Palun abi, aitame uurijat Itaaliast, teemaks ateism, seadused…

Europe belief in god

Head lugejad, eriti need, kes meie seadustest üht-teist teavad ja/või mittetulundussektoriga lähemalt kokku on puutunud. Allpool on lugeda kiri, milles palutakse meie abi meie seaduste tutvustamisel. Osadele asjadele saan talle muidugi ise vastata, kuid osadest asjadest puudub mul täpsem ülevaade ja seepärast siin abi palun.

Kui võimalik, palun kirjuta inglise keeles, kui mitte, siis muidugi selles keeles, milles end mugavalt tunned ja ma pööran olulise info talle hiljem inglise keelde. Kirjutada võib siinsamas kommentaarides, aga kui soovid miskit sellist öelda, mida avalikult kommentaaris ei soovi väljendada, siis kirjuta mulle otse aadressile martinv[ät]skeptik.ee.

Good morning,

I am writing for some information about your organisations and the situation of atheist and humanist groups in Estonia. I’m a researcher in law and currently I am studying the issue of atheism and humanism in Europe (I’m going to write a scientific paper about this).

In particular, I’m trying to analyse the legal treatment of secularist organisations in European countries (for example, if they are treated as religious/non denominational organisations, or as non profit associations, NGOs, etc.; if they can benefit from tax exemptions etc.)

I’d be very grateful if you could give me some information about your country, such as:
– is your organisation a registered association? under which type of legislation? Is there any law regulating the recognition and registration of religious organisations and have you tried to register your organisation under this legislation? Do religious associations benefit of a particular legal treatment, and do you have any possibility to gain this type of special treatment as a philosophical/non-confessional organisation?
– Do you have a statute and is there a english/french version of this?
– Do you know if there is any judgement or specific legislation about atheism or humanism in Estonia, and if any relevant document has been translated in English or French? Or where I can search for this?

Thank you for your attention,
kind regards,

Stella Coglievina, Ph.D
Università dell’Insubria Como – Italy

14 Replies to “Palun abi, aitame uurijat Itaaliast, teemaks ateism, seadused…”

  1. Ilmselt suurim usuorganisatsioonina registreeritud mitteusuliikumine on maausulised oma 5 ? Kojaga. Maausk on pigem maailmavaateline, kristluse sarnase ususüsteemiga pole neil mingit pistmist. Tasuks vaadata http://www.maavald.ee. , kindlasti on seal ka ingliskeelset materjali.

    Ehk tulevad kõne alla ka teosoofid, kas neil on Eestis organisatsioon, ei tea.

    Vaimumaailma paganad, organisatsiooni kohta ei tea.

    Lisaks on väikeseid gruppe, mis ei ole registreeritud ja koondunud mõne inimese ümber. Nende kohta võiks öelda seltskond.

    Satanistid?

  2. Satanistid oleks vist üsna ammu usuühinguna registreeritud, kui neid nõustutaks registreerima. Aga alati saab apelleerida seadusepunktile, mis lubab taotleja pikalt saata, kui “usulise ühenduse tegevus kahjustab avalikku korda, tervist, kõlblust või teiste inimeste õigusi ja vabadusi.”

    Ainult et ma ei lugenud hetkel seadusest välja, mis instants seda otsustab, milles täpsemalt väljendub kõlblusvastasus ja kes üldse registrisse kõlbab ja kes mitte. Maakohtu registriosakond?

  3. Mart K. ütles:

    Ainult et ma ei lugenud hetkel seadusest välja, mis instants seda otsustab, milles täpsemalt väljendub kõlblusvastasus ja kes üldse registrisse kõlbab ja kes mitte. Maakohtu registriosakond?

    registriosakond jah.

    kunagi sai regamisprotsessidest tehtud ka kokkuvõte. kuigi ma just pead ei saa anda, kuna viidatud seltskonnaga enam koostööd ei tee, pole ka kuulda, et neil hiljem sellele resümeele midagi lisada oleks olnud.

  4. PS! selle viimase regamissaaga ajal sebisin tibiga, kelle ema oli tollal ühe teatava maakonna teatava linna registriosakonna juhataja. ta ütles, et kohe avalduse laekumise päeval saadeti justiitsministeeriumist priit kama poolt kõigisse registriosakondadesse korraldus juhuks kui me peaks samu avaldusi paralleelselt ka teistes linnades esitama ja mis keelas meie registreerimise mistahes juhul. registreerimisest keeldumiseks soovitati norida ka kõige tühisemate vigade kallal või nende puudumiselt kasutada keeldumise põhjendamiseks vaba fantaasiat. õiguslik kaitse ja seljatagune pidavat olema töötajatele tagatud kuni justiitsministri endani välja (mida iganes sellega mõeldi).

    hiljem pole enam viitsinud jantida. on selge, et asi nõuab veel põhjalikumat eeltööd, välistamaks igasuguseid keeldumispõhjendusi kuni sinnamaale, et riik on sunnitud meid kas regama või lihtsalt tunnistama, et vot lihtsalt ei regata, ilma mingi põhjuseta – ei regata ja kõik.

  5. tõnu ütles:

    teosoofia ei ole religionn, sest puuduvad igassugu dogmad.

    Aga mis sees siis on?:Olemise kõik osakesed – supergalaktikatest mikrokosmose pisimate aruraasukesteni – on omavahel seotud ja kõik koos moodustavad selle kõikjaloleva Teadvuse, mida usundid nimetavad Vaimuks, Logoseks või Jumalaks.

  6. Kui mälu ei peta ja järeldusvõime (vaadates erinevate riikide värve) on endiselt nagu ta vanasti oli, ütleks, et see kaart on koostatud 2004. aasta Eurobaromeetri järgi ja kuvatud on rahva vastus küsimusele à la kas ja kuidas usute jumalat kusjuures kõige usklikumad rahvad 95% on Malta ja Türgi ning kõige vähem usklikud Eesti ja (teisel kohal) Tšehhi kus ainult (meie puhul nt) 14% inimestest ütles, et usuvad jumalat.

    Kusjuures, me tegime selle küsimusega kaks rekordit, kolmest vastusevariandist – usk (tõenäoliselt siis aabramlikku) jumalasse, täielik ateism ja usk mitte küll jumalasse aga mingisse elujõudu või muusse taolisse ja 54% küsimusele vastanud Eestlastest valisid just selle kolmanda, minu arvates küllaltki paganliku kategooria :)

  7. Kirikute ja koguduste seadus jah. Ausalt öelda ei viitsi mina küll sellele hakata mingit ingliskeelset kommentaari kirjutama. Samas ei soovita seda ka ühelgi mittejuristil lihtsalt “ära teha”. Tõenäosus, et kogemata jama kirja saab, on liiga suur. Kui tegelasel veidi raha on, siis muidugi saab seda töd lihtsalt tellida.

  8. Eestis saab peagi asutada ordusid

    Kuna on ka kloostrita ordusid, annab valitsuse heaks kiidetud eelnõu õiguse Eestis ordusid asutada.

    «Täna on olukord selline, et võib registreerida kloostreid, aga kõik ordud ei pruugi olla seotud konkreetse kloostriga,» ütles regionaalminister Siim Kiisler täna valitsuse pressikonverentsil.

    Tema sõnul palus sellist võimalust roomakatoliku kirik.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga