Sai Baba valetas

Edastan loo Sai Babast seoses tema äsjase surmaga. Kui Helger soovib, loodan, et soovib, siis ehk leiab ta põhjust veidi ka oma tausta seoses selle looga lahti kirjutada.

Sai Baba valetas

Helger Aaresild

Ülestõusmispühade ajal, 24.04.2011, suri India imemees Sai Baba. Ta on olnud paljudele innustajaks ja eeskujuks. Ta on lubanud nii õnne kui ka hüvangut kõikidele temasse uskujatele.

Gunnar Aarma on rõhutanud jumalakuju kui pildilise vaimse ideaali tähtsust inimese arengus. Kristluse kui usundi suur edu vaid kinnitab Jeesuse kui ikooni vajadust. Poliitikute ja pop-artistide piltide ülesseadmine näitab soovi näpistada endalegi tükikest kuulsuste aust, võimust ja vahest sissetulekustki. Isegi kuulsaks kirjutatud Pavlik Morozovi haual käisid lapsed koolieksamiks paremaid hindeid palumas, jättes hauale vastavaid kirjakesi.

Sai Baba üheks põhitegevuseks tema pühamu õuel oli inimestelt kõiksuguste soovidega kirjade vastuvõtmine või pakutavate kirjade eiramine. Selle järgi vaatasid kohaletulnud kummardajad oma soovide ja tulevikuplaanide vastavust jumalikule tahtele. Tihti just oma küsimisega pühamehe juurde sõidetigi, sest nii armu- kui ka rahaasjad määravad väga tugevasti inimeste tulevikku. Mõelda ainult, kui lausa kõigevägevam ise annab õnnistuse inimlikele ettevõtmistele! Sai Baba on väitnud, et just tema saatis kunagi Jeesus Kristuse maa peale.

Sai Babale ja tema sugulastele tõi pühamehe projekt vähemasti suure varanduse. Kindlasti on Sai Baba liikumine toonud Indiasse ja eriti vaesesse Puttaparthi külla tohutul hulgal Lääne raha, mille üle paljud kohalikud elanikud tõelist heameelt tunnevad.
Kes usub, sellele juhtub, igaühele tema usu järgi.

Enda suhtes andis Sai Baba lubaduse elada 96 aastaseks, et siis 8 aasta pärast uuesti sündida, järgmise pühamehena, Prema Sai nime all. Nüüd on vanamees surnud 84 aasta vanuses. Tervis ei vedanud välja, nii nagu ka mitmed tema heategevusprojektid. Jumalad ei tohi valetada, sest valede ilmsikstulekul satuvad kahtluse alla ka muud tema antud lubadused – nii järgijaile kingitud sõrmuste või kõrvarõngaste kullaproov kui ka vääriskivide ehtsus, ka Eestis. Kõnelemata juba surmajärgsest õnnest, soodsamast ümbersündimisest või muudest hinduistlikest hüvedest.

Sai Baba vanemad kandsid perenime Raju. 1926. aastal sündinud neljandale lapsele panid nad nimeks Sathya-narayana – tõejumal. Oma teed läinud nooruk suutis maailma üleloomulikuna tajuvas india kultuuris miljonite inimeste tähelepanu äratada ja endale ustava õukonna ning järglaskonna luua, aina rõhutades, et just tema on Tõe Jumal.

Sai Baba tunnustuseks tuleb ütelda, et erinevalt paljudest muudest gurudest ei küsinud ta kunagi raha. Just see tõik oli üheks tema usaldusväärsuse nurgakiviks.

Samalaadne lähenemisviis peaks paljudele kasvõi Türgis või Egiptuses käinutele üsna tuttav olema. Kutsuvad ju sealsed kaupmehed möödakäijaid tasuta teejoomisele, mis justkui ei kohusta millekski…
Kuulsa guru ligidusse soovijad tegid annetusi küsimatagi. Sest vaesed soovivad rikkaks saada, rikkad aga tahavad taevariiki pääseda.

Lääne rikkurid olidki see turusegment, millele Sai Baba kokkuvõttes nii edukalt oma panuse tegi. Ta on suutnud väga tulemuslikult sisendada erinevatele inimestele mõtte nende äravalitusest, selle meelemürgi, millele vaid vähesed suudavad vastu panna. Kunagisest alkohoolikust võib paremal juhul saada alkoholi mittetarbiv alkohoolik, ehkki tema kohta võidakse ütelda karsklane. Samasugune lugu on usutarbimisest innustunutega.

Sai Baba usk lähtub hinduismist ja on seetõttu võrreldav krišnaiitide maailmavaatega. Sel ajal kui krišnaiidid on teinud panuse välisele tingel-tangelile, on saibabalased tunduvalt vaoshoitumad, sallivamad, justkui vaiksed tipsutajad, kes ei tüki esile. Nende kooskäimiste sisuks on enamasti hinduistlikele jumalatele ülistuslaulude laulmine ja soov kinnitada enda lähedust Sai Babale.

Sai Babaga seostatakse tohutul hulgal imesid, mida ei saa tähelepanuta jätta. Samas tema niinimetatud asjade materialiseerimine on olnud eelkõige keskpärasel tasemel mustkunstniku käteosavus. Aastakümnete jooksul on sellega seoses olevaid äpardumisi ka videolindile jäänud.

Tallinnast Indiasse oma teed alustanud India kunagine kuumim filmitäht ja hilisem Hollywoodi esimene joogaõpetaja Indra Devi ütles Sai Baba kohta (paludes seda mitte salvestada), et Sai Baba on väga võimas, kuid mitte sedavõrd, nagu tema kohta arvatakse. Indra Devi oli Sai Babale väga lähedal seisnud isik, juba sel ajal, kui Lääs pühamehest veel eriti kuulnud polnud.

Tõepoolest, India pühamehe klantspildil on plekid. Mitmed lähikondlased on süüdistanud Sai Babat pedofiilias, selle kohta on isegi eesti keeles raamat “Klouni maski taga”. Tagantjärele võib Sai Baba omasooiharust leida nii tema naiselikus riietumislaadis, soengus kui ka pehmes käepigistuses. Ta on ka ise kinnitanud, et on poolenisti mees, poolenisti naine. Samas naisi ta eriti ei sallinud, ehkki paljud naised tema peale suuri lootusi panid.

Sai Baba on öelnud: “Miljon inimest istub rätsepistes mediteerima. Mitte keegi neist ei saavuta vabanemist köidikutest. Kus on siin asja iva? Kui vähemasti guru ise saavutaks vabanemise, võiks kõnelda mingist tulemusest. Aga sedagi ei juhtu.”

Kas Sai Baba saavutas oma surmaga maise elu köidikutest vabanemise? Ei tea. Pealegi on see hinduistlikust kultuurist tulenev küsimus ning pole põhjamaalase arvata.

Üht asja kinnitab Sai Baba surm aga kindlasti: tuleviku suhtes oleme kõik teadmatuses.

Ka Gunnar Aarma rääkis kavatsusest elada 96 aastaseks. Ta suri samuti 84 aastasena. Aga Gunnar Aarma ei nimetanud end kunagi jumalaks.

120 Replies to “Sai Baba valetas”

  1. Olen ettevaatlik Baba kritiseerimisega… aga nüüd on jah hulk küsimusi juures. On ju internetis lausa veebilehtedel Sai Baba kolmainsusest,sünni ja surmaastad,kus ta pidi lahkuma 2022,et tagasi sündida 2030 Prema Saina,kes ka pidi 96a. vanuseks elama…
    Olin ikka arvand,et mul pole head põhjust Sai Babat mitte uskuda,seda enam,et alati iga vaimne suurkuju kallatakse tõrvaga üle.
    Siiski tema õpetust ma hindan,olgu kes ta oli,Jumala kehastused oleme me kõik. Aga ega surmaaastat ei ennusta jah… kui ta nüüd enne matust ei ärka! Mine tea…mida ja paljut me,lihtsurelikud üldse teame. Mida me Babast ka teame?

  2. Sai Baba lahkumine ja ümber järve rada

    Kahju on küll, et paljude lääne uudisteagentuuridegi jaoks on esimesed faktid see, et “tema võluvõimeid on pandud aastakümneid küsimärgi alla” ja “seksuaalselt oli ta noortest meestest huvitatud”, aga Sai Baba heategevus on sageli mainimata jäetud. Sellel heategevusel on mitu otsa. Üks ots on, et kust raha tuleb – jah, lääne päritolu annetajad sageli annavad, mitmed rikkad inimesed tunnevad aašramis elamise järel, et soovivad raha anda (ja seda on muidugi ka kritiseeritud, justkui oleks see mingi patt?). Teine ots on see, kuhu raha läheb. Siin on näha kaks peamist valusat teemat. üks on India kastisüsteem, milles Sai Baba heategevuskoolid on aidanud lapsi välja, ja lisaks Indiale on vaestekoole tehtud nende rahade eest väga paljudesse maailma maadesse. Olen ise suhelnud heategevuskoolide õpetajatega eri riikidest ja tundnud, mismoodi nad on tõesti hea asja juures. (Ei, koolide bilansse jne pole ma muidugi näinud; ühes kohas Facebookis käis vaidlus selle üle. See on sarnane teema: minule piisab äratundmisest, et asi on hea, eks mõni teine võib numbreid taga ajada.)

    Teine suur valuküsimus on joogivesi. Meie veel ei saa aru, kui valus see on. Aga kõndides kuivanud jõe ääres Lõuna-Indias saad sa sellest aru: kui kohutav oli elu seal enne Sai Baba suurt joogiveesüsteemi. Naised, rasked savipotid pea peal, pidid võtma ette kuni 40 km pikkuseid rändusid palavas-kuivas-surmaeelses õhus, et joogivett koju tassida (ma ei tea, miks just naised, aga seda fakti olen kohanud kirjanduses mitmel pool), iga lonks oli arvel, ja joodi muidugi igasugust räpast ja reostunud vett, ka kuivanud jõesängidest näiteks, nii et kõhuhädad ja hambaprobleemid olid lihtsalt eluspüsimise kaasosaks. Väga suur osa maailmast elabki nii.

    Sai Baba fondi veeprojekt on praeguseks aidanud miljoneid inimesi, keda muidu mitte keegi nende janus ja haigustes ei aitaks. See on mägedesse ehitatud vihmaveekogumise torustike süsteem, musooniaastaajal saab torud täis ja seda jätkub joomiseks terveks aastaks.

    inimene on surnud, no laskem siis tema kohta ka paar head sõna lausuda, kui põhjust leida on. Mitte ainult ärme näita näpuga, et näe, suri valel ajal ära :)
    (Ma isiklikult ei ole tema tegemistega kursis ega ei oska temast üldse midagi arvata, aga tema jumalikkusse ei usu rohkem kui teiste omasse)

  3. Jah, usklike usu kinnituseks mustkunstitrikkide sooritamine ja poiste seksuaalne ahistamine jne. ei oma ju tõsiuskliku jaoks mingitki tähtsust. Nagu ka see, et mees mingeid suht põhjapanevaid ennustusi lausub, mis teps mitte teoks ei saa. Ega ka see, et suur ravitseja ise millegipärast oma häda puhul siiski “tava”doktorite meelevalla all eelistas olla.

    Ja kui juba kiitmiseks läks, ega siis tohiks vist ka maffia heategevusprojekte unustada. Neil olid nood ka äraütlemata suurejoonelised nii Ameerikas kui Itaalias. Ja Hitler ehitas teid ja … Ehk peamiselt just selliste tegevuste järgi peaks neidki meenutama.

  4. Helger kirjutas:

    Enda suhtes andis Sai Baba lubaduse elada 96 aastaseks, et siis 8 aasta pärast uuesti sündida, järgmise pühamehena, Prema Sai nime all. Nüüd on vanamees surnud 84 aasta vanuses.

    Kas ei ole siis ilmne? Inimesed vihastasid jumala inkarnatsiooni oma kehva käitumisega nii välja, et too otsustas neid karistada nende ennetähtaegse mahajätmisega.

  5. Üks asi, mis skeptik.ee minu jaoks… hmm… ütleks et lausa vastikuks teeb, on taktitunde puudumine.
    Nagu ma juba ühes varasemas FB teemas kirjutasin, on mul Sai Babast üsna sügavalt ükskõik. Minu jaoks piisavalt kaugel olev ja piisavalt võõras kultuuri/usuruumis elav inimene, et tema kohta mitte midagi arvata.
    Aga mind on lapsest saadik kasvatatud nõnda, et surnutest räägitakse ainult head… või siis ei räägita neist üldse. Ja peale surma tagantjärele rusikatega ehk antud juhul siis Õhtulehe stiilis pealkirjadega (VALETAS!!!) vehkimine ei kuulu minu arvates hea tooni juurde. Olgu selle õigustuseks kasvõi “tõe paljastus”.

  6. surnutest räägitakse ainult head…

    Kas tõesti?! Ja kohe niimoodi üldistavalt? Ma küll nüüd muidugi utreerin, kuna baabat muidugi nendega võrrelda ei saa, aga ma ei ole kuulnud, et näiteks Pol Pothist või Hitlerist või Stalinist või ka näiteks Laurent Gbagbost või Bokassast või enesetapjasektide juhtidest või … “ainult head” räägitaks…

  7. Tarvo Kruus ütles:

    surnutest räägitakse ainult head…

    Kas tõesti?! Ja kohe niimoodi üldistavalt? Ma küll nüüd muidugi utreerin, kuna baabat muidugi nendega võrrelda ei saa, aga ma ei ole kuulnud, et näiteks Pol Pothist või Hitlerist või Stalinist või ka näiteks Laurent Gbagbost või Bokassast või enesetapjasektide juhtidest või … “ainult head” räägitaks…

    Kirjutada Sa Tarvo oskad, aga tähelepanelikult lugeda mitte.
    Tsiteerin iseennast uuesti:
    “surnutest räägitakse ainult head… või siis ei räägita neist üldse.

  8. Lisan eelmisele kommentaarile juurde. Ma ei arva, et mingeid halbu teemasid ei peaks üldse puudutama, aga ka siis, kui on vaja ajaloolist tõde kuulutada, võiks surnud inimestesse respektiga suhtuda.
    Pealkiri “Sai Baba valetas” on paraku inetu ja odavat tähelepanu taotlev pealkiri nn. “järelhüüdele”. Eriti veel arvestades asjaolu, et surmast on möödas napilt paar päeva.

  9. Tsiteerin iseennast uuesti:
    “surnutest räägitakse ainult head… või siis ei räägita neist üldse.“

    Oot oot … kas noist minu poolt viidatutest siis “ei räägita üldse”?! Ma pole nagu tähele pannud, et ei räägitaks…

  10. Sai Baba ei kuulu meie kultuuriruumi ja kuuldavasti uskus ümbersündi.

    Jah, praegu siis vist (enne oma uut sündi) tiirleb tähtede vahel koos hiina teekannuga ja mängib nähtamatu roosa ükssarvega turakat… Huvitav, kas seal “kõrgemal tasandil” ka poisse ahistada saab või peab nüüd mõne aasta tsölibaati pidama?

  11. dig ütles:

    Olgu igaks juhuks ära märgitud, et isand Sai Baba ei kuulu meie kultuuriruumi ja kuuldavasti uskus ümbersündi.

    Jah, Andres, ma juba ülalpool nägin ja Sa ei pea seda kaks korda üle kirjutama.

    Mul on sügavalt savi, millesse Sai Baba uskus ja mida tema kultuuriruumis surnutega tehakse. Maetakse, põletatakse, kuivatatakse või saetakse tükkideks ja söödetakse tiigritele.
    Mina siin koduses kultuuriruumis üritan nende eetikanormide järgi käituda, mis meil käibel on. Kellelgil on praegu lein ja ma ei pea samal ajal sobilikuks parastada teemal, et Sai Baba valetas.
    Kui kellelgil siinkirjutajatest pereliige sureb, siis tõenäoliselt (ma väga loodan), ootate te ka pisut respekti võõrastelt, eksole ju?

  12. vtl ütles:

    Jah, Andres, ma juba ülalpool nägin ja Sa ei pea seda kaks korda üle kirjutama.

    Ups. Mulle tundus millegipärast, et esimene kord ei postitunud.

    Kui kellelgil siinkirjutajatest pereliige sureb, siis tõenäoliselt (ma väga loodan), ootate te ka pisut respekti võõrastelt, eksole ju?

    Kui nood võõrad on pärit kultuurist, kus surnutele austust avaldatakse nende puu otsa sidumise ja raisakotkaste kohalemeelitamise teel, siis siinkandis elavate inimeste jaoks oleks see veidi võõristav respekt küll. Siinsed surnud kipuvad enne surma eelistama, et neid austataks siinsete kommete järgi.

  13. Avaliku elu tegelased (nagu Sai Baba seda kahtlemata oli) asetavad ennast ise väljapoole mitterääkimise sfääri. Seda esiteks. Teiseks ei jõua siinsed arvamusavaldused tema perekonnani, kui tal selline olemas peaks olema.

    Aga mind huvitab palju rohkem see niisutussüsteemi teema. On see õige?

  14. vtl ütles:

    Kellelgil on praegu lein ja ma ei pea samal ajal sobilikuks parastada teemal, et Sai Baba valetas

    Noh, ilmselge tõsiasja mainimine ei ole parastamine. Eriti kui kadunuke sellise tegevusega üleilmse tuntuse kogus.

    Kuidas nende inimeste tunnetega on, kes soolapuhuja tegevuse läbi koledal kombel kannatasid ning nüüd peavad lugema, et pahalast heategijaks nimetatakse?

  15. Meie kultuuriruumis on surnutele takka sajatatud küll ja veel. Naljagi heidetud, hiljem tondijutte räägitud ja nendega lapsi hirmutatud.

    Mis aga SB tegudesse puutub, siis korruptandile omaselt on kõiksugu ametlikud uurimised olnud takistatud ja ohvrid peavad oma taagaga elatud saama teadmisega, et nendele osaks saanud kannatused ja ülekohus ei tähenda justnagu mitte midagi. Ja siis ilmub veel välja hulk inimesi, kes hakkavad ka peale surma õigustusi otsima, miks ikka ei tohiks mingeid asju rääkida. Eluajal oli vastutusele võtmine takistatud, nüüd on vähemalt üks takistus vähem ja no ei ole küll sellist kultuuriruumi meil, mis keelaks surnud inimeste eluajal tehtud tegudele osutamast, nende sõnu meenutamast, nende tegusid uurimast ja miks ka mitte hinnangut andmast.

    Tegu ju pole mingi naabritädiga, keda teadsid-tundsid lähemad üleaedsed, vaid avaliku elu tegelasega, kelle karjäär ju sõltus sellest, et paljude inimeste tähelepanu all olla. Ja nüüd korraga peaks justkui laskma tõsiusklikel vabalt ja rahulikult oma mesijuttu ajada ja taaskord näkku sülitama nendele inimestele, keda too tegelane oma elu ajal ahistanud on.

    Vat sellist meelsust ei mõista mina mitte. See on taktitundetu elavate inimeste suhtes.

  16. Vandenõuteooriad unustasin

    Sai Baba maeti elavalt, suri juba 20dal aprillil, vangistati ja näljutati surnuks, jättis ainult oma maise keha maha ja elab sellegi poolest edasi, oli tegelikult 96 aastane jne…

    Siinne rahvas vist ei tea http://www.exbaba.com/ seltskonnast.

    Seal kõik võimalikud sündmuste arengud üles loetletud koos allikaviidetega.

  17. Mitmed lähikondlased on süüdistanud Sai Babat pedofiilias /…/ Tagantjärele võib Sai Baba omasooiharust leida nii tema naiselikus riietumislaadis, soengus kui ka pehmes käepigistuses.

    Stopp, mis jutt see siis nüüd on? Esiteks pole põhjust samastada pedofiiliat homoseksualismiga; teiseks on ääretult kitsarinnaline seostada ühegi konkreetse seksuaalse sättumusega selliseid ebaolulisi asju nagu riided, soeng ja maneerid — eriti veel kauges kultuuriruumis.

    Ma olen Indias käinud; “kleitides” (sherwanides) ja “meigitud” mehed patseerivad seal käest kinni tänaval ja on seejuures täiesti respektaablid heterod.

    Ning muidugi on veel eriti vastik tsiteeritud lõigust kõlama jääv suhtumine, nagu teeks homoseksualism inimese automaatselt mingiks kahtlaseks peletiseks.

    Muidu oli üsna huvitav artikkel. Samas, see Salvey lingitud jutt oli ka huvitav.

  18. vtl ütles:

    Aga mind on lapsest saadik kasvatatud nõnda, et surnutest räägitakse ainult head

    eks nad väidavad jah. polegi nagu suurt midagi juurde lisada.

    aga mul kui teada-tuntud õelal inimesel on sellisel juhul kombeks teha ettepanek jätkata kommenteerimist lenini, stalini, pol pothi, hitleri, mussolini jt taoliste surmajärgse positiivse kommenteerimise teemal, kusjuures igati positiivne oleks sealjuures ka hurjutada kõiki neid, kes nimetatud kodanikke surmajärgselt halvasti meenutanud on.

    ja….nagu alati: kes teeb otsad lahti?

  19. vtl ütles:

    Pealkiri “Sai Baba valetas” on paraku inetu ja odavat tähelepanu taotlev pealkiri nn. “järelhüüdele”.

    ei tea, mismoodi?? isand baaba ju ISE lubas, et elab teostatust tervelt 11 aastat kauem! kuidas seda siis teisiti nimetada kui mitte valetamisena!?!?! äkki sul on selle jaoks mõni parem nimetus – lase käia.

  20. vtl ütles:

    Kirjutada Sa Tarvo oskad, aga tähelepanelikult lugeda mitte.
    Tsiteerin iseennast uuesti:
    “surnutest räägitakse ainult head… või siis ei räägita neist üldse.“

    ehk siis maakeeli panduna: loll, kes vabandust ei leia?

  21. @vtl:

    emmm…vastuolusid täis kommentaar. esiteks muidugi see sama vana, hea ja kõigi poolt juba korrutatud vanade, heade ja kuulsate surnute loetelu (aadu, joss, pol jt) ning teisest otsast jällegi – aga vanamees ju VALETAS! no mida siin enam tuututada? kui vanaks ta sis elas? lubas, et 96. välja kukkus nagu alati, ehk…nihuijaa. no milles küsimus????

  22. Martin Vällik ütles:

    Mis aga SB tegudesse puutub, siis korruptandile omaselt on kõiksugu ametlikud uurimised olnud takistatud…

    Kui ma põgusalt Wikist SB kohta lugesin, ei leidnud ma ühtegi süüdimõistvat kohtuotsust. Võimalik, et Wiki ei tea, võimalik, et seda polegi. Kogu ülejäänud mula siin konnatiigis on kõmujanulise kuulujutu tasemel ja millegipärast arvan, et siin skeptik.ee-s pole ühtegi inimest, kes SB süütegudega lähemalt kursis oleks, peale selle, mida ajakirjandus kirjutanud on.
    Materialiseerimis- jms. silmamoondamistrikke ei pea ma siinkohal kuriteoks, küll aga kõiki neid pede- ja pedofiiliasüüdistusi ja ahistamisi.

    Offf ütles:

    Hea et Sa, Vootele, mitte ainult ei ürita “oma eetikanormide” järgi käituda, vaid surud neid ka teistele peale.

    Offf, et milliseid “oma norme” ma Sulle siis nüüd peale surunud olen? Suhtu surnusse viisakalt? Jäta järgi palun.
    FB-s ma juba blokkisin Sind, nüüd ronid järgmisse kohta kommenteerima. Kui Sul midagi öelda on, siis tee seda privas, minu kontaktid on avalikud ja Sulle teada. Ära risusta isiklike märkustega avalikku netti.

  23. vtl ütles:

    Materialiseerimis- jms. silmamoondamistrikke ei pea ma siinkohal kuriteoks, küll aga kõiki neid pede- ja pedofiiliasüüdistusi ja ahistamisi.

    kui nimetatud trikke teostavad näiteks jürgen veber või david copperfield (avalikult trikimeestena indentifitseerunud kodanikud), siis ei näe ka mina selles midagi kuritegelikku. kui aga nimetatud kodanikest märkimisväärselt sitemal tasemel teostatud trikkide najal hakatakse mingeid usteemasid upitama, siis karjub asi lausa giljotooni järele!

    siinkohal aga tahaks ma sult küsida, et kui labased kübaratrikid sinu silmis kurteod pole (mis on mõnikord jesuiitlikul printsiibil “eesmärk pühitseb abinõu” ehk isegi mõistetavad), siis miks oled otsustanud vaadataläbi sõrmede baaba pedofiiliaskandaalidele? topeltstandardid?

  24. Mart K. ütles:

    Ning muidugi on veel eriti vastik tsiteeritud lõigust kõlama jääv suhtumine, nagu teeks homoseksualism inimese automaatselt mingiks kahtlaseks peletiseks.

    Automaatselt ei tee mitte miski mitte kellestki mitte midagi. Aga puudest ja ilmajäetuse tundest tekkinud ühiskonna vastane viha on paraku täiesti olemas.

    Ma ei välista üldse võimalust, et hr. Baba tegevuse või käivitada seksuaalne puue. Sellesama häda all kannatajad toetasid kunagi kommunismi nii agaralt, et Kominerni hakati Hominterniks hüüdma ja hetkel toetavad nad massiimmigratsiooni, teades väga hästi, mis šariaat nende kambale kaasa toob.

    Vaadake pilte kus pederastid koos äärmusislamistidega paavsti visiidi vastu Suurbritanniasse protesteerisid. Seisid seal plakatitega, et Jeesus oli gay ja tal oli kaks isa.

    Asjaolu, et islamirežiimid nende kaaskannatajate elu kibedaks teevad, ei häirinud härrasid absoluutselt. On keegi näinud pederasti mošee ees plakatiga, et Muhamed oli gay ja tal oli kaks isa…..?

    Nii et see puue võib ajud seebiks keeta küll. Kui palju antud häda isand Baba tegevust mõjutas, ei tea.

  25. Jason ütles:

    siinkohal aga tahaks ma sult küsida, et kui labased kübaratrikid sinu silmis kurteod pole (mis on mõnikord jesuiitlikul printsiibil “eesmärk pühitseb abinõu” ehk isegi mõistetavad), siis miks oled otsustanud vaadataläbi sõrmede baaba pedofiiliaskandaalidele? topeltstandardid?

    OK, Jason, ma seletan oma postituse tausta.
    Kõigepealt ei üritanud ma teadlikult ei õigustada ega hukka mõista neid väidetavaid kuritegusid, kuna nagu ma juba enne ütlesin, a) ma ei tea SB-st mitte midagi; b) mul on temast (ja tema jüngritest ja tema kritiseerijatest) sügavalt savi.

    Küll aga viitasin kahele asjale, mis iga normaalselt mõtlevale ja normaalsete moraalinormidega inimesele peaks korda minema:
    “Säilita inimlikkus ja viisakus surnud inimesest rääkides”

    Hiljem viitasin veel mulle kõige lähemal olnud infoallikale (Wiki), mis kirjutas, et ametlikult ei ole teda ülalviidatud seksuaalkuritegudes si süüdistatud ega süüdi mõistetud. (http://en.wikipedia.org/wiki/S....._criticism “In an article for The Pioneer on March 31, 2009, Sandhya Jain states that neither Sathya Sai Baba, nor any organizations associated with him, have been charged or convicted with sexual abuse or any other crime in a court of law”

    Sellest hoolimata, et olen kommenteerinud üsna neutraalselt ja erapooletult positsioonilt, olen skeptik.ee-s langenud peaaegu et isikliku rünnaku ohvriks. (vt. kodanik Offf, kes süüdistab mind oma normide pealesurumises teistele – huvitav, mida siis kogu ülejäänud skeptik.ee teeb)
    Kogu skeptik.ee raskekahurvägi on kohal ja haugub, nagu külakoerte kari. Ja lõugab sama fanaariliselt kooris ükskõik millise teema peale, millele lugupeetud esiskeptik näpuga näitab.
    Tehke mis tahate, ma ei usu (olen skeptiline noh), et enamus siinkommenteerijatest olid nii hästi ja igapäevaselt kursis SB kurjade tegemistega, et oleks pädevad nimetatud teemal kommenteerima.

    SB korduv võrdlemine massimõrvaritega (Hitler, Stalin) on muidugi eriline tase.

  26. ää…ee… loodetavasti kirjutab keegi tema kohta peatselt võimalikult objektiivse ja kindlatele allikatele ja faktidele põhineva elulooraamatu (oleks parem, kui ka loetavalt ja hästi kirjutatud oleks) ja seejärel mõni teine tõlgib eestikeelde. Eks ma siis loen ja kujundan oma arvamuse.
    Ma olen lugenud ka raamatuid, kus on juttu olnud Stalinist, Leninist ja Hitlerist. Ja mul pole miskit selle vastu, et nende peale pole seal eriti kiitvaid sõnu kulutatud. Sihukesi ma poleks lugema soostunudki.

  27. Sellest hoolimata, et olen kommenteerinud üsna neutraalselt ja erapooletult positsioonilt, olen skeptik.ee-s langenud peaaegu et isikliku rünnaku ohvriks. (vt. kodanik Offf, kes süüdistab mind oma normide pealesurumises teistele – huvitav, mida siis kogu ülejäänud skeptik.ee teeb)
    Kogu skeptik.ee raskekahurvägi on kohal ja haugub, nagu külakoerte kari.

    Off on siin üsna haruldane külaline ja ka tema ei öelnud ju midagi sinu isiku kohta. “Haugub nagu külakoerte kari” pole ka eriti viisakas väljendus.

    SB korduv võrdlemine massimõrvaritega (Hitler, Stalin) on muidugi eriline tase.

    Võrrelda võib kõiki entiteete, millel on ühiseid atribuute. Kahtlemata võib võrrelda ka mind ja Stalinit näiteks vuntside pikkuse alusel. Võrdlemine kui selline ei ole veel mingi “eriline tase”. Keegi pole öelnud, et SB oli massimõrvar, eksole.

  28. Konspraator ütles:

    Nii et see puue võib ajud seebiks keeta küll.

    Läheb juba mõnevõrra peateemast mööda, aga arusaam, et homoseksualism on puue, on minu meelest samas kaalus väidetega, et homod on pedofiilid või et naiselike maneeridega mehed on homod — või et punapäisus, vasakukäelisus ja/või lätlane olemine on puue.

    Ühiskonna jäikus ja kaaslaste sallimatus on see, mis “ajud seebiks keedab” ehk ülemäärast stressi tekitab, nagu igasugune diskrimineerimine. Samasse kategooriasse kuuluvad väited, et julgelt riietuvad ja käituvad naised on ise vägistamises süüdi, või et kastoliku preestreid ahvatlevad kurjale ja libedale teele just saatanlikud kooripoisid oma siivutuse ja seksikusega.

  29. Mart K. ütles:

    homoseksualism on puue, on minu meelest samas kaalus väidetega, et homod on pedofiilid

    Mulle jälle tundub, et poistekabistajad on pedofiilide hulgas tunduvas ülekaalus. On ju enamus pedofiiliaskandaale just poistega seotud.

    Alates 2004. aasta kevadest tuvastatud 80 pedofiilide ohvrit – 28 tüdrukut ja 52 poissi

    http://www.postimees.ee/190706.....206236.phpMart K. ütles:

    kastoliku preestreid ahvatlevad kurjale ja libedale teele just saatanlikud kooripoisid

    Jajah, just kooripoisid. Katoliku kirik pole teistest konfessioonidest kuigipalju hullem. Asjaolu, et kallutatud meedia näiteks rabide samasugused, ka poiste, mitte tüdrukutega seotud skandaalid maha vaikib, on teema omaette. Kadunud Baba pööras ka tähelepanu just poistele.

  30. vtl ütles:

    Küll aga viitasin kahele asjale, mis iga normaalselt mõtlevale ja normaalsete moraalinormidega inimesele peaks korda minema:
    “Säilita inimlikkus ja viisakus surnud inimesest rääkides”

    selektiivse nägemise tulemusel libisesidki vist mööda mu kommentaarist, kus soovitasin sul ja teistelgi surnutest vaid hea rääkimise propageerijatel ikka kõigist surnutest head rääkida. oled sa ise seda ikka alati teinud?

    vtl ütles:

    Hiljem viitasin veel mulle kõige lähemal olnud infoallikale (Wiki), mis kirjutas, et ametlikult ei ole teda ülalviidatud seksuaalkuritegudes si süüdistatud ega süüdi mõistetud.

    indias on sellise kaliibriga trikimeest väga keeruline uurimise alla võtta…ammugi süüdi mõista. näe, ühte teist ammu surnut (andku taevas mulle nüüd andeks, et ma temastki ainult head ei räägi!) – beriat kah süüdistati pedofiilias (muudes pattudes muidugi kah) – olevat teine lausa paraadidelt endale tillukesi võimlejaplikasid välja peilinud. aga pole eriti kuulnud, et keegi teda milleski süüdi oleks mõistnud. no kui juba surnute laimamiseks läks, siis ilge mõrtsukas oli ta kah. üheskoos oma isanda staliniga. on selles kellelgi kahtlusi? kohtu all on emb-kumb olnud? süüdi on mõistetud? M.O.T.T. – mõnda meest ei saagi omas aja- ja kultuuriruumis kohtu ette tirida. aga pole hullu – sinu loogika kohaselt polegi neist keegi milleski süüdi…

    vtl ütles:

    olen skeptik.ee-s langenud peaaegu et isikliku rünnaku ohvriks.

    märg unenägu…

    vtl ütles:

    Kogu skeptik.ee raskekahurvägi on kohal

    tänan komplimendi eest aga ikkagi – märg unenägu.

    vtl ütles:

    SB korduv võrdlemine massimõrvaritega (Hitler, Stalin) on muidugi eriline tase.

    vaata…eks kõik sõltub, mis pinnal võrrelda. või leiad sa, et näiteks vuntside asjus stalinit-hitlerit võrdluseks tuua on kah “eriline tase”? aga vot seda, mida sina mainitud ammusurnud, austatud ja vaid hästi meenutatavate surnutega seoses esile tõid, nimetatakse d-e-m-a-g-o-o-g-i-a-k-s!

  31. vtl

    stalin, hitler & co-ga võrdlemist alustasin mina. Aga kui sa nüüd tähelepanelikult loed, siis kirjutasin “Ma küll nüüd muidugi utreerin, kuna baabat muidugi nendega võrrelda ei saa”. Muidugi on baaba sigadused teist sorti ja teise mastaabiga. See võrdlus oli siiski olulises kontekstis, mille lõid sina angroo väitega, et surnutest räägitavat meie kultuuriruumis vaid head. Need nimed tõin sisse vaid näiteks, et too viidat väide ei pea paika.

    Nii et “kirjutada Sa vtl oskad, aga tähelepanelikult lugeda mitte”. Oma laste kooliprogrammi alusel oskan öelda, et tänapäeval on koolis tekkinud isegi eraldi õpetus nimega funktsionaalne lugemine. Ehk siis mitte ainult lugemine vaid ka loetust aru saamine. Soovitan soojalt.

  32. Kuna jutt juba surnutest halba rääkimisele on läinud, ja Hitler ja co on läbi võetud, siis ehk pole väga kohatu meenutada siinkohal näiteks Marlene Dietrich elulugu, mille ta oma tütar (Maria Riva) on kirja pannud ja mis ta ema ikka kohe päris pahas valguses paista laseb. Aga raamat on hea ja mõjuv (minu subjektiivsed hinnangud siis)
    Marlene Dietrich on ja jääb Marlene Dietrichiks muidugi ikka, üks elulugu, olgu kui tõepärane tahes, ei muuda siin suurt miskit. Ega nö kenad inimesed vist ajalugu eriti ei teegi…?
    Vabandan, kui ma nüüd päris rappa olen läinud. Aga Baba on võrdlemine nö pop-artistiga on ehk kohasemgi, kui Hitleri, Stalini ja Beriaga…?

  33. salvey ütles:

    Baba võrdlemine nö pop-artistiga on ehk kohasemgi kui Hitleri, Stalini ja Beriaga…?

    Kuidagi eriliselt vastutustundetu popstaariga siis? Et Babat võiks nagu võrrelda The Beatlesiga, kui biitlid oleksid otsustanud hakata tõsiselt pappi kokku lükkama nende õnnetute perekondade arvelt, kes vedasid ratastoolis lapsukesi kontsertidele, et iidolid neid puudutaksid ja tervendaksid?

    Aga, jah, groupiede ärakasutamine kuulus ka nende elustiili juurde, nii et miks mitte võrrelda. Sai Baba ja John Lennon, ühed tõprad mõlemad…

  34. @Mart K.:
    Ma võrdlesin ikka Marlene D.-ju… Beatlesite hiljuti eestikeeles ilmunud mega- paks elulooraamat on mul veel lugemata, nii et ei julge mingeid võrdlusi teha veel…

  35. muud ei kommenteeri, kui et:
    – tema õpetus on küll sügavalt humanistlik ja tarkusest kantud ja midagi imelikku ega kahtlast sealt ei leia.

    – tal ei olnud naiselik riietumisstiil, vaid sisuliselt nö lõuna-india meeste “rahvariided”, mida iganes selle kohta siis ametlikult ütlema peaks. sealsed ülikud kannavad traditsiooniliselt selliseid riideid.

  36. Olgu meenutuseks või taustaks üks artikkel aastast 2001:
    Untouchable?
    Millions of people worship Sai Baba as God incarnate. More and more say the Indian guru is also a pedophile.

    – – – – – – – – – – – –
    By Michelle Goldberg

    Ja üks lõik selle kohta, miks võis Indias raske olla nende lugude ametlik uurimine (lisaks siis ilmsele tõsiasjale, et SB järgijate hulgas olid nii peaministrid, muud ministrid, kohtutegelased, politseinikud jne):

    Hari Sampath, an Indian software professional now living in Chicago and a former volunteer in the ashram’s security service, is petitioning India’s Supreme Court to order the central government to investigate Sai Baba. His greatest concern is for Sai Baba’s Indian victims, who generally have a much more difficult time speaking out than Westerners do. During his time at Prasanthi Nilayam, he said, many students at the ashram’s college told him they were pressured to have sex with the guru. “I’ve spoken to 20 or 30 boys who have been abused, and that’s just the tip of the iceberg. There are 14-year-old kids made to live in his room and made to think it’s a blessing. In most cases, their parents have been followers for 20 years and are not going to believe them,” Sampath said by phone from Chicago. “Westerners have little to lose by coming forward. The Indians have to go on living among Sai Baba devotees.”

  37. Ja veel veidi niiöelda paljastusklassikat inimestelt, kes töötasid siiras usus ja heas vaimus SB koolides, kes kirjutasid ja kirjastasid ülistusraamatuid SB-st, kuid ette jäänud teabe tõttu ütlesid oma gurust lahti:

    The Findings, David and Faye Bailey

    On juttu nii veeprojektidest kui koolidest, “imedest” ja muidugi seksuaalsest ahistamisest.

  38. vtl ütles:

    …surnutest räägitakse ainult head… või siis ei räägita neist üldse.

    Kui ma ei eksi, siis oli selle kombe tekkepõhjus see, et mitte kutsuda külla kodukäijaid.

  39. Martin Vällik ütles:

    On juttu nii veeprojektidest kui koolidest, “imedest” ja muidugi seksuaalsest ahistamisest.

    Nojah, seal kirjas olnud asjad on muidugi tõsiselt võetavat masti ja kompromiteerivad küll, milleks lihtsalt valel päeval suremist kuidagi liigitada ei anna. (ma arvan nii)

  40. Sai Babaga seoses olev minevikuga seotud kuritegelikkus pole kindel.
    Biitlitega võrdlemine on arusaamatu.

    Aga teisel teemal seda, et olen biitlitest lugenud mitmeid raamatuid. John Lennoni jumaldamine on minu jaoks olnud arusaamatu, sest käitumise järgi oli ta ju paljuski süüdimatu pätt. Aga muidugi suur muusik rockifännide jaoks. Biidiga seoses tuli maailma ka väga palju lollust. Näiteks nendega võrreldes teistsuguse muusika eitamine, mida ei olnud vähe.
    Praegu on maailmas vist nii, musitseeri kuitahes hästi, ega sa biitlitekuulsust ikka ei saa. Eks biitlid olid õigel ajal ja õiges kohas, kui nende kuulsust silmas pidada. Ent muidugimõista oli neil see fenomenaalne miski.

  41. Eks see ole teine teema, aga lollust jagus. Pühaks peetud Lennon üritas jazzmuusikuid oma kodumaalt välja süüa. Võimalik, et ta sai hiljem vanemaks ja targemaks.
    See, mis meie maal toimus, selle kohta annab hea ülevaate Vello salumetsa raamat “Rockrapsoodia.” Praegused noored nii “sektantlikud ” pole, sest kõik on moes, ükskõik, kas mängid akordioni, kannelt, viiulit; teed pärimsumuusikat, vanamuusikat, jazzi, rocki, ooperit. Aga siis oli selle biidi ja kitarristidega liialdamine, selle ainuõigeks arvamine.
    Esines ka legendaarseid peokaklusi.
    Eks see biit oli sõjajärgsel ajal sündinute sümbol. Võimalik, et ka revolutsioon ja protest ühiskonnale, minevikule. Skeptitsism pähetatud loosungitele. Sõjavastasus.

  42. Nagu ma aru saan, siis normaalsuse etalon on nüüd üheselt ja vaieldamatult paika pandud lausega:

    “Küll aga viitasin kahele asjale, mis iga normaalselt mõtlevale ja normaalsete moraalinormidega inimesele peaks korda minema:
    “Säilita inimlikkus ja viisakus surnud inimesest rääkides””

    ja kes sellega ei komplementeeru on automaatselt ebanormaalsed?

  43. Surnud inimestest rääkimine on nii ja naa. Kui lahkub suhteliselt rahulik kodanik, siis pole vast viisakas temast mõnda aega rääkida halba. Vähemasti matusel, peiedel. Põhjusi on justkui palju.
    Aga kui näiteks Saddam Hussein ülesse poodi, siis ma küll ei arva, et ajaloolastel, politoloogidel, ajakirjanikel, tavakodanikel jt. poleks sobinud pärast tema surma temast halba rääkida. Kui surnutest ei tohiks halba rääkida, ei saaks ka ajalooga tegeleda. :)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga