selge: “Ilma toiduta, kui inimene saab vett ja hingata, siis võib ta elada kuni 60 päeva, ilma veeta — mitte üle ühe nädala. Aga ilma õhuta, olgu seda vett ja toitu niipalju kui tahes, suudab inimene vastu pidada vaid minuteid”.

    Joogid määratlevad pranat, kui elujõudu, kui energiat, kusjuures neil on arvamus, et hingamisharjutused tugevdavad ja parandavad prana ringlust inimese kehas ja et see protsess on veel tulemusrikkam, kui sellest võtab osa ka AJU. Nende arusaamise järgi oli inimese „energeetiline ladu” või „aku” päikesepõimikus, kust siis see jagunes laiali üle terve organismi. Teadlased suhtusid pikka aega skeptiliselt „prana” doktriini, samuti nagu ka joogast tuhat aastat hiljem Hiinas tekkinud „tsigun” süsteemi, milles energiakandjat, olenevalt kasutusriigist, nimetati „tsi”, „ki” või „tši”. Tegelikult see skeptiline suhtumine puudutas rohkem küll fraseoloogiat, kui asja sisulist olemust.

    Ka kaasaja teadlased jõudsid arusaamisele, et inimese hingamissüsteem mängib ülitähtsat energeetilise varustamise süsteemi rolli. Kusjuures see süsteem on väga dünaamiline —vastavalt dünaamiliselt muutuvatele energiavajadustele, mis omakorda sõltuvad ajast, energeetilisest koormusest jne. ja seda kõike erinevalt kuid üheaegselt inimorganismi kõikides erinevates funktsionaalsetes ja eri kohtades paiknevates osades. Põhimõtteliselt oleks tore, kui inimesel oleks mingi energia koguja, kollektor või ladu või isegi mitu, mis siis suudaksid operatiivselt reageerida ja rahuldada organismi/organi muutunud energiavajadust niikaua kuni jõuavad tööle hakata energiavarustamise põhikanalid. Aga mida pole, seda pole. Tõsi, iga rakk omab siiski mingisugust „kütusevaru” koormuse tekkimise esimesteks momentideks, kuid sellest jätkub ainult esimesteks momentideks. Eks sama ole ka kaasaegses tööstuslikus energiavarustuses – ei ole ei elektrijaamadel elektri akumuleerimise seadmeid, ega ka suurtes katlamajades soojuse akumuleerimise seadmeid. Selliste seadmete kasutegur oleks suhteliselt väike ja ise need seadmed oleksid ääretult kallid. Seetõttu peavad eluorganismid ja ka inimene rahulduma vaid looduse poolt antud IMETLUSVÄÄRSE HINGAMISSÜSTEEMIGA, mille aluseks on HINGAMINE.”….

  5. @KatrinV:

    Kas see jahu käib nn vabastava hingamise kohta? Mul on üks rühmaõde, kes sellega tegeleb ja kuigi kokkutulek oli mu esimene kontakt selle teemaga, hakkas asi jubedat nalja tegema juba selgituse peale, et selle õpetamist saab ära õppida ühe nädalaga (vrd 10 aastat arstiõpinguid). Viisakusest võtsin oma arvamuse kokku sõnadesse „on ka teistsuguseid arvamusi” ☺

  6. @Andres Valdre:
    Ohh, mitte ainult… tutvustatakse kellegi Buteiko (TA Siberi osakonna Eksperimentaalse Bioloogia ja Meditsiini Instituudi funktsionaalse diagnostika laborijuhataja) süsteemi ja miskisuguseid vahvaid torusid, mille sisse peab puhuma, et tervis tuleks. Ega ikka ei tule tervis, kui sa ei muretse endale seda topsi, mille küljes on toru ja siis sinna ei puhu! Ja süsteem põhineb süsihappegaasi tervendaval mõjul organismile.

    Miks küll kõik need parateadlased ja sensitiivid küll pidevalt igasugustele Vene ja Ukraina kolleegidele viitavad? Et oh küll alles seal on tase, ja kui kahju, et Eesti pole veel nii kaugele arenenud… Püramiidihullud viitavad mingitele vene teadlastele, (selle koha peal oli sarkastiline märkus mõne TA liikme kohta), proua Grossmann, Ergostom OÜ ja Biokliinik ise – kõik idast tulnud värk. Huvi pärast vaatasin ükspäev ühte Vene kanalit ja kirjutasin üles kõik hülgemöla, mida seal aeti, selleks et naistele saaks jälle vahvaid kaupu ja teenuseid pähe määrida (shlakkide eemaldamine ja energiate voolamapanemine). Kui üles leian, võin jagada, niikuinii jõuab varsti meie turule. Oli siin kunagi arutelu ühe proua, Lille Lindmäe üle, kes oma tekstides vähemalt esines silmapaistvalt rumalate seisukohavõttudega pärilikkuse kandja ja pärilikkuse olemuse kohta. Tema viitas kah miskitele vene teadlastele, kes, nagu kiiresti selgus, juba mõnda aega tagasi riigilt raha väljapetmise elik kelmuse eest karistada saanud (said raha teadustööks, millel puudus aga igasugune teaduslik alus). Ja tasub märkida, et Venemaal teevad tõsised teadlased tõsist tööd, et sellistest pseudoteadlastest lahti saada – nagu näitab kasvõi tolle torsioonvälja-petiste ja nende paljastamise lugu.

    Vabastava hingamise kohta on mul isiklik kogemus – sai korra käidud hingeldamas, väga naljakas oli. Kõige naljakam kogu asja juures (ja natuke jube) oli see, et kõik pidid põrandal pikali olema ja silmad kinni panema ja hilngeldama, ja korraga ma tundsin, et keegi andis mulle suure laksuva musi põsele! See oli härra hingeldamisjuhendaja isiklikult… :) Pagan, ma olin 14 siis… see härra sensitiveerib tänaseni, osales vist ka selgeltnägijate tuleproovis.

    Jah, ja sünnituseks valmistumise kursustel üks tulevane ema kommenteeris rasedatele Pelgulinnas pakutavat vabastava hingamise kursust sõnadega “See oli mingi… imelik täitsa…. jama….”. Samas joogat kiideti ja ma ei imesta, sest jooga on üks ütlemata hea harjutuste süsteem; päikesetervitus, tshakrad ja vee valamine ühest ninasõõrmest teise pole ei kohustuslikud ega olulised.

  7. Miks küll kõik need parateadlased ja sensitiivid küll pidevalt igasugustele Vene ja Ukraina kolleegidele viitavad?

    Ma olen ka seda tähele pannud. Aga kui oletada, et Eestis on ca. 30% inimesi, kelle jaoks nõukogude kord on siiani vaba maailma jaoks tõsiseltvõetav alternatiiv, mida ainult poliitilistel põhjustel materdatakse selle saavutusi unustada püüdes ja maha tehes, siis võib posijate ostalgiat mõista.

  8. Miks on vaja kirjutada terve lehekülg möla, enne kui asjani jõutakse ja siis ka mingi hõre üldine jutt. Võibolla Skeptikute juures vajaliku häälestamisena, aga tulemuslikum oleks kohe asja kallale asumine. Ben ja Teller kuuluvad rohkem mingi labase komöödia hulka, sest sellises formaadis võib mida iganes pullisitaks nimetada, ilma korraliku argumentatsioonita.

  9. Andres Valdre:
    et inimkond on seni ilma selleta läbi saanud, mistõttu ta protseduuri otstarbekuses kahtleb.

    Inimkond aegade algusest hakkama saanud vaegtoitumisega, järelikult korralik toitumine pole üldse kasulik?

    Andres Valdre:
    nalja tegema juba selgituse peale, et selle õpetamist saab ära õppida ühe nädalaga (vrd 10 aastat arstiõpinguid).

    Ühe päevaga on võimalik saada selgeks tervisevõimlemise harjutused tasemel, et neid teistelegi õpetada. Arstiõpingud ei puutu üldse asjasse. Nii naljakas kui see ka pole.

  10. Võib- olla pole siinsed kritiseerija ennast selle protseduuri ajal ennast eriti mugavalt või harjumiuspäraselt tundnud ning seetõttu õiendavad.

  11. @Ene: ma teiste eest ei tea rääkida, aga mina pole sellel protseduuril käinud. Küsimus pole mugavuses või ebamugavuses, vaid puhtratsionaalsetes argumentides, kas selline protseduur üldse on võimeline tekitama selliseid tulemusi, mida pakkujad väidavad.

    Ega sina ka ju ei usu kohe kõike, mida mingi toote või teenuse müüja sulle väidab selleks, et sinu käest raha kätte saada. Ja nagu loost teada saame, kasutavad jämesoolepesijad sulaselgeid valesid ja väärarusaamu meie kehade toimimise kohta. Ja mis põhjusel üks mõtlev inimene peaks oma kallilt teenitud raha mingitele uduajajatele viima?

  12. Ene ütles:

    Võib- olla pole siinsed kritiseerija ennast selle protseduuri ajal ennast eriti mugavalt või harjumiuspäraselt tundnud ning seetõttu õiendavad.

    Oh Sind optimisti!

    Ei, meie skeptikud ei ole kaugeltki nii pragmaatilised, et isiklike kogemuste kriitikaga piirduda. Meie skeptikud käivad, pead pilvedes, ringi ning kritiseerivad alatasa pilvede vahelt paistvat jama lihtsalt sellepärast, et see loogika või teadusavastuste või muu säärase tühja-tähjaga vastuolus on, mitte sellepärast, et oleks ise näpuga katsund ja keelega maitsnud.

  13. @mait:
    On jah naljakas teada, et lähed ja lased endale pumba tagumikku torgata, aga see inimene seal ei tea, milline inimese jämesool välja näeb ja talitleb, ülejäänud soolestikust rääkimata. Kui ta seda teaks, siis ta ju nii ei teeks. Veel mõnusama adrenaliinilaksu saad siis, kui taipad, et see inimene näiteks ei tea, et jämesoole vesipesu või teatud juhtudel ka inimesele ohtlik olla, ega oska neid seisundeid diagnoosida ega ka abi pakkuda, kui miskit valesti läheb.

    Mõned aastad tagasi progageeriti mingis naistelehes samuti klistiiri, aga komplektis vere osoneerimisega – artikli mina-tegelane kirjeldas eufooriliselt, kui mõnna oli klistiir ja kuidas koledaid asju tema seest välja tuli, ja kuidas veeni juhitud osoon tema naha õhetama pani. Samas ma olen kindel, et sama mina-tegelane läheb apteeki ja ostab hulganisti antioksüdante ja sööb neid peoga. Või vähemalt joob hoolega rohelist teed. Ja kirub vastikuid mürgiseid e-aineid, mis nt jogurti seest tema kehasse lähevad ja siis tsellulliiti põhjustavad.

    Mis puudutab videot, siis selle võlu peitubki selles, et tegemist on teaduslikel argumentidel põhineva infoga, mis on valatud veidi vabamasse ja noortele ehk arusaadavamasse vormi. meie pseudofännid muidugi eelistaksid pikemat loengut, kus figureeriksid sõnad “vaimolendite peenenergia infiltreerumine planeet Maa magnetresonantsvälja”, “ülijuhtide difundeerumine absorptsioonkorrelatsiooniga”, “kvantväljade fluktuatiivne vibratsioon tumeenergia torsioonvälja energiatasandil”, “madalsageduslikud katioonsed superstringid üldise difuusse relativistliku neotriinokiirguse taustal” jne. Kõik, mida nad väidavad, põhineb teadusuuringutel. Kõik, mida väidavad pseudoparandajad, põhineb kas halbade teadlaste viletsatel töödel (teadlased on muide ka inimesed, mõned ahned, mõned rumalad, mõned mõlemat) või lihtsalt jamal.

  14. Kust Sa võtad, et colon teraapiat läbiviinud isik ei tea seda ja teist? Kas oled vestelnud selle seltskonnaga? Võimalik, et Sina ei tea seda, mida nemad teavad.

  15. mait ütles:

    Andres Valdre:
    et inimkond on seni ilma selleta läbi saanud, mistõttu ta protseduuri otstarbekuses kahtleb.

    Inimkond aegade algusest hakkama saanud vaegtoitumisega, järelikult korralik toitumine pole üldse kasulik?

    Vastuse asemel soovitan mõelda sellele, mis on normaalne talitlus ja mis mitte.

    Andres Valdre:
    nalja tegema juba selgituse peale, et selle õpetamist saab ära õppida ühe nädalaga (vrd 10 aastat arstiõpinguid).

    Ühe päevaga on võimalik saada selgeks tervisevõimlemise harjutused tasemel, et neid teistelegi õpetada. Arstiõpingud ei puutu üldse asjasse. Nii naljakas kui see ka pole.

    Puutuvad küll. Jutt oli sellest, et see 1 nädalaga õpitav asi aitab paremini kui tavaline, 10 aastaga õpitav meditsiin. Julgen taolise väite paikapidavuses kahelda, isegi kui mu algses postituses see piisavalt selgesti välja ei tulnud.

  16. Ega seni sellist asja keegi tõsiselt ei võtagi, kuni pole reaalset probleemi. Aga ma olen aru saanud, et tänasel päeval on kõhukinnisus muutunud tõsiseks probleemiks ja tõenäoliselt on hädaline valmis iga asja proovima.
    Kõige pseudoteadusliku jura juures on ka kõige suurema skeptiku jaoks, kes kannatab kõhukinnisuse all, ikkagi iva – klistiiriga saab sellest kuramuse tahkest massist lahti, mis nädal aega pole seal liikunud.
    Kusjuures ma ei teadnud enne selle suve reisi, mis asi on kõhukinnisus.

    Vabandust, et kommenteerin nii ammu avaldatud artiklit, aga juba see, et ma google otsinguga selliste teemadeni jõuan, näitab seda, et ideele on turgu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga