Mehed, kes jõllitavad kitsesid ehk psühholoba Eesti sõjaväes

Teadusportaali skeptik.ee asutaja Matin Vällik kirjutab, et libapsühholoogid on osutanud teenuseid ka meie kaitseväele, kasutades hingehaavade ravimiseks nn rännakumeetodit.

Külm sõda kahe suurvõimu vahel võttis kohati veidraid vorme. Lisaks pikematele ja jämedamatele rakettidele ja aina võimsamatele pommidele, millega oleks võinud kogu maailma rahvastiku mitu korda ära aurustada, leiti ükspäev, et sõda ja luuretegevust saab ajada ka vaimsel tasandil.

Kui ameeriklaste juurde hakkasid jõudma filmid ja kõmu Nõukogude talentidest, kes suudavad mõttejõuga asju liigutada ja mõtterännakuga kaugeid objekte uudistada, siis leiti Ameerikas, et vastavat võimekust tuleb ka neil arendada või vähemalt uurida, sest julgeoleku vallas ei tohi ühtki võimalikku ja esmapilgul isegi veidrana tunduvat võimalust kahe silma vahele jätta.

[Või olid need hoopis kavalad ameeriklased, kes lekitasid nõukogude luurajatele salajast teavet selle kohta, et kaugnägijate luurerühmad ohustavad kommunismi ehitamist ja telekineetikud võivad rakettide stardisüsteeme kodunt lahkumata saboteerida? Ja nii kasvas võidurelvastumine ka vaimsetesse sfääridesse.]

Sellisel taustal hakkab hargnema dokumentaaljutustus kitsedest ja meestest, kes neid pilguga tappa üritasid. [Teostati lugematul hulgal mitmesuguseid katseid, mille tulemused olid seda positiivsemad, mida enam läbiviijad paranormaalsete võimete olemasollu uskusid. Ameeriklaste andmetest on teada, et uuringutele kulutati kümneid miljoneid dollareid. Uuringute tulemusi on hiljem aga hinnatud tagasihoidlikeks — kaugnägevate luurajate andmed olid ebajärjepidevad, tabamused on seletatavad ka ilma meeltevälist taju olevaks oletamata, väidetavad telekineesi juhtumid on aga selgitatavad mitmete trikkidega, mida mustkunstnikud mitmel moel oskavad esile kutsuda. Ainsa poolpositiivse tulemina on märgitud inimpotentsiaali tundmatute alade kompimist.] Raamatus jõutakse sedakaudu psühholoogilise sõja ja loominguliste ülekuulamismeetoditeni, millest oleme tänapäeval kuulnud seoses Iraagi sõdade ning terrorismivastase võitlusega (nt waterboarding).

Maksumaksjale on see [Thomase] test maksma läinud kümneid tuhandeid eurosid, ilma riigihanketa, akadeemikust ministri Aaviksoo nõusolekul ja rahaasjade ministri Ligi allkirjaga.

Paistab, et teaduslikud tõsiasjad ei ole sugugi alati need, mille alusel kaitseväes otsuseid tehakse.

Loe edasi Postimehes või paberil lk 12 (28. jaanuar 2011).

42 Replies to “Mehed, kes jõllitavad kitsesid ehk psühholoba Eesti sõjaväes”

  1. Erika Salumäe. Jääda ellu
    selles raamatus väidab Eerika, et võistluste ajal (kohta pole meeles) tribüünil viibisid kohal mõttejõuga mõjutajad, aga tema oli õppinud selliseid rünnakuid blokeerima.
    Loomulikult ei pruugi see tähendada muud kui, et mõttelised ründajad, kujutasid endale ette ` vaimus ründamist`, Eerika aga kujutas ette ` vaimus blokeeringut` ja teda oleks mõtlemine laadis – vaimus ründamine on võimatu- aidanud sama hästi.

  2. Ekstreemse pingutuse hetkedel kujutavad inimesed endale igasugust jama ette. Seda Salumäe juttu ei tasu väga tõsiselt võtta – temal oli ennekõike vaja endale sugereerida, et ta on tugev, tugev, TUGEV. Ja kui sellele aitas kaasa mõte, et tribüün on täis nõidasid, kes teda nõiuvad, aga tema on neist kõigist tugevam, mis seal ikka norida. Võitjate üle kohut ei mõsteta.

  3. Mis sõjaväkke ja paranähtustesse puutub, siis minu arvates on väga kiiduväärne, et USA nende hüpoteeside kontrollimiseks nii palju kulutas. Rahapuudust neil ei olnud ja vähemalt on nüüd päris kindlalt teada, et ülalnimetatud hüpoteesid on tühipaljas prääksumine.

  4. Kriku ütles:

    Mis sõjaväkke ja paranähtustesse puutub, siis minu arvates on väga kiiduväärne, et USA nende hüpoteeside kontrollimiseks nii palju kulutas. Rahapuudust neil ei olnud ja vähemalt on nüüd päris kindlalt teada, et ülalnimetatud hüpoteesid on tühipaljas prääksumine.

    aga tegelikult…kes ütleb, et avaldatud materjalid need päris tegelikud on? kust me võime teada, et seal pole topeltpõhjaga kirstu? on see ju luures/vastuluures vana nipp, et eriti kallid sõjasaladused tuleb peita kahe- või isegi kolmekordse pettuse taha. ja kui need teadmised oleks selles kontekstis, milles neid uuriti, minu vastutusalas, teeks ma kõik võimaliku, et tegelikkust peita.

    muide, pettuse ja peitmise alla võib vast liigitada ka selle, et tollal üldse mingeid vihjeid taoliste uuringute (ja nende väidetavate positiivsete tulemuste) kohta välja imbus. küllap see oli tore ratsusamm vastase eksitamiseks ja pabistama (aga miks ka mitte sarnaste uuringute läbiviimiseks põhjatusse auku raha ja inimressurssi raiskama) panemiseks. kuuldavasti olla selle desinformatsiooniga tulnud kõigepealt lagedale venelased, kes lekitasid mingeid…ee…kas mitte kellegi niina kulagina vmt “fenomenaalseid” videoid, mis tänaseni netis ringlevad ja uhhuupeade hulgas ahhetamist esile kutsuvad. jänkid olnudki seepeale ootuspäraselt konksu alla neelanud ja omi uuringuid läbi viima (loe: ressursse raiskama) hakanud. ja isegi kui venelased alul tõepoolest teadliku desinformatsiooniga tegelesid, hakkasid nad jänkide välja tilkunud “saavutuste” peale kukalt kratsima ja n.ö igaks juhuks ka ise uurima. hehe…nõiaring…samast teemast meenub, kuidas mu vanem õde üritas kunagi ammu kui õhtul kahekesi kodus olime, mind hirmutama hakata. see õnnestus ta nii hästi, et ma hakkasin “päriselt” kolle nägema, mispeale ka tema paanikasse sattus, mispeale mina veel rohkem paanikasse läksin, mispeale oli mõni minut hiljem kogu maja paksu kisa ja röökimist täis :-D

    aga jah…ega me siiski kindlalt ju ei saa öelda, et tulemused olid null……

  5. kui need teadmised oleks selles kontekstis, milles neid uuriti, minu vastutusalas, teeks ma kõik võimaliku, et tegelikkust peita

    Samas võib relvakatsetuse eesmärk olla potentsiaalsele vastasele teada anda, et sul selline relv on. Mina ei valiks oma jõu varjamise strateegiat. Pigem üritaksin ennast suurema ja koledamana näidata, kui ma olen.

  6. Iseenesest olen ma Tibuga isegi nõus, et see ei peaks olema mina, kes kaitseväe psühholoogia teemat käsitlema peaks, sest kindlasti on pädevamaid inimesi.

    Kui aga veidrused üle serva ajavad ning “huvitavaid” seoseid tekitavad, siis leian, et mina olen sama hea kajastaja kui iga teinegi inimene, kellele kodumaised asjad korda lähevad.

    Olgu veel öeldud, et artikkel kõigis oma detailides ei ole minu ainulooming, vaid hõlmab mitme inimese kompetentsi, taustateadmisi ja uurimistööd.

  7. Saaga läheb edasi.

    See oli külma sõja teine tasand.
    US valetas oma õhusõidukite katsetused UFO-deks ning venemaa tuli lagedale mõtteluurega.
    Mõlemad pooled lngesid teineteise lõksu.
    Venelased hakkasid igas asjas maaväliseid objekte nägema ning US kulutas sadu miljoneid dollareid para-uuringutele.

    Tänapäeval on mõlemad omamoodi õppust võtnud.
    Venemaa kasutab UFO-de kattevarju oma katsetustele (ka ebaõnnestumistele) ning US on lõpetanud uuringud, kuidgi on nende endiseid “spetsialiste” kes väidavad pisarsilmi, et kõik need “kitsede surnuksvaatamised” ning mõtteluure on tõelisus. Kuid nende paramüstikute kahjuks usaldab sõjavägi tänapäeval pigem superarvuteid, kes annavad täpsemaid võimalike prognoose.

  8. @Kriku:

    noh, põhimõtteliselt õige aga tuleb arvestada, et on jõude, mille varjamine on pikas perspektiivis kasulikum kui avalikustamine. antud juhul tuleb arvestada ka nende jõudude või õighemini nende olemasolust avalikult teatamise sotsiaalse mõjuga.

  9. Tibu ütles:

    Martin Vällik on küll kõige kohasem mees kommenteerimaks sellist asja. Suur komöödia, ma ütlen.

    see on küll selline koht, kus mina tibu asemel oleks ka seletanud, millesebakohasus seisneb ja pakkunud ka kedagi kohasemat (ühes seletusega, miks tema kohasem on).

  10. ütles:

    US on lõpetanud uuringud, kuidgi on nende endiseid “spetsialiste” kes väidavad pisarsilmi, et kõik need “kitsede surnuksvaatamised” ning mõtteluure on tõelisus. Kuid nende paramüstikute kahjuks usaldab sõjavägi tänapäeval pigem superarvuteid, kes annavad täpsemaid võimalike prognoose.

    Siin see kala ongi.
    Supervõimetega inimesi ei pane osadest kokku.
    Ka vähem supervõimetega inimesi ei tee ühegi valemiga rohkem supervõimelisemaks.
    Siin ei aita isegi kloonimine mitte.

  11. Tibu ütles:

    Martin Vällik on küll kõige kohasem mees kommenteerimaks sellist asja. Suur komöödia, ma ütlen.

    Tere foorumlased. Arvan siiski, et see teema konkreetselt ja ka muud viited ebakompetentsete ja ka ebaausatele tüüpidele Martin Välliku artiklis on ajakohane. Kui kuulen või loen spetsialistidest kriisipsühholoogias (kellel puudub vastava valdkonna akadeemiline haridus ja praktika) ja kes solgivad seda valdkonda kursustel või kriisisituatsioonides abivajajaid peedistades, siis tuleb küll nördimus peale. See on ikka valdkond kus haltuura on absoluutselt välistatud ja taunitav.

  12. …nõiaring…

    Aga nõidadesse ja nõidumisse ju ikkagi kuidagi suhtutakse.
    Parem pidagu kaitseväelased ennastki võluväelisteks, kui et nad nõidade ees värisema hakkavad.
    Bioloogia seisukohalt ei tohiks ühelegi samast liigist olendile midagi põhimõtteliselt muud/enamat antud olla, liigikaaslastega võrreldes.
    Kõigel tundmatul on aga potensiaal hirmu tekitada.

  13. ütles:

    on nende endiseid “spetsialiste” kes väidavad pisarsilmi, et kõik need “kitsede surnuksvaatamised” ning mõtteluure on tõelisus.

    Tegelikult ongi.
    Pole veel ükski kits, kellele (küllalt kaua aega tagasi) otsa vaadati, ellu jäänud.
    Mõtteluurel ja vastase (halbade) kavatsuste äraaimamisel on ka raske vahet teha. Ikkagi inimesed.

  14. Tjah, tänapäeva noort enam nõia või sensitiiviga ei hirmuta, aga viruta talle siinuse, koosinuse või integraaliga, siis lööb oimetuks…

  15. K_V SWEDEN
    Tegelikult ongi.
    Pole veel ükski kits, kellele (küllalt kaua aega tagasi) otsa vaadati, ellu jäänud.

    Iseäranis tõene on väide siis, kui vaataja juhtus hunt olema.

  16. Sõdalased peaks kiskjate peal harjutama (lõvid,tiigrid,gepardid,leopardid),loomaaed saaks oma majandusraskusi pisut leevendada.
    Või on kitsed algetapp?

  17. Loomaaias on see häda, et loomaaia kiskjaid põrnitseb ju päeva jookksul lugemata hulk külastajaid. Kui mõni ära kõngeb, missugusele põrnitsejale seda siis süüks panna?

  18. Mingis taevakanali saates, mille pealkiri on eesti telekavas „tõlgitud” stiilis „Lõikamata ja taltsutamata” või „Haitoidu suvi” vms, olnud lugu, kuidas keegi daam käinud aastaid loomaaias naeratamas gorillale, uskudes, et tal on temaga lähem side. No ühel päeval pääses gorilla puurist välja ja aruka loomana läks kallale sellele, kes teda oli aastaid klaasi tagant hambaid näidates ähvardanud.

  19. Peamiste uurimis- ja tegevusvaldkondadena võib nimetada:

    Ekstratsensoorne taju – objektide omaduste ja tunnuste ning inimeste mõtete tajumine ilma nendega kokku puutumata ning tavaliste meeleorganite abita,
    Telepaatia – inimese mõtete ja psüühiliste seisundite ülekandmine pika maa taha,
    Selgeltnägemine (ettenägemine) – objektide (sihtmärkide) jälgimine, mis asuvad väljaspool inimese nägemisulatust,
    Psühhokinees – füüsiliste objektide mõjutamine (liigutamine, purustamine, hävitamine) mõtte jõul,
    Telekinees – isiku, kelle keha asub puhkeseisundis, mõtete liikumine (kehaväline liikumine või liikumine paranormaalses seisundis).

    Enamik inimpsüühikat ja –käitumist uurivatest teadlastest suhtub nendesse ideedesse aga skeptiliselt või isegi äärmiselt eitavalt.

    Praegusel ajal eristatakse 4 peamist suunda bioenergiaalastes sõjalis-praktilistes uuringutes.

    1. Meetodite väljatöötamine inimese psüühilise aktiivsuse tahtlikuks mõjutamiseks. Siia kuuluvad näiteks meditatsioon, ekstrasensoorse taju võimekuse arendamine, “neurolingvistiline programmeerimine” jms.
    2. Paranormaalsete nähtuste, nagu selgeltnägemine või telekinees, süvauuringud.
    3. Biovoolude otsese mõju uurimine juhtimissüsteemidele, sidesüsteemidele ja relvastusele, eelkõige elektroonilisele varustusele ja seadmetele ning tehis-bioenergiageneraatorite väljatöötamine.
    4. Tehislike ja looduslike ohtlike biovoolude avastamis- ja jälgimissüsteemide ning nende vastu kaitsmise aktiivsete ja passiivsete meetodite väljatöötamine.

    ….mõningate militaaranalüütikute arvates saavutab riik, kes teeb selles vallas esimesena otsustava läbimurde, oma vastaste ees sellise edumaa ja üleoleku, mis on võrreldav tuumarelva monopoliga.

    Vot nii!!!!!

  20. Noh skeptikud, Teie ajud on ikka lootusetult ära pestud. 80-tel oli enamik skeptikuid loomulikult ka ainult tatised jõnglased emme seelikusabas kinni, aga sel ajal toimusid suured sündmused uhhuunduse ja sõjanduse vallas; nimelt pani sõjandus käpa peale uhhuundusele!!!!

    On sihuke raamat “Infosõda: visioonid ja tegelikkus” 2008 Tallinn, autorid on Harri Mägi ja Lauri Vitsut. 3.7. Mittetraditsioonilised psühholoogilised operatsioonid. Lk 67-69.

    Seal on juttu erinevatest nn uhhuunduse valdkonda jäävatest, kuid sõjanduse valdkonnas kasutatavatest meetoditest. Vene militaarajakirjas Orientir 1997.a. veebruarinumbris kirjutas major I. Tshernishev, et nn. psühhorelvi töötatakse välja kogu maailmas, kõigile neile relvadele pole veel isegi prototüüpe välja töötatud.

    80-te keskel ilmus teadusajakirjades rida ülevaateartikleid, milles vaadeldi inimese paranormaalseid võimeid kaasaegse teadusliku teadmise positsioonidelt.

    Samal ajal ilmus ka hulk artikleid, mis käsitlesid võimalusi kasutada avastusi bioenergia ja eriti parapsühholoogia vallas sõjalistel eesmärkidel.

  21. Mats ütles:

    Või on kitsed algetapp?

    Mingi mälestus millegi lugemisest ütleb, et algetapp võiks olla äädikakärbestega katsetamine, edasi tuleksid valged hiired.
    Kes teab, ehk niimoodi tehaksegi.
    Kitsed algetapina ei tundu isegi siis mõistlikuna, kui just neis nähaksegi pilgurelva peamist strateegilist sihtmärki.

  22. ….mõningate militaaranalüütikute arvates saavutab riik, kes teeb selles vallas esimesena otsustava läbimurde, oma vastaste ees sellise edumaa ja üleoleku, mis on võrreldav tuumarelva monopoliga.
    Ajalugu tunneb nii mõndagi maailmavallutajat ja tõenäoliselt tuleb neid veel,miks muidu paeluvad inimesi selleainelised raamatud ja filmid…
    Ja kes minevikku ei mäleta……

  23. @Mats:

    Täpselt nii oli “Infosõdade” raamatus kirjas.

    Ajalugu tunneb nii mõndagi maailmavallutajat ja tõenäoliselt tuleb neid veel,miks muidu paeluvad inimesi selleainelised raamatud ja filmid… Ja kes minevikku ei mäleta…

    Me elame nn. kristlikus maailmas, ja see peaks kõiki mõtlevaid inimesi väga ettevaatlikuks tegema. Meil räägitakse sakslaste kuritegudest IIMS ajal, kuid neid saksa koonduslaagreid kasutasid peale IIMS lõppu ka liitlased. Palju inimesi sel ajal laagrites tapeti?

    Maailmavallutuslikud plaanid on nii kristlastel, New Age tegelastel ja veel mõningatel.

    Alltoodud artikkel tõstis minu juuksed küll püsti ja tekitas põhjendatud hirmu:
    Van Rompuy: rahvuslus on Euroopa suurim vaenlane ja viib sõjani
    http://www.delfi.ee/news/paeva.....d=34867769

  24. Pikem lugu militaarpsühholoogiat:
    Merle Parmak: millistest inimestest saavad sõdurid?

    On leitud, et sõjaväeteenistus veetleb peamiselt kahte tüüpi inimesi: eesmärkide saavutajaid ja probleemide vältijaid. Mõlemal on omad puudused ja voorused. Esimest tüüpi võib kirjeldada kui väljakutseid nautivat ja hulljulget, leidlikku ja otsustavat, kiiret ja paindlikku – suurepärane sõdur! Samas on kauneimatelgi roosidel okkad.

    Selline suurepärane sõdur võib pikaajalise tegevusetuse järjel osutuda pahuraks ja püsimatuks. Tal hakkab kiiresti igav ja nii tekivad probleemid distsipliiniga. Peale selle on tal raskusi autoriteetide vastuvaidlematu tunnistamisega.
    […]
    Teine tüüp on samuti suurepärane sõjaväelane – seda küll pigem staabis kui lahinguväljal. Ta on seaduskuulekas, kohusetundlik ja lojaalne. Ta on ülitäpne ja detailide suhtes tähelepanelik. Tema jaoks on reeglid täitmiseks ega kuulu vaidlustamisele. Kuigi ta on alati distsiplineeritud ja autoriteetide suhtes korrektne, pole sellinegi sõdur okasteta roos.

    Ta võib ülemäära sõltuda autoriteetide arvamusest ja reeglitest. Samas on ta otsustusvõimetu olukordades, kus puuduvad selged käitumisjuhised ja «ülema tahe». Samuti võivad kiiresti muutuvad ja riskantsed olukorrad pärssida tema otsustusprotsesse ja tegutsemisvalmidust, pakkudes üllatusi nii talle endale kui tema ülematele ja kaasvõitlejatele.

  25. Pole enam hästi meeles kus kanalil jooksis hiljuti saade inimeste varjatud võimetest.Näidati ka dok.katseid telekineesist ning muust mis oli aastaid (venemaal)salastatud. Ilmselt olete kuulnud,et luures kasutatakse inimpostkaste st.hüpnoosi all antud teavet või mingit käsku tegutsemisest.Mitte hüpnoosi all olekul ei tea ta ise sellest midagi.Tegutsema või infi edastama hakkab ta vastava parooli peale mis ka hüpnoosi all antud.
    Üldiselt on see teave salastatud mis militaarsete uurimiskeskuste poolt on inimeste kohta avastatud.Räägitakse ainult mingit üldist juttu mis ammu teada.

  26. Matrix ütles:

    Ilmselt olete kuulnud,et luures kasutatakse inimpostkaste st.hüpnoosi all antud teavet või mingit käsku tegutsemisest.Mitte hüpnoosi all olekul ei tea ta ise sellest midagi.Tegutsema või infi edastama hakkab ta vastava parooli peale mis ka hüpnoosi all antud.

    Sellest räägib näiteks Adam Curtise dokumentaalfilmi “The Living Dead” teine osa “You Have Used Me as a Fish Long Enough“.

    Esimesed 45 minutit on juttu inim- ja loomkatsetest ja nende tragikoomilistest tagajärgedest. Näiteks kuidas mitukümmend miljonit dollarit maksev kass tuli korstnasse kirjutada ja kuidas Fidel Castrot tappa üritati. Viimased 15 minutit räägitakse tehisintellekti arendamisest.

    Nõrganärvilistele mittesoovitatav!

    Üldiselt on see teave salastatud mis militaarsete uurimiskeskuste poolt on inimeste kohta avastatud.Räägitakse ainult mingit üldist juttu mis ammu teada.

    Kui juba telekinees ja muu sellesarnane ammu teada on, siis ei julge kohe mõeldagi, mis veel saladuses võiks olla.

    On ikka maru võimekad inimesed küll, need sõjaväelased. Neil on telekinees juba nii käpas, et võib julgelt kõik välja lobiseda, aga erasektor näe ei suuda lillegi liigutada (mõttejõu abil).

  27. Kriku ütles:

    Mitte ühelgi relval pole mõtet, kui seda ei kasutata.

    Ühendriikide Õhujõud kirjutavad, kuidas tuumarelvade mõte on nende mittekasutamises, et seeläbi tagada nende mittekasutamine.

    MAD, of course, is an evolutionary defense strategy based on the concept that neither the United States nor its enemies will ever start a nuclear war because the other side will retaliate massively and unacceptably. MAD is a product of the 1950s’ US doctrine of massive retaliation, and despite attempts to redefine it in contemporary terms like flexible response and nuclear deterrence, it has remained the central theme of American defense planning for well over three decades.

  28. Eip. Tuumarelva on 2 korral kasutatud + on tehtud hulk katseid, mida kõik võimalikud vaenlased on imetleda võinud. Relv, mida salajas riiulil hoitakse, ei paranda kellegi julgeolekut. Seepärast on kõiksugu jutud salajastest imerelvadest jama.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga