Umbluu preemia 2011 finaal

31. aprill läheneb kohutava kiiruga ja vaja uus Umbluu preemia saaja välja kuulutada.

Pakun mõned kandidaadid, kuid vajan teie kõigi abi, et kandidaate rohkem oleks ja et parim välja sõeluda.

Umbluutõrjujaks pakun Arko Oleskit, ajakirja Tarkade Klubi peatoimetajat. Priit Ennet, Erik Puura…

96 Replies to “Umbluu preemia 2011 finaal”

  1. Mina annaks selle auhinna ERR-ile või Raadio 2-le. Peek on Peek ja teeb seda, mida tal teha lastakse; igaühel meist on kiiksud ja ma kahtlen, kas Peek on oma tegevuses pahatahtlik. Aga riigiraadiost seda, mida ta teeb, eetrisse lubada on küll küüniline ja väärib pendliga premeerimist.

  2. Mina toetan ka Raadio 2 kandidatuuri Peegi eetrisse laskmise eest. Tagavarahääle saab emand Ilves. Heast tahtest üksi on vähe, vääriliste kampaaniate leidmiseks peavad presidendi abikaasal ka asja tundvad nõuandjad olema.

    Üldise kriteeriumina pakun välja, et pikaajaline järjekindel umbluutegevus on pendlit rohkem väärt kui mõni ühekordne sündmus või isegi kampaania, kui too kampaania just väga nähtav ei ole. Tuhala läinuks aasta alguses minu meelest peaaegu üle tolle lati, aga on pärast seda jälle peaaegu taustamüra sisse vajunud. Peeter Liiv on oma tegemise kallal küll palju aastaid vaeva näinud, aga iganädalast raadiosaadet tal ei ole ja kui ta järjekordse kräpi kantslist maha hõikab, ei kajasta seda iga enesest lugupidav ajaleht.

  3. Ei usu, et enamik nõiakaevu kaitsjaid seda päriselt millekski müstiliseks või ebaloomulikuks peaks, allkiri anti vist ikkagi looduskaitselistel põhjustel. Kui mõne kaitseala nimi oleks Kuradiorg, siis suurem osa seostaks nime kas oru ohtlikkuse või pimedusega ja arvaks, et nimi pandi väga ammu, siis, kui inimesed olid umbusklikud ja võtsid muinasjutte tõsiselt, kuid keegi ei arvaks tänapäeval, et Kurat päriselt just sellises orus pesitseks.
    Nõiakaevuga on sama lugu, need, kes üleloomulikku ei usu, peavad seda kõigest nimeks, mitte ei arva, nagu seal päriselt nõid elab.

  4. Raadio 2 FTW!

    Tuhala kohta: ei tohi nöökida 60000 poolehoidjat. Nendele öeldi “Nõiakaev lastakse tühjaks” ja nemad vastasid “Mulle see ei meeldi”. Mina oleksin ka Nõiakaevu hävitamise vastu, kui selline üritus kunagi päevakorda peaks tulema.

  5. Mina teen ettepaneku anda preemia dr Viigi Viilile. Tegemist on isikuga, kes kasutab oma arstidiplomit ära selleks, et suurendada oma usaldusväärsust kuni 40 päevaste paastulaagrite läbiviimisteks, mille hulka kuuluvad toimingud nagu “5000 aasta vanune uriiniteraapia” (loe iseenda uriini joomine), jämesoole vesipesu, pseudoteaduslikud ja ajuloputuslikud koolitused jne.

    Eriti haigeks teeb tema “arstipraksise” asjaolu, et “laagritest” ei saadeta tagasi kedagi, olenemata sellest, kas klientidel esinevad peale “mõningast ravi” muretekitavad sümptomid või mitte. Isikud, kes on saanud nälgimise, loputuste ja uriinijoomise tagajärjel jäädavaid kahjustusi, koguvad aasta otsa raha, et näljalaagrisse tagasi minna ja oma kõhuprobleemidele (mis tulenevad loomulikult “sinna kogunenud mürkidest”) abi saada. Ja vähemalt kahe isiku puhul on selleks põhjuseks tõsisasi, et „dr Viil on ju arst, kes tõenäoliselt teab nendest asjadest rohkem kui mina”.

    Kokkuvõtlikult väärib tema seda preemiat teistest enam põhjusel, et kui teised kandidaadid võibolla edendavad oma pseudoteaduslikke tegemisi siiralt oma iseenda lollusest, siis tema, olles praktiseeriv pediaater ja allergoloog, on (või vähemalt peab olema) oma tegemistest ja selle tagajärgedest teadlik.

  6. Jätaksin ka siit nimekirjast välja Tuhala “nõiakaevu”!

    Hääle annan;

    “Transpersonaalse psühholoogia koolitajad, kes jätavad õppijatele mulje, nagu oleks tegu päris psühholoogiaga ja Jure Biechonski kui selle maaletooja”

  7. Annan hääle transpersonaalse psühholoogia poolt (või kui sisuliselt mõelda- vastu:) ). ERR suunas tuleks ka, jah, etteheitvalt pead vangutada.

  8. Looduslikult kõrge kasvuhormooni taseme jutlustajad on väitnud, et teadus nende subjektidele ei laiene. Tavainimesele väheoluline aga tänavu kõva kandepinnaga olnud umbluu.

  9. Mina annaks hääle hoopis hr Martin Vällikule, seoses tema naermaajavate lapsikute lugudega mingitest pseudoteemadest, mis kedagi nagunii ei huvita.

    Aga näed väike laps ja algaja füüsik-keemik-ärimees Martin ketrab ikka mingit “umbluud” lollikestele. Kvantfüüsikud ainult tagatoas naeravad ;)

  10. Raske valik, aga annaks oma hääle vast Raadio 2‘le. Esimest korda Peeki kuuldes olin ma täiesti veendunud, et asi on üle vindi paroodia! Lisaks on tegu ikkagi riigiraadio ja plaanipärase saatega.

    Samas Evelin Ilves on hoopis teisest kaalukategooriast ning Viigi Viil’i tegevus arstina nõuab vähemalt äramärkimist.

  11. Ma pigem valiks Evelin Ilvese.

    Inimesel on võimalik mitte kuulata R2 “Hallo, Kosmos!” saadet, kuid Evelin Ilvese mõttevälgatusi on paraku tihti väga raske vältida ning jõuab rohkemate inimesteni.

  12. Mina lisaksin siia kandidaatide rivistusse kõik tuumapropagandistid, näiteks Kallemets (tuumajaama risk on sama, mis Tartu Tallina mnt), seenekeemik (tänane), kes kunagi dosimeetriga mööda metsi käis, kiirguskaitsenõunik (see lahjeneb kähku laiali, 11500 tonni radioaktiivse vee kohta ookenanis, iga inimene sisaldab plutooniumi, seda plutooniumisaaste ohtude “kummutamise” mõttes…).
    Et normaalse toitumise propageerimise eest siia ritta saab, ei üllata eriti, arvestades teie vaimse mõtlemise ja käitumise taset.
    Sellisel sektantlusel, ma ei väsi kordamast, ei ole mingit pistmist reaalse skeptilise, filosoofilise maailmavaatega.
    Ma ei tea siit reast ühtegi, kes seda skeptilist tiitlit vääriks. Aga tänapäev saabki eksperdiks lihtsalt PR jutu ajamise eest, skeptikuks lihtsalt makstud kisa tegemise eest,

  13. Annaks samuti hääle saatele “Hallo Kosmos”…

    Ainukene asjalik osa oli see, kui Viik natukene ajaloost ja astrofüüsikast rääkis, aga sedagi mõneti varjutasid Peeki juhmid küsimused ja kommentaarid…

  14. Ja otse loomulikult võiksid pretentide reas seista teadusajakirjanikud Inna Katrin Hein ja Lauri Lagen
    eilne avapauk Lauri Lagenilt NASA 2010 /(!!!) uudise eest, täna siis Inna refereerib üle.
    Päikesetormi oht imminentne.
    Kõik ennustused näitavad, et tuleb üsna lahja Päikesetsükkel, tõsi, avapauk näitas, et mitte nii lahja, kui varemalt eeldati.
    See ei sega NASA teatud grupi spekulatsioone ja teadusuudiste seltskond võimendab takka nagu oskab.
    Nii et NASA konkureerib nibirulastega päris edukalt sellel rindel ka.

  15. nõiakaevust ütles:

    Ei usu, et enamik nõiakaevu kaitsjaid seda päriselt millekski müstiliseks või ebaloomulikuks peaks, allkiri anti vist ikkagi looduskaitselistel põhjustel.

    Aga Tuhala umbluu ei toetu ju nimele. Tuhala umbluu taga on kummalised uskumused maa-alustest jõgedest, kaevanduste müstilisest mõjust loodusele ja mõned vandenõuteooriad ka.

  16. lnc ütles:

    Isikud, kes on saanud nälgimise, loputuste ja uriinijoomise tagajärjel jäädavaid kahjustusi,

    Mislaadi kahjustusi inimesed sealt laagrist saada suutnud on?

  17. Ma arvan, et enamik inimesi kaitseb Nõiakaevu mitte mingite jõgede või müstika tõttu (teemad, millest jagavad midagi ainult vähesed napakad), vaid seepärast, et Nõiakaev on noh, osa elust või nii. Juba sülelapseeast saati mäletan igakevadisi uudisklippe üleajavast ja mulksuvast kaevust, see tundus siis lahe ja tundub praegu ka. Justkui kodukootud Old Faithful. :)

    Paratamatult on suure inimrühma seas mingeid pendlimehi ja ufonautide-ootajaid, aga nende järgi ei maksaks tervele inimrühmale templit peale lüüa… Mis sest, et kaitsealgatuse võibolla algatasid kahtlaste motiividega inimesed, kaasaminejad nopivad üritusest endale sobiva välja.

    Enda tagasihoidliku poolthääle annaksin “Hallo, Kosmos!” saatele. See on ikka täiesti kirjeldamatu, mis seal toimub. Alates Peekist, kes 3nda klassi lapse luulelugemise tasemel püüdlikult oma ilmselgelt ettekirjutatud teksti ilma igasuguse improvisatsioonita etleb, lõpetades teemade endiga…

  18. Nirti ütles:

    Ma arvan, et enamik inimesi kaitseb Nõiakaevu mitte mingite jõgede või müstika tõttu (teemad, millest jagavad midagi ainult vähesed napakad), vaid seepärast, et Nõiakaev on noh, osa elust või nii.

    Vaata, probleem ei ole selles. Probleem on selles, et vähesed napakad on mingisuguste väljamõeldud jõgede ja muu müstika abil leiutanud müüdi “Nõiakaev on ohus! Meie omi kuivendatakse!”. Ja kümned tuhanded inimesed on selle enam või vähem kriitikavabalt vastu ka võtnud.

    Paratamatult on suure inimrühma seas mingeid pendlimehi ja ufonautide-ootajaid, aga nende järgi ei maksaks tervele inimrühmale templit peale lüüa…

    See oleks täiesti tõsiseltvõetav kaalutlus, kui nood pendlimehed ja uhvuusklikud oleksid asja juures tõesti juhuslikud kõrvalseisjad, inimesed massi seast. Paraku see nii ei ole — nemad on oma pendlite ja maa-aluste jõgedega ise eestvedajateks.

    Võta mingisugune suvaline teine laia meediatähelepanu pälvinud teema, näiteks tuumaelektrijaama avarii Fukushimas või Veerpalu dopinguküsimus. Kas nende teemade juures on pendlimehed esile tõusnud ja arvamusliidriteks saanud?

  19. Hääletan Jure Biechonski poolt. Metameditsiini puhul kehtiks ilmselt et ka halb reklaam on reklaam… R2 kahjuks-õnneks ei kuula nii et ei oska arvata, aga ehk on neil arhiivis miskit ägedat.

  20. @dig:
    Olen kokku puutunud isikuga, kellel tekkisid peale paastulaagrit maohaavandid. Gastroenteroloogi hinnangul oli tegemist nälgimisest tekkinud maolimaskesta vähenemisega, mis viis haavandtõveni. Lisaks mängis siin rolli sooletiku vesipesu, mille tulemusel uhuti sooltes olev infektsioonhaiguste eest kaitsev mikrofloora välja. Isik ise seda ei usu, vaid on veendunud, et seda tekitab asjaolu, et keha on harjunud „mürkidest puhas olema” ja trügib paastulaagrisse tagasi. Samas ei ole nimetatud näide kindalasti ainuke omasuguste seas.

    Kuna tänapäeva ühiskonnas on popp saada ratsa saledaks, on erinevates Eesti soppides pead tõstmas nn paastu-turismitalud, kus müüakse rahvale kalli raha eest motiveeritud nälgimist. Samas ei ole skeptik.ee’s (parandage mind, kui ma eksin) keegi veel kirjutanud (mittemeditsiinilise) paastumisega kaasnevatest probleemidest. Eelnevast tulenevalt teen ettepaneku, et mõni entusiastlik foorumlane võiks kirjutada nimetatud teemal ülevaate.

  21. Metameditsiin ja Biechonski – sest kui nad reaalselt väidavad, et ükski hinge-ja ihhohaigus nende käest ei pääse ja tõsiste muredega inimesed nende juurde lähevadki, võib see inimese elule ohtlik olla.
    Teisalt, ma ei tea, kas R2 on neid juba reklaaminud? St et kui Rahvusringhääling ausameelselt propageerib kogu umbluundust, siis propageerib ta ka eelmainituid. Ja seda tehakse meie e maksumaksja raha eest. Ei meeldi.

    Kas kandidaatide seas aga ei võiks olla ka Haridus- ja Teadusministeeriumi, kes kõiksugu sellidele lahke käega koolituslubasid annab, st riiklikult väärtustab? :P

  22. ERR siiski minu poolt. Lõppude lõpuks, nemad teevad seda meie raha eest ja meie nimel. Kõik teised ajavad ka lolli juttu, aga ma ei pea seda vähemalt ise kinni maksma.

  23. Ka minu hääl läheb ERR-ile, midagi nii teiselt planeedilt nagu “Hallo, Kosmos!” on raske välja mõelda. Evelin Ilves peaks saama eripreemia pikaajalise pideva umbluu eest. Kuulujuttude järgi avaneb tal võimalus seda teha ka järgmised viis aastat.

  24. dig ütles:

    …Probleem on selles, et vähesed napakad on mingisuguste väljamõeldud jõgede ja muu müstika abil leiutanud müüdi “Nõiakaev on ohus! Meie omi kuivendatakse!”. Ja kümned tuhanded inimesed on selle enam või vähem kriitikavabalt vastu ka võtnud.

    Ma olen juhtumisi üks nendest 60000-st viltuse pendli kandidaadist, kes Nabala kaevanduse vastu allkirja andis.
    Ma ei ole geoloogias kuigi pädev. Aga kui on öeldud, et kaevandama hakatakse 25 meetri sügavuselt, allpool põhjavett, siis tundub see mulle ohumärgina. Isegi kui on tõenäosus 1/1000-le, et ümbruskondsed kaevud tühjaks jäävad, siis on see piisvalt suur risk paljude inimeste kodudele. Kas me ikka tahame looduse peal selliseid pöördumatuid eksperimente läbi viia? Selle nimel, et mõned ärimehed saaksid kaevanduse pealt teenida…

  25. Vtl, kujutame ette, et Sa oled just kokku pannud mingisuguse elektroonilise vidina. Vidin juhib midagi, sest mikrokontrollersüsteemidel on tänapäeval sihuke kummaline komme; mõned värvilised tuled on tal ka küljes. Normaalse tegevuse juures tuled süttivad ja kustuvad.

    Seepeale ilmub välja mingi trobikond pendlimehi ja moosekante ja võib-olla mõni auraväänaja ka ja nad teatavad, et pendel olla neile öelnud, et tulede vilgutamine võib põhjustada vähki ja epilepsiat ja aura krussiminekut ja äkksurma. Ja hakkavad korjama allkirju nõudmaks, et Su vidin ära keelataks.

    Kas Sinu meelest oleks nüüd pädev läheneda asjale umbes nii?

    Ma ei ole vähi ja äkksurma alal just suur spetsialist, aga ma olen kuulnud, et vilkuvad tuled võivad epilepsiat põhjustada küll. Küllap seal taga midagi on, allkiri tuleks ikka anda.

    Pärismaailmas on avalikkuse tehnoloogiliste riskide eest kaitsmine üks nendest asjadest, mida insenerid teevad. Päris-inseneride vidinate peal leiduvad indikaatortuled ei vilgu reeglina nii, et see epilepsiahoogu esile kutsuda võiks (ja kui vilguvad, siis ei jäeta neid potentsiaalsete epileptikute silme alla vedelema) ega kiirga välja sääraseid elektromagnetkiirguse sagedusi, mis vähki põhjustada võiksid. Ja päris-geoinsenerid oskavad kaevandusest johtuda võivaid riske põhjaveele ja kaevudele hinnata ning ei ole kuigi rõõmsad, kui paar linnatäit “ma ei ole küll spetsialist, aga …” rahvast neid pendlimeeste õhutusel secondguessima hakkavad.

  26. dig, ma ei hakka siin Umbluu-preemia teemas Tuhala üle pikemalt vaidlema. Tundub, et Sina oled usku, et küll vastava ala teadlased ja insenerid teavad ja oskavad riske hinnata.
    Mina olen jällegi seda usku, et näiteks raha võib antud juhul otsuseid kallutada ja vajalikke uurimusi mõjutada ning tulemus on see, et käputäiest maainimestest sõidetakse lihtsalt üle.
    Pealegi leidub ka mitmeid eriharidusega tegelasi, kes on öelnud, et karstialal tavamudelid ei toimi ja mingit 100% garantiid ei saa anda.

  27. Nabala kaevanduse vastu andsin ka mina allkirja, võin vahel üpris spontaanselt neid allkirju jagada küll… seepärast jätan ka viltuse pendli kohta seisukoha võtmata. Aga R2 ja Hallo Kosmose kohta niipalju, et kuna olen pea-aegu et kõik saated ära kuulanud, siis tänu sellele vähemalt minul küll ühegi esineja poolt pakutud tasulist teenust kohe kindlasti plaanis kasutada pole, ega ka ei lähe ma kusagile nende tasulisi esinemisi kuulama, (ei saa ju pead anda, et seda muidu juhtunud poleks) nii et olen kokkuvõttes siiski targem kui varem, arvan ma.

  28. lnc ütles:

    Olen kokku puutunud isikuga, kellel tekkisid peale paastulaagrit maohaavandid. Gastroenteroloogi hinnangul oli tegemist nälgimisest tekkinud maolimaskesta vähenemisega, mis viis haavandtõveni. Lisaks mängis siin rolli sooletiku vesipesu, mille tulemusel uhuti sooltes olev infektsioonhaiguste eest kaitsev mikrofloora välja.

    Kui ma õigesti mäletan, on maohaavandite peamiseks teguriks bakteriaalne nakkus, millest antibiootikumraviga lahti peaks saama. Kas see patsient keeldub kummaliste ideede pärast antibiootikumikuurist?

    Samas ei ole skeptik.ee’s (parandage mind, kui ma eksin) keegi veel kirjutanud (mittemeditsiinilise) paastumisega kaasnevatest probleemidest.

    AFAIK ei ole küll.

  29. vtl ütles:

    Mina olen jällegi seda usku, et näiteks raha võib antud juhul otsuseid kallutada …

    See on täiesti võimalik. Aga kui see mõnel konkreetsel juhul nii oleks, ei oleks oponentidel ju raske mõni päristeadlane ja/või pärisinsener võtta ja lasta tal tehnilise dokumentatsiooni põhjal kenasti tõendada, et midagi on valesti. Ei ole mingit vajadust teha pendlitega kampaaniat ja üritada rahvast veenda uduste juttudega maagilistest-müstilistest ohtudest. Well, ratsionaalset vajadust ei ole; poliitilises mõttes on nähtamatult ähvardav hädaoht, teadagi, tugev müügiargument.

    dig, ma ei hakka siin Umbluu-preemia teemas Tuhala üle pikemalt vaidlema.

    Meil on Tuhalast ka teema ja mitu artiklit.

  30. dig ütles:

    …Aga kui see mõnel konkreetsel juhul nii oleks, ei oleks oponentidel ju raske mõni päristeadlane ja/või pärisinsener võtta ja lasta tal tehnilise dokumentatsiooni põhjal kenasti tõendada, et midagi on valesti…

    Minuteada on need uuringud üsna kallid ja pikaajalised

    Aga mis puutub vilkuvate tuledega elektroonikaviguri võrdlusesse, siis kui mul oleks plaan seda näiteks rahateenimise eesmärgil (nt. kasiino reklaam) tuhandete kodude akende taha vilkuma viia, siis saan täiesti aru, kui see inimestele ei meeldi. Nagu ka kaevandus nende tagahoovis. On see siis tervisele kahjulik või mitte, ebameeldiv igal juhul.

  31. vtl ütles:

    Minuteada on need uuringud üsna kallid ja pikaajalised

    Vabandust, osa teksti jäi maha.

    Need “oponendid” on antud juhul suuresti koduomanikud. Kujuta nüüd ette, et keegi plaanib Sinu koduümbrust kahjustama hakata ja Sina pead nüüd oma isiklikust vabast ajast ja rahast hakkama võitlema selle vastu, et tõestada, et sa tõepoolest võid kannatajaks jääda.

  32. Minu arust võiks umbluu ikka saada riigiraha eest oskuslikult toimetavad isikud/asutused – kas R2 või siis võiks kaaluda ka EAS umbluu rahastamise eest või siis Kaitse- ja Haridusministeeriumi psühholoba uskumise eest.

    Tuhalat ei paneks ma auhinnaks, kuna seal antud allkirjad ei ole umbluu allkirjad, vaid pigem protest maavarade kaevandamise vastu.

    Tuhala endaga on aga lood sellised, sest mida enam arvutada (olemasolevaid andmeid kasutades), seda vähem oleks ma enda pead nõus pakule panema, et miskit ei juhtu. Huvitav on ka minu jaoks tekkinud dilemma – 1. kui uskuda, et Tuhala toimib maa-aluste jõgede tõttu, siis karjäärid tõenäoliselt süsteemi ei ohusta, aga 2. kui uskuda, et tegemist on poorses keskkonnas survelise põhjavee väljavooluga suurvee ajal, siis võivad karjäärid selle rikkuda. Et nagu karjääre ei tahaks, aga salajõed ka selle vastu ei aita :-)

  33. vtl ütles:

    Aga mis puutub vilkuvate tuledega elektroonikaviguri võrdlusesse, siis kui mul oleks plaan seda näiteks rahateenimise eesmärgil (nt. kasiino reklaam) tuhandete kodude akende taha vilkuma viia,

    Oh ei, Sul on vidin, mis istub sõiduautos ja hoiatab inimesi läheneva liiklusummiku eest. Paar halba nalja Tallinna tipptunni aadressil hiljem läheb liikvele kuulujutt, et vidina vilkumine põhjustab kõiksugu tervisehädasid. Täiesti punane heeringas, muidu ei oleks analoogia adekvaatne. Lugu sellest, et vidinast lähtuv värviline valgus vähki põhjustab, on samasugune värviline heeringas. Ja lugu sellest, et vidin aurasid krussi keerab, on veel hullem, see pole isegi mitte vale.

    Need “oponendid” on antud juhul suuresti koduomanikud.

    Jah, NIMBY on siinkandis tuntud teema.

    Kujuta nüüd ette, et keegi plaanib Sinu koduümbrust kahjustama hakata ja Sina pead nüüd oma isiklikust vabast ajast ja rahast hakkama võitlema selle vastu, et tõestada, et sa tõepoolest võid kannatajaks jääda.

    Kole lugu, aga see, et pendliga tola teadlasest odavam palgata on, ei tähenda, et üks ontlik ja korralik kodanik oma kodu niisugusel moraalitul viisil kaitsma peaks — olgu siis reaalse või väljamõeldud ohu eest.

  34. Presidendiproua – tema ajab pläma meie raha eest ja teda usub kaugelt rohkem kodanikke, kui R2 üldse kuulabki. Pealegi, kas seesinane daam samuti mitte tohtriks ei tudeerinud.

  35. Kuna Raadio 2 on juba iseenesest saast, siis halvim valik, selge see, on Evelin Ilves. Tema umbluud avaldavad kõik meediaväljaanded.

  36. Haridus- ja Teadusministeerium ning Kultuuriministeerium, kes on oma ametnike ja alluvatega kõik selle eelneva võimalikuks teinud.

  37. Minu hääl R2-le. Samas tõstan üles ka ühe kandidaadina kõik need eestimaalased, kes soomlaste eeskujul tõttasid märtsis poodi iooditablette ostma ning uskusid et Jaapanist tuumapilv automaagiliselt jõuab koheselt Eesti kohale.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga