Leiud novembri ajakirjandusest, mõni tagantjärgi ka

Ajakirjandusleidude rubriik on viimastel kuudel pea ainus, mille alt miskit tuleb. Mis teha, elu on hetkel selline, et tihedamat ja mitmekülgsemat panust ei saa lubada. Keda huvitab kiiremini muutuv keskkond ja dünaamilisem suhtlus, võib alati minna Facebooki, otsida üles skeptik.ee ja vajutada nuppu ‘meeldib’. Otselingi saan ju ka panna: skeptik.ee Facebookis. Hetkel on skeptik.ee-l umbes 1200+ laiki. Või siis saatke ise kaastöid – teemapuudust meil ju pole.

  • Kaal tuleb emotsioonidest
    PM Naine24

    Kaaluprobleemidega kimpus olevad või viimaseid aidata proovivad inimesed jooksevad aga tihtipeale oma püüdlustega ummikusse, sest kaalu mõjutajana on kohal ka vähemnähtav inimese vaimne (psühholoogiline) pool ning alateadvus, kirjutab ajakirjas Psühholoogia Sinule psühhoterapeut ja toitumisterapeut Sirli Kivisaar.

    Aga nagu ikka, leiame tõe hoopis kommentaaridest:

    füüsik 28.09.2011 12:48
    kaal (P) ei tule tegelikult ikka mitte emotsioonidest vaid raskusjõust (g)
    P=mg
    Kui g=0 (kosmoses), siis pole ka kaalu, nii lihtne see ongi, mingeid emotsioone pole valemisee vaja toppida.

  • Selle peale jääb vaid tõdeda nagu Sirje Potissepp: DELFI VIDEO: Toiduainetööstuse Liidu juht: E-ainetest räägivad tihti posijad ja diletandid

    Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhi Sirje Potisepa sõnul on tarbijad hetkel segaduses, sest toidu kohta liigub palju ja vastukäivat infot. „Posijad ja diletandid räägivad samuti tervislikust toitumisest,“ nendib Potisepp, täpsustades, et eriti palju müüte liigub ringi E-ainetest.

  • Avanes uus unikaalne enesearenguportaal Alkeemia.ee

    Enesearenguportaal Alkeemia.ee doseerib tasakaalustatud infot – uuematest teadusuudistest vaimsete vaadeteni.

    Ilusate sõnade taga on tegelikult täielik puderkapsaatika, kus võrdsena kõrvuti näidatakse homöopaatiat ja uusimaid avastusi meditsiiniteaduses, metameditsiini pretensioone olla teerajaja ning geneetika. Ja nii pea iga teemakäsitluse juures. Mõned lood on minu loal sinna hõivatud ka skeptik.ee-st ja olen end veidi sidunud lubadusega, et ma spetsiaalselt selle tarbeks kunagi ka kirjutan.

  • Prantslannad põgenesid wi-fi kiirte hirmus koopasse elama
    Näide selle kohta, kuidas desinformatsioon ja alusetu hirmutamine paneb inimesi ebaratsionaalseid otsuseid tegema ja käituma.
  • Eriliste võimetega laps õpetas emale endaleidmise teed
    Iseenesest südamlik ja inimlik lugu, kuidas võib umbluulaseks saada.
  • Pisike lisandus umbluupealinnast Pärnust:
    Füüsiline ülepinge ja immuunsüsteem
    Toomas Õunap, joogajuhendaja

    Selle punkti mõjutamine vähendab üldist väsimust, ülepingest tulenevat peavalu, silmade väsimust ja krampe, aitab pohmeluse, allergia ja artriidi korral. Samuti saab nii puhastada verd ja tasakaalustada vererõhku (nii kõrge kui madala vererõhu puhul).

  • Teine veel või pigem esimene selles sarjas:
    Silmade väsimine ja immuunsüsteem

    Idamaiste teadmiste alusel põhjustab liigne silmade pingutamine ummistusi peensoole ja südame energiakanalites. Neid on võimalik turgutada akupunkti avameelsusekeskuse ehk tan zhong’i mõjutamisel.

674 Replies to “Leiud novembri ajakirjandusest, mõni tagantjärgi ka”

  1. see on skeptikute varjupool, viril ja nutune pedantsus. kas peab selliste vigade ja löövate pealkirjadega võitlusesse asuma. “Kaal tuleb emotsioonidest” oleks tõesti võinud ju asendada “Kaalu tõus tuleneb emotsioonidest”. aga huu käärs.

  2. toivo: kui Sa oleksid enne virisemist, et skeptikud valesti virisenud, välja selgitanud, et Martin ei virisenud mitte igapäevase sõnaväljajätu vaid hoopis müstiliste reaalsusväliste jõudude postuleerimise üle, oleks Su metavirin mõnevõrra huvitavam.

    Naljaviluks olgu veel ära mainitud, et seoseid mõnede emotsioonide ja mõnede kehakaalu muutumise mustrite vahel olla teadlased näinud. Tõsi küll, okultseid trans-reaalseid fenomene ei ole nende seoste seletamiseks tarvis asjasse pühendada.

  3. Martin kirjutas artiklis:

    Mõned lood on minu loal sinna hõivatud ka skeptik.ee-st ja olen end veidi sidunud lubadusega, et ma spetsiaalselt selle tarbeks kunagi ka kirjutan.

    Saad Sa jagada kaalutlusi selle lubaduse taga?

  4. Ilusate sõnade taga on tegelikult täielik puderkapsaatika, kus võrdsena kõrvuti näidatakse homöopaatiat ja uusimaid avastusi meditsiiniteaduses

    Öökullid tülitsevad “uhhuu” huikamise õiguse üle. Keegi deklareerib pederastia normaalseks, holokausta ajalooliseks faktiks ja siis pahandab, et teised tahavad ka oma jama ja pada tõsiteaduseks nimetada.

    Kuhu võrdsed õigused jäävad…?

  5. @dig:
    see lubadus oli suusõnaline ja täpset küsimust ja sõnastust ei mäletagi. Küsimus esitati asja ettevalmistamise käigus ja polnud mul teada, milline see välja kukub. Samas tundub mulle praegu, et konkreetne autor peaks ikka ka oma tahet või mittetahet ilmutama ja tol hetkel pidasin ma pigem silmas ikka enda lugusid, aga praegu paistis seal olevat välja nopitud just paar lugu mitteminult.

    Kas pean miskit ette võtma ja tingimusi täpsustama?

  6. Martin Vällik ütles:

    Kas pean miskit ette võtma ja tingimusi täpsustama?

    Noh, arvestades, et asja nimi on ‘Alkeemia’, ei oska ma tingimuste endi üle (veel) suurt midagi kosta, küll aga võiks midagi ette võtta selle vastu, et ilusast tabelist on saanud kole loits vägisõnade PADDING-BOTTOM ja mso-fareast-language osavõtul. Siis oleks veel ilus, kui skeptik.ee’st laenatud artiklite juures oleksid otselingid originaalidele ühes nende juures ilmunud kommentaaridega, mitte lihtsalt käeviibe.

  7. Øyvind Strømmen: internetis kinni püütud Postimees

    Internetis radikaliseerumist seostatakse harjumuspäraselt islami­äärmuslusega, kirjutab Norra ajakirjanik Øyvind Strømmen. Mõistmine, et samal eesmärgil kasutavad internetti ka moslemi­viha õhutavad paremäärmuslased, jõudis eurooplasteni alles läinudsuvise Norra tragöödia valguses.

    Interpol avaldas 21. septembril 2010 pressiteate, milles hoiatas ekstremistlike veebilehtede eest. Nad märkisid, et see on globaalne ohuallikas ja üha enam kasutavad terroristide grupid internetti noorte radikaliseerimiseks.

    Kui vaatame Interpoli eelmisel aastal antud hoiatust, siis seal oli mitu täpset märksõna. Nad osutavad virtuaalsele ohule ehk internetist tulevale ohule. Nad nimetavad kesk­klassi-tausta ja seda, et sellised ekstremistid võivad olla ja ongi politsei vaateväljast väljapool. Anders Behring Breiviki puhul võib öelda, et nad eksisid vaid ühes punktis: üsna palju annab tunnistust sellest, et terrorist ei kuulu kuskile grupeeringusse. Seetõttu ilmusid ka arvamused, et ta oli «üksik hunt». See selgitus pole üldsegi ebatavaline paremäärmuslike terroristide puhul. Kuid nagu teised üksikud hundid, tuli ka see hunt karjast

    Tuleks muidugi terve artikkel ikka läbi lugeda.

  8. Jooksuvõistluse korraldajaid süüdistatakse rassismis

    Soolise võrdõiguslikkuse volinik algatas septembri lõpus menetluse Saaremaa kolme päeva jooksu korraldajate Tõnu Vaheri ja Helen Jürjo suhtes, pannes neile süüks rassistlikke eelarvamusi ja diskrimineerimist.

    Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepper nõudis jooksu korraldajatele saadetud kirjas selgitusi, mis asjaoludel on nad tagasi lükanud Aafrika riikidest pärit jooksjate osalemispalved ja miks nad leiavad, et jooksjate tegelik eesmärk on saada sissesõiduluba Euroopa Liitu, kirjutab Meie Maa.

    Ega`s kedagi ju kellegagi ikka vägisi võidu jooksma panna saa, kui ikka tahtmist pole … ?
    IMHO on mustanahaliste jooks ikka suurem vaatamisväärsus küll, kui valgete oma, niipalju kui ma suurvõistlusi olen jälginud. Laulmiseski kipuvad nad enamasti ikka nö mõnevõrra kõrgemast kategooriast olema kui valged, tundub mulle sagedasti

  9. Toivo Tänavsuu takseerib oma õõnsuseid ja kardab, et neid tulevad okupeerima pesapallikurikatega õpetajad.

    Tööorganisatsioon ILO teataski hiljuti, et Eestis on suur risk sotsiaalseteks rahutusteks. Mõned treivad kodus juba pesapallikurikaid, ootuses, et New Yorgist alanud rahvamäss ometi tõeliselt ka Tallinna tänavatele jõuaks. Saaks koos õpetajatega häält tõsta kurja kapitalismi, ahnete pankade või tont teab mille vastu. /—/

    Meis on mingi täitmata õõnsus, mis paneb ühtesid peksma ja laamendama, teisi endale kõrvanibusse sõrmusesuurusid rõngaid toppima, kolmandaid plakatitega Toompeal räuskama ning neljandaid, neid “kõige intelligentsemaid”, lihtsalt veebis või Facebookis kõike ja kõiki “targalt” arvustama. Sisemine defitsiit on sama, erineb lihtsalt väljendus.

    Tuleb välja, et Eesti elu lohutus õuduses on süüdi rõivakaupmehed, kes müüvad mittevärvilisi ürpe. Lahendus, kui ma õigesti aru sain, on alandlikkus, tänumeel, nutikus, loobumine unistamisest, töötamine, supiköök ja rõivakaupmeestele konkurentsi pakkuv kirik.

    Oleviste kirikus näen paljusid, kes saavad ka väga kitsastes tingimustes oma eluga hakkama. Olgu ümberringi tormid millised tahes, nemad on alati varustatud. Elavad alandliku tänumeelega, nutikalt ja õhulosse ehitamata. Kui tööd on, teevad seda pühendumusega. Kui on nälg, söövad supiköögis kõhu täis. Kui vaja riideid, paluvad kirikust.

  10. @Mart K.:
    Selle jutu peale meenus mulle miskipärast sõnum (no eks ta tundus suht sarnane olema) mis üle paarikümne aasta tagasi paljude bussipeatuste seintele oli maalitud (kes näinud, need teavad, aga paljud on ka arvatavasti autorist kuulnud ja temast on vististi isegi üks teatritükk tehtud) :” Haiguste ravi = üksindus+magamistuba+ selts+priisöökla. Au sellele, kes avaldab selle ajalehtedes.”

  11. Andres Raid: Homopaarid seaduslikuks, aga maksu alla Delfi
    Olla näha märke ka polügaamia võimalikust peatsest seadustamisest, on loo autor täheldanud.

    Asjal on ka teine külg. Õnneks on valitsus kaarte pisut avanud ja mine tea, õige peatselt näidatakse äkki rohelist tuld ka teisele võimalusele — mitmenaisepidamisele. Avaldati ju alles hiljuti toetust Liibüa demokraatlikele ümberkorraldustele ja esimene nende seas oli mitmenaisepidamise taastamine, mille diktaator Gaddafi oli ilmalikule riigile kohaselt ära keelanud (võib-olla sellepärast ta maha notitigi?!). Kui see on demokraatlik, siis miks mitte ka meil? On terve hulk naisi, kes sooviksid perekonda või vähemalt last ja mis oleks toredam, kui mõni tubli ja terve Jüri või Jaan võiks neile ja läbi nende ka ühiskonnale eesti rahva eest hoolt kandes rõõmu valmistada. Kas omasooiharad maksaksid selle kui rahvusliku kestmajäämise ülima väljenduse kinni

  12. EELK praost nõuab võrdõiguslikkuse voliniku ametist lahkumist (Delfi).

    Eesti Evangeelse Luterliku kiriku (EELK) Saarte praostkonna praost Veiko Vihuri nõuab soolise võrdõiguslikkuse voliniku Mari-Liis Sepperi ametist lahkumist.

    “Võttes arvesse soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku Mari-Liis Sepperi hiljutist sekkumist Eesti Evangeelse Luterliku kiriku siseasjadesse seoses endise vaimuliku väidetava diskrimineerimisega seksuaalse orientatsiooni põhjal ja äsjast väidetavat rassilise diskrimineerimise juhtumit seoses Saaremaa jooksuvõistlusega tuleb tõdeda, et Eesti vabariigis on välja kujunemas kafkalik, autoritaarsele režiimile omane asjadekorraldus, kus rikutakse usulistele ühendustele seadusega tagatud autonoomiat ning tavakodanikke hirmutatakse erinevate diskrimineerimissüüdistuste ja -menetlustega,” kirjutas Vihuri oma avalduses. /—/

    Vihuri hinnangul on oma panuse hirmu ja süü õhkkonna kujundamisse andnud ka sotsiaalministeeriumi toetatud kampaania “Erinevus rikastab”, mis tema sõnul halvustab traditsioonilisi väärtushinnanguid järgivaid kodanikke ja sildistab nende väärtushinnanguid riiklikul tasemel ja maksumaksja raha eest foobideks.

    Praosti sõnul ei saa sellise olukorraga leppida Eesti vabariigis kirik ega ükski lojaalne ja terve mõistusega kodanik.

  13. Forte vahendab Daily Maili, mis kirjutab itaallase Rossi väidetavast külmtuumasünteesist. Pealkirjale “Maa energiaprobleemile lahendtud? Itaallane suudab toatemperatuuril aatomeid liita” on lisatud seninägematu hoiatus “Füüsikud skeptilised”.

    Andrea Rossi väidab, et tema uus masin liidab toatemperatuuril fusiooni teel niklit ja vesinikku ning toodab peaaegu piiritus koguses energiat /—/

    Siiski tumestab rõõmusõnumit üks probleem: nimelt trotsib külmfusioonprotsess paljude teadlaste osutusel meile tuttavaid füüsikaseaduseid. Mitmed prestiižikad külmfusiooni-demonstratsioonid on minevikus osutunud pettusteks — ja mitte keegi ei oska adekvaatselt selgitada, kuidas protsess üldse toimida saaks.

    USA energiaministeerium ja patendiamet rõhutavad, et selle toimimine polegi võimalik, kuna füüsika välistab toatemperatuuril toimuva tuumade liitumise (e fusiooni).

    Rossi aparaat E-Cat saab sellega siiski väidetavalt hakkama; teadlase kinnitusel tõestas ta selle töötamist möödunud kuul Bologna ülikoolis läbi viidud katsetuste käigus.

  14. @Mart K.:
    siia otsa sobib haige mõistuse sündikaadi tõlgendus:

    Homofoobia on osa Eesti rahva ja kultuuri traditsioonilistest väärtustest, mida ei tohi halvustada,” lausus Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Saarte praostkonna praost Veiko Vihuri intervjuus Haige Mõistuse Sündikaadile. “Juba meie vaarisad kasvasid üles teadmisega, et peded on värdjad. Iga eestlane, kes peab pühaks esivanemate pärandit, annab selle teadmise edasi ka oma lastele. Vaba inimene vabal maal peab teadma, et ta võib riistaimejaid puhta südamega peksta, tal on selleks õigus, sest erinevalt neist on ta oma kodumaal, kuradi pederaibetel aga pole siia mingit asja. Homod on saatanast! Urr! Ärr! Örr!

  15. Tuntud meditsiiniasjade tundja Chuck Norris räägib WingNutDialy’s, et föderaalvaktsiinid on pahad.

    According to the Centers for Disease Control, or CDC, one in 110 children have autism spectrum disorders, or ASDs, which is strikingly higher than ratios just two decades ago. (ASDs are a group of developmental disabilities that can cause communication, behavioral and social challenges.) The National Autism Association, or NAA, calls the 644 percent increase of ASDs among all U.S. children since the early 1990s “a tragic epidemic of autism.”

    The deliberate avoidance and falsification of scientific medical data to support CDC bias is heinous enough, but the fact that such information is manipulated to practice medicine on our nation’s children is monstrous malpractice and even premeditated malevolence. I agree wholeheartedly with Lisa Sykes, president of CoMeD, on her summary of the CDC cover-up: “This type of malfeasance should not be tolerated by those who are entrusted with our children’s health and well-being.”

    Tähelepanelikule lugejale võib meenuda eelmise kuu veerus vaadeldud Chuck Norrise vaktsiinikolumn, aga nendel artiklitel on kardinaalselt erinevated pealkirjad: kui toonane artikkel oli Link between autism, vaccines ‘biological certainty’, siis uusversioon on The venom in feds’ vaccinations.

  16. Pühade küpsiste spetsialist PZ Myers vahendab nukravõitu GrandForksHerald.com’i uudist Hastings’ist Minnesota osariigis, kus kirikurahvas on lauluraamatute vahelt vähekasutatud kreekereid leidnud.

    In recent weeks, parishioners at St. Elizabeth Ann Seton Church in Hastings have approached their pastor, Rev. Jim Perkl, “heartbroken and with tears in their eyes,” he says.

    The cause of such sadness? The discovery of communion hosts found between the pages of about 30 hymnals in the pews. Catholics believe the communion wafer becomes the actual body of Jesus once it’s consecrated during mass.

    Although it’s unknown whether these wafers were consecrated, the incident has led Perkl and the Twin Cities Archdiocese to wonder: Is the church doing enough to emphasize the sacredness of the host?

    Küll on kurb, et kirikus ei leidu selgeltnägijat, kes oskaks pühi vahvleid lihtvahvlitest eristada või kasutamata jäänud vahvlilt pühadust maha võtta.

  17. Cracked tutvustab totraid, ent sellegipoolest levinud müüte loomade stereotüüpse käitumise kohta: tegelikult emalinnud ei hülga poegi ainult sellepärast, et inimene on neid puudutanud; pooleksraiutud vihmaussist ei saa kaht ussi, vaid üks surnud uss; porgand pole kaugeltki küülikute lemmikroog ning hiired ei armasta eriliselt juustu; kaamelid ei säilita küüru sees vett ja punane värv ei aja härga rohkem marru kui mõni muu, kuna veis on värvipime.

    Somewhere, right now, an adult is quoting an interesting animal “fact” that he actually learned from an old cartoon. Or from some other equally unreliable source. This is why sayings like “blind as a bat” persist even though bats can in fact see (tip: try substituting the more accurate phrase, “Blind as a man with two assholes in his face instead of eyes”).

    Anyway, as we’ve pointed out before, animals are one of those subjects particularly vulnerable to laughable misconceptions.

  18. Võrdõiguslikkuse volinik põhjendab oma tegevust kehtivate seaduste ettekäändega:

    Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepper ütles kommentaariks EELK Saarte praosti Veiko Vihuri poolt esitatud süüdistustele, et voliniku ametikoht on kutsutud ellu põhiõiguste kaitse eesmärgil ning oma töös lähtub volinik Eesti seadustest.

    “Lähtun oma tegevuses kehtivate seadustega volinikule antud pädevusest. Voliniku ülesanded on sätestatud võrdse kohtlemise seadusega ja soolise võrdõiguslikkuse seadusega. Voliniku ülesandeks on muuhulgas anda arvamus ehk õiguslik hinnang võimaliku diskrimineerimise toimumise kohta,” ütles Sepper ERR-i uudisteportaalile.

  19. Delfi juhtanonüümkiri leiab, et Aafrika neegrite Saaremaale jooksma mittekutsumises pole midagi rassistlikku, kuna sellised neegrid on ärahüppamise poolest sama kuulsad kui e-kirjapettuste vallas.

    Delfi ei tea, kui lähedased on olnud soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku kokkupuuted rahvaspordi või üldse spordiürituste korraldamisega, kuid paistab, et neid õieti nagu polegi. Vastasel juhul teaks ta seda, mida jooksumaailma telgitagustega paremini kursis olevad inimesed on juba läinud sajandil õppinud — Mustalt Mandrilt pärit jooksjad tõepoolest kasutavad Euroopa võistlusi selleks, et Euroopa Liidus jalg maha saada ja siis kaduda. /—/

    Kui Mari-Liis Sepper soovib uskuda, et mustad mehed tahavad mõnekraadisesse Saaremaa oktoobrisse jooksma tulla lihtlabasest jooksulustist, on see tema privileeg. Sel juhul on aga meie volinik tunduvalt naiivsem kui nii olulisel kohal töötava inimese jaoks paslik on. Ka kurikuulsatele “Nigeeria kirjadele” võib ta muidugi ükshaaval viisakalt vastata, aga kui lugupeetud volinik lubab, siis Delfi toimetuses visatakse need endiselt otse prügikasti.

  20. Meditsiiniteaduste doktor Mari Järvelaid üritab Päevalehes selgitada, miks nn külmetushaigustest (ülemiste hingamisteede põletikku põhjustavatest sesoonse iseloomuga viirustõbedest) ikka veel võitu pole saadud.

    Miks ei tule meditsiin nende niivõrd sagedaste tõbedega toime? Miks ei saadeta neid samamoodi ajaloo prügikasti, nagu saadeti katk? Kas tõesti arstid eelistavad tegeleda huvitavamate asjadega ja sellepärast pole külmetushaigused likvideeritud?
    Osa põhjust peitub nende haiguste mitmekesisuses.
    „Külmetuse” sümptomid on meile kõigile tuttavad ja üsna ühesugused: peavalu, kurguvalu, nohune nina, köha ja üldine halb enesetunne. Kuid nende sümptomite tegelik põhjustaja pole iseenesest külm, vaid enamasti nakatumine ühega, mõnikord ka korraga mitmega ligikaudu kahesajast eri viirusest, mis kutsuvad esile kõiki neid sarnaseid haigusnähte.
    Kõige sagedamini, kuni pooltel juhtudel, on tekitajateks rinoviirused. Sageduselt järgmisena esinevad koroonaviirused – umbes iga kümnes haigestumine – ja kõige sagedasem gripilaadse haigestumise põhjustaja on respiratoor-süntsütsiaalne viirus (RSV). /—/

    Viirustevastane kaitsevõime on suuresti pärilik, kuid seda aitab suurendada nii ülemäärase pingeseisundi vältimine kui ka mõnus kehaline pingutus ja karastamine – talisuplejad ju üldiselt nakkushaigusi ei põe. Kui enamik mikroobe kasutab levikuks musti käsi, siis rino- ja gripiviirused levivad põhiliselt õhu kaudu ja nende vältimiseks on vaja hoida ruumide õhk värske, see tähendab tuulutada ja vältida liiga tihedat asustust. Käte sage pesemine siin ei päästa. /—/

    Kui nüüd vaktsiinitööstusel oleks võlukepike ja nad saaksid kõikide meid ohustavate viiruste vastu vaktsiine toota, kas oleksime nõus end peaaegu iga päev mõne tekitaja vastu vaktsineerima?

    Võidujooks kiiresti oma omadusi muutvate viirustega oleks ikkagi ette kaotatud. Seega jäävad arstid ka tulevikus ravima külmetushaigusi ja nende tüsistusi. Toimib looduslik valik: osa inimesi jääb teistest sagedamini ja raskemini haigeks ning mõned ei jää üldse. Hea tuju ja huumor, jalutuskäik või sörk pargis, seitse kallistust päevas ja saun ning ujumine vähemalt korra nädalas võiksid olla kaaslased, mis aitavad vältida külmetuse lõksu langemist. Lihtsam on võitlus külmetushaigustega ise võita kui oodata kõikelahendavat abi meditsiinilt ja ravimitööstuselt.

  21. salvey ütles:

    @Mart K.:
    Selle jutu peale meenus mulle miskipärast sõnum (no eks ta tundus suht sarnane olema) mis üle paarikümne aasta tagasi paljude bussipeatuste seintele oli maalitud (kes näinud, need teavad, aga paljud on ka arvatavasti autorist kuulnud ja temast on vististi isegi üks teatritükk tehtud) :” Haiguste ravi = üksindus+magamistuba+ selts+priisöökla. Au sellele, kes avaldab selle ajalehtedes.”

    Mäletamisi oli üks eriti pikk eksemplar maalitud ka Tartu kaubahalli ehitusplangule, saja meetri pikkusena, neljas katkematus reas. Vaesed lugejad! :)

  22. Martin Vällik ütles:

    Valge skeptika kriitikat musta skeptitsismi nurga alt:
    Where are the Black Skeptics?

    Seal muidugi teisi huvitavaid lugusid veel ja just see “valgele meesheterole” hoopis teiselaadne vaade tundub pilkuavardav.

    Artikkel juba algab nähvakaga, et darvinism, täpsemalt evolutsioonipsühholoogia valdkond on olemuselt rassistlik ja seksistlik. See on parimal juhul ju mütsiga löömine, või kuidas?

    Ma pole USA mustanahalise kogukonna käitumis- ja tõekspidamismallide spetsialist, aga sama loo kommentaariumisse lisatud post (mustanahaliselt) Andrew Ricksilt annab mu arust isegi rohkem mõtlemisainet kui süüdistav artikkel ise.

    I’m sorry, I’m just not convinced this is a significant factor in the lack of interest in the black community in skepticism and free thought. It’s not white skeptics’ fault that most black people have a deep connection with religion, if not actually church. It’s also not their fault that our community has such little interest in the sciences or that our interest in reading tends to be limited to subjects such as self-help, “Buppie” novels, sex and romance dramas and afro-centric revisonist screeds; when we read at all. All of these things and more explain why our community is amongst the least receptive to skepticism, not the attitudes of white skeptics. Attributing this kind of influence to white skeptics both exaggerates their role in putting blacks off from skepticism and absolves black people from our own failing to embrace what has become a growing trend in the last 4 or 5 years. /—/

    This is about free thought and the willingness to embrace it or not. No institution or laws are responsible for black people not embracing skepticism, black people’s own disinterest is responsible. As black skeptics, we need to acknowledge this so that we can have an honest and uncompromised view of what we’re up against.

  23. Mart K. ütles:

    Artikkel juba algab nähvakaga, et darvinism, täpsemalt evolutsioonipsühholoogia valdkond on olemuselt rassistlik ja seksistlik. See on parimal juhul ju mütsiga löömine, või kuidas?

    Seda küll, aga mütsiga löömisega need asjad sealmaal ja ka Lääne Euroopas käivadki. Vähemus on a priori hea. Ning kui mõni asjaolu seda ei kinnita, siis on võlusõnu jalaga segada. Näiteks toosama “rassism”, millest on põhjustatud kõik mustanahaliste hädad. Lisaks veel muidugi “orjuse pärand” ja palju muud. Darvinit inimesena vihatakse põhjusel, et ta tõi neegri ja teiste rasside erinevuse suht luuleliselt välja. Ma ei ole kindel, kas alljärgnev tsitaat kindlalt Darwinile kuulub, aga antud kontekstis ei oma see tähtsust. Neegrid usuvad, et kuulub ja kiruvad Darwinit.

    Since the dawn of history the negro has owned the
    continent of Africa-rich beyond the dream of poet’s
    fancy, crunching acres of diamonds beneath his bare
    black feet. Yet he never picked one up from the dust
    until a white man showed to him its glittering
    light. His land swarmed with powerful and docile
    animals, yet he never dreamed a harness, cart, or
    sled. A hunter by necessity, he never made an axe,
    spear, or arrowhead worth preserving beyond the
    moment of its use. He lived as an ox, content to
    graze for an hour. In a land of stone and timber he
    never sawed a foot of lumber, carved a block, or
    built a house save of broken sticks and mud. With
    league on league of ocean strand and miles of inland
    seas, for four thousand years he watched their
    surface ripple under the wind, heard the thunder of
    the surf on his beach, the howl of the storm over
    his head, gazed on the dim blue horizon calling him
    to worlds that lie beyond, and yet he never dreamed
    a sail.” — Charles Darwin

  24. Konspiraator ütles:

    a priori

    USAs baseeruv inimõigusorganisatsioon teatas täna, et on esitanud nõude ÜRO-le, et see maksaks kahjutasu Haitil koolerapuhangu põhjustamise eest.Õigluse ja Demokraatia Instituut Haitil väidab, et ÜRO ja selle rahuvalvemissioon MINUSTAH vastutab ligi 500 000 inimese haigestumise ja üle 6500 inimese surma eest. Organisatsiooni sõnul on ÜRO kohustatud hüvitama ohvritele põhjustatud kannatuste eest sadu miljoneid dollareid, vahendas AP.

    ÜRO-le panevad aktivistid süüks rahuvalvajate ebapiisavat kontrolli. Koolerapuhangu tõid Haitile tõenäoliselt Nepali sõdurid, kelle väljaheited sattusid nende ÜRO baasist töötlemata Haiti olulisima jõe lisajõkke.

    Kaebuse esitas organisatsioon esialgu ÜRO peasekretäri kontorile New Yorgis ja ÜRO missioonile Port-au-Prince’is. Inimõiguslased loodavad, et maailmaorganisatsioon loob nüüd tribunali kahjunõude hindamiseks, rahastab korralike sanitaarabinõude, puhta joogivee ja arstiabi andmist kohalikele ning palub avalikult vabandust.

    Kui seda ei juhtu, kavatseb rühmitus esitada nõude Haiti kohtusse.

    http://www.postimees.ee/626818.....angu-eest/

    Haiitilastel endil mingit vastutust süüdimatu käitumise eest ei lasu. Sansüsteemi ja hügieeniteadmiste ning toimiva riigi puudumine on loomulikult tingitud rassismist ja koloniaalpärandist nii et tegelikult võiks selle kaebuse esitada ka Prantsusmaale, kes paarsada aastat tagasi seal toimetas. Ja kui ÜRO rakendatavatest abinõudest hoolimata järgmine epideemia lahti pääseb, siis pole jälle süüdi haiitilased vaid ikka ÜRO, kelle abinõud kehvakesed olid. Igavesed mustanahalised ohvrid ja paha valge mees ning tema loodud maailm. Oeh.

  25. Konspiraator ütles:

    Sansüsteemi ja hügieeniteadmiste ning toimiva riigi puudumine …

    … on loomulikult tingitud maavärinast. Juhuks, kui Sa sellest veel kuulnud ei ole.

    Mine võta kinni, äkki ei tea Sa isegi seda, mis värvi nahku Nepaali elanikud tavaliselt ringi kannavad.

  26. dig ütles:

    Sansüsteemi ja hügieeniteadmiste ning toimiva riigi puudumine …

    … on loomulikult tingitud maavärinast.

    Rassist selline, võeh. Kas see maavärin tõesti nii kõvasti raputas, et elanikkond unustas ära, et solgikraavist võetud vesi juua ei kõlba?

    dig ütles:

    äkki ei tea Sa isegi seda, mis värvi nahku Nepaali elanikud tavaliselt ringi kannavad.

    Tean küll. Inimõiguslased teavad ka ning sellepärast nõutakse pappi ÜRO,lt, mitte Nepaali riigilt. Nepaali armeed ja valitsust ei süüdista keegi sõdurite kehvas hügieenis. ÜRO on süüdi, et Nepaali riik sarnaselt Haiitiga ei tea hügieenist mitte midagi ning ÜRO oleks pidanud Nepaali armeele peldikuinstruktaaži tegema.

    Vähemus alati hea. Kui Nepaal Haiiti koolerasse nakatab, on süüdi valge mees. Kui neeger neegrit tulistab on süüdi rassistid ja kui pederastid omavahel seksides HIV saavad, on süüdi homofoobid.

  27. CBS kirjutab, et Mississippi rahvas on ettepanekut ainuraksete ameeriklaste täieõiguslikeks inimesteks pidamisest kaalunud ja leidnud selle kerge olevat.

    (CBS/AP) JACKSON, Miss. – Mississippi voters Tuesday defeated a ballot initiative that would’ve declared life begins at fertilization, a proposal that supporters sought in the Bible Belt state as a way to prompt a legal challenge to abortion rights nationwide.

    Opponents said the measure would have made birth control, such as the morning-after pill or the intrauterine device, illegal. More specifically, the ballot measure called for abortion to be prohibited “from the moment of fertilization” — wording that opponents suggested would have deterred physicians from performing in vitro fertilization because they would fear criminal charges if an embryo doesn’t survive.

    Supporters were trying to impose their religious beliefs on others by forcing women to carry unwanted pregnancies, including those caused by rape or incest, opponents said.

  28. Saksa teoloog: Pipi Pikksuka raamatud on rassistlikud

    Evangeliste esindava naisteühenduse kõneisik Eske Wollrad võttis raamatu jutuks möödunud nädalavahetusel Leipzigis toimunud diskrimineerimisvastasel konverentsil. Pärast seda on Saksa meedia kihanud vastukajast.

    “Asi pole selles, et Pipi tegelaskuju oleks rassist, vaid kõigis kolmes raamatus on esindatud rassistlikud stereotüübid,” rääkis Wollrad väljaandele The Local.

    Kirjastused on juba viinud läbi muudatuse, mis puudutab Pipi isa tiitlit – neegrikuningast on saanud Lõunamere saarte kuningas. Probleemseid kohti leidub Wollradi sõnul siiski ka mujal raamatus. Ta toob näiteks selle, kuidas musta nahavärviga lapsed end valgenahaliste laste ees liiva sisse heidavad. “Kui lugesin õepojale, kes on mustanahaline, seda raamatut, jätsin lihtsalt selle osa välja,” ütleb Wollrad.

    Wollradi sõnul ei soovi ta Astrid Lindgreni 1940ndatel kirjutatud raamatut täielikult keelustada või selle sisu hukka mõista, kuna selles on ka palju lõbusaid, toredaid ja õpetlikke kohti. Siiski näeks Wollrad, et rassistlikud kohad neutraliseeritaks, et neid saaks ka mustanahalisele lapsele ette lugeda, ilma et peaks midagi vahele jätma või muutma. Ühe lahendusena näeks ta näiteks joonealuseid märkusi, mis selgitaks lõigu sisu ja tausta.

    Pipi seiklused pole esimene lasteraamat või -tegelane, keda lähiminevikus rassismis või soorollide rikkumises süüdistatud. Oma osa on saanud nii Tove Janssoni Muumid, põhjapõder Rudolf kui Mark Twaini “Huckleberry Finn”.

  29. Marika Villa: 9. novembri mitu palet — juutide tapmise stardipaugust Berliini müüri langemiseni

    Sel ööl 1938. aastal tungisid SA- ja SS-üksuslased (erariides, et asi paistaks välja nagu „rahva raev”), juudi kauplustesse, tihti läbi vaateakende, ning hävitasid sisustuse. Vähemalt 8000 kauplust ja arvutul hulgal kortereid rüüstati ühe ööga, sadu sünagooge pandi põlema, tapeti ca 100 juuti. Mõne päeva jooksul viidi koonduslaagritesse 30 tuhat meest.

    Purustatud vaateakende klirina ja kildude pärast on see pogromm saanud maailmas laialt kasutatava nimetuse Kristallöö. See päev tähistab ka üleminekut Saksa juutide sotsiaalselt eiramiselt ja diskrimineerimiselt avaliku vaenamiseni natsidiktatuuri ajal.

  30. Pennsylvania ülikooli teadlased leiavad, et rahvatervist tuleks edendada anekdotaalsete pajatuste ja kontrapajatuste levitamise toel.

    Doctors should consider the use of narrative — in the form of patient stories and testimonials — as a powerful tool for translating and communicating evidence-based policies to the public to buoy buy-in on important health issues such as cancer screenings and vaccination mandates, according to two physicians from the Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania writing this week in JAMA. They suggest two strategies: The use of so-called “counternarratives,” which can play a role in neutralizing personal stories – often promoted by celebrities via the news media — that support disproven theories, and narratives about the process of scientific study and discovery, to unmask the often hidden work of researchers and guidelines committees. /—/

    Claims questioning vaccine safety, for example, are an area where the authors believe counternarratives would add substantial weight to evidence produced via rigorous scientific study. Actress Jenny McCarthy’s public proclamation that she does not need studies to prove that the MMR vaccine caused her son’s autism because her “son is her science,” for instance, could have been be abutted by counternarratives such as a story from parents whose infant, too young to be vaccinated against measles himself, became sick after exposure to an unvaccinated child. And to Michele Bachmann’s recent televised comments about a woman who, she said, told her that the HPV vaccine caused her daughter to become “mentally retarded,” physicians may have been able to work with women who developed cervical cancer following HPV infection – which is estimated to infect as many as 80 percent of sexually active Americans at some point in their lives – to add their voices to the public discussion and play a role in de-stigmatizing the vaccine.

  31. salvey ütles:

    Saksa teoloog: Pipi Pikksuka raamatud on rassistlikud

    Loomulikult on. Punamütsikese muinasjutt jälle on liikistlik, väljendab stereotüüpset hirmu metsakutsude ees. So what? Mõistlik raamatu ettelugeja oskab vajadusel lastele ära seletada, et 19. või 20. sajandil kirjutatud raamatu maailm on teistsugune kui 21. sajandil nähtav maailm ja see maailm, mida inimesed tahaksid 21. sajandil näha.

    Selle, et rassism olemas olnud on ja maailmale mingisugust reaalset mõju avaldanud on, tabuks arvamine ei aita rassismist lahtisaamisele kuidagi kaasa. Pigem populariseerib see Konspiraatori meemi, et rassism on midagi müütilist ja muinasjutulist nagu rääkiv hunt.

    Pilt ka:

  32. salvey tsiteeris rassistlikku jobu:

    Ta toob näiteks selle, kuidas musta nahavärviga lapsed end valgenahaliste laste ees liiva sisse heidavad. “Kui lugesin õepojale, kes on mustanahaline, seda raamatut, jätsin lihtsalt selle osa välja,” ütleb Wollrad.

    Kui me nüüd konteksti meenutame, siis on jutuks, et monarhi alamad tervitavad printsessi ja teisi kuninga isiklikke külalisi liiva sisse heitmisega. Emand Wollrad on mingil veidral põhjusel vaatluse alt välja jätnud iganenud absolutismimeemi, klammerdunud asjaliste nahavärvi külge ja teinud sellest sotsiaalseid rassijäreldusi. Vahest usub vaeseke, et kuningate pidamine on mingisugune neegristereotüüp, mida valged inimesed Rootsimaal kunagi ei teeks?

  33. Õhtuleht kirjutab veidrikust, kes töötas ajaloo ja muumiate vallas.

    Venemaal Nižni Novgorodis elavat Anatoli Moskvini tundsid kohalikud kui tublit kodu-uurijat ja ajaloolast.

    Täna kirjutavad temast ajalehed üle kogu maailma. Nimelt avastasid politseinikud, et mees oli toonud ümbruskonna surnuaedadest koju 29 noore naise laibad ja need mumifitseerinud. Moskvini süüdistatakse haudade ja laipade rüvetamises, vahendab ajaleht Novõje Izvestija.

    Oma huvi kalmistute ja sinna maetud inimeste vastu peab ta sügavalt teaduslikuks. Ta rääkis uurijatele, et soovis koju toodud laipade abil välja selgitada, milline seos valitseb inimese nime ja tema saatuse vahel.

  34. Keemiline kastreerimine laieneb ka naistele

    Riigikogulane Igor Gräzin soovis justiitsministrilt teada, kas keemiline kastreerimine pole natuke sooliselt ühele poole kalduv, sest lähtub sellest, et mehed on pedofiilid ja tüdrukud ohvrid. Gräzin tõstis esile, et Inglismaal on suur ohvrite kategooria poisid, kes langevad keskealiste naisõpetajate ohvriks.

    «See programm laieneb mõlemale soole, siin nagu soolist vahetegemist ei ole,» kinnitas minister Kristen Michal.

    Michal toonitas samas, et tema pole eelnõu arutelu käigus kokku puutunud faktiga, et valdavalt on tegemist keskealiste õpetajate probleemiga.

    «Eestis mul sellist informatsiooni ei ole. See programm tegelikult laieneb kõigile, kes on süüdi mõistetud seksuaalkuriteos, olenemata soost ja kõigest muust,» lisas ta.

    Gräzin soovis teada saada seadagi, kas karistus pole pehmevõitu.

    «Ütleme nii: miks vabatahtlik ja tablettidega, kui saaks olla kohustuslik ja tangidega?» küsis ta.

    Michali kinnitusel räägitakse praegu sihtrühmast, kes on alla kaheks aastaks vangi mõistetud.

    «Üldiselt muu maailma kogemus, kus seda sellisel viisil rakendatakse, näitab, et see annab paremaid tulemusi seksuaalkurjategijate tulevaste kuritegude ärahoidmisel kui lihtsalt vangistus,» sõnas Michal.

  35. Pilootide süüdimõistev otsus kaevatakse edasi Dušanbe kohtusse

    «Tadžikistani advokaat tegeleb praegu kassatsioonikaebuse ettevalmistamisega, me oleme temaga ühenduses. Iga päeva arutame kõiki neid küsimusi, mis pärast kohtuotsust esile kerkisid.»
    Kutšerena nimetas kohtuotsust absurdseks. «Otsus oli loomulikult koletislik ja see ei mahu ei seaduse-, moraali- ega terve mõistuse raamidesse. Kuna mul on võimalus materjale lugeda, siis olen piisavalt informeeritud inimene selles vallas. Selgus, et meie kodanik saadeti trellide taha üksnes selle eest, et ta pidi sooritama hädamaandumise, kuna lennuk oleks sattunud hätta . Selgus, et talle määrati 10,5 aasta pikkune vangistus ja veel nagu mõnitusena, justkui amnestiana, president vähendas karistus kahe aasta võrra. Lihtsalt absurdne.»

    Interfaxi andmetel püüavad advokaadid kaebuse esitada 2-3 päeva jooksul.

    Tadžikistani Hatloni vilajeti kohus mõistis eile Vene kodaniku Vladimir Sadovnitši ja Eesti kodaniku Aleksei Rudenko süüdi salakaubavedamises ja riigipiiri illegaalses ületamises ning karistas mehi 8,5-aastase vangistusega.

    kole lugu, vaesed mehed.

  36. Eestlaste käitumine on maailma vabamaid

    Inimeste käitumuslikud hoiakud sõltuvad uurimistulemuste järgi suuresti sellest, millises ühiskonnas ja looduslikus keskkonnas nad elavad. “Piiravus-lubavus on kultuurimõõde, mis algab laiematest piirangutest ja reeglitest, ühiskondlikest normidest ning sanktsioonidest. Selle uurimuse kohaselt arvatakse, et inimeste käitumine on tõesti kujunenud erinevate poliitiliste, majanduslike, geograafiliste ja ajalooliste tegurite mõjul,” selgitab Realo.

    Kui rangeks inimeste käitumisnormid kujunevad, seda mõjutab näiteks rahvastikutihedus — kui inimesed elavad üksteisega koos väga kitsal maalapil, on ka käitumispiirangud rangemad. Samuti suurendab ühiskonna piiravust suurem looduskatastroofide risk, puhta joogivee ja õhu ning põllumajandusliku maa vähesus. Ka ajakirjandusvabaduse kammitsemine ja kuritegevuse kõrge määr, piirkondlike (sh ajalooliste) konfliktide sage esinemine ja epideemiaoht paneb inimesi käitumist rohkem piirama.

    Taas leiab kinnitust arvamus, et ühiskonna piiravus-lubavus on tugevasti seotud religioossusega. “Selge on see, et sekulaarsemad maad on lubavamad ja Eesti sobib sellesse pilti hästi,” nendib Realo.

  37. John Randolph Lucas: sallivus saab alguse teisejärgulistest kodanikest Postimees

    Sallivusel on mõtet ainult siis, kui on mingid lahkarvamused. Kui teise inimese arvamused või käitumine jätavad mind ükskõikseks, ei tekigi sallivuse küsimust – mind lihtsalt ei huvita. Alles siis, kui ma ei ole nõus sellega, mida teine ütleb või teeb, saan ma olla salliv. Ma ei ole nõus, aga ei lase oma eriarvamusel äärmusse kalduda.

    Sellised äärmused on eri juhtudel erinevad: riigivõim võib hoiduda vangistamast või välja saatmast inimesi, kel on mingeid eriarvamusi; isa võib anda taskuraha ka trotslikule lapsele. Aga igal juhul ei tähenda loobumine erimeelsuse viimisest äärmuseni seda, et erimeelt ei pea üldse välja näitama.

    Sel juhul asendub sallivus lihtsalt ükskõiksusega. Liberaalsele vasakpoolsusele see meeldiks. Neile meeldiks, kui me oleksime ükskõiksed kõigi väärtuste suhtes – kuni nad leiavad, et siis pole ka põhjust, miks inimesed ei peaks olema sama sallimatud, kui see neile just meeldib.

    Need, kes pole läbi mõelnud sallivuse taga peituvat loogikat, langevad kergesti väite ohvriks, et teisejärgulisi kodanikke ei tohiks olemas olla. Aga nimelt seda sallivus nõuabki. Me võime taluda kodumaiseid teisitimõtlejaid ja lubada maale varjupaigataotlejaid, kui nende olemasolu ei sea kahtluse alla meie elulaadi. Nad võivad siia tulla ja siin elada tingimusel, et nad ei nõua puhtalt enda siinviibimise fakti põhjal meilt meie suhtumise muutmist selliseks, mis vastab nende arusaamadele.

    Kui me sellepärast, et tegemist on moslemitega, keda ei tohi pidada teisejärgulisteks kodanikeks, peame lahti ütlema seisukohast, et me võitleme igati šariaadi kehtestamise vastu, siis peaksime suhtuma – ja meil peaks olema selleks seaduslik õigus – äärmiselt vastumeelselt selliste inimeste vastuvõtmisse ükskõik mis järgu kodanikena.

    Kui kaotada teisejärguliste kodanike staatus, kaob ka sallivuse põhi. Ratsionaalne debatt kärbub, kui kõiki lahkarvamusi käsitletakse kas nii vähetähtsana, et neid ei tasu tõsiselt võtta, või nii sügavuti minevana, et neid ei tohigi arutluse alla võtta.

  38. Amet: mooniseemnetega toit võib tekitada terviseprobleeme

    Putukakahjustuste või saagikoristuse käigus tekkinud taime vigastuste tõttu võib mooniseemnetesse sattuda morfiini. Ning varasemast on teada, et saastunud seemneid sisaldava toidu puhul võib juba ühe portsjoni söömise järel inimesel ilmneda tervisehäireid. Toiduohutusameti hinnangul ei tohiks inimene toidust saada rohkem kui kümme mikrogrammi morfiini kehakaalu kilogrammi kohta. Seda piiri ületavate dooside puhul, on tervisehäirete tekkimine võimalik.

    Samuti jõudis amet analüüsi käigus järeldusele, et rohkelt mooniseemneid sisaldavaid toite armastavad inimesed ületavad ohutuks peetud doosi tõenäoliselt nii mõnelgi korral. Laste tervisele võib halvasti mõjuda ka mooniseemnetega kaunistatud saiade-saiakeste söömine, kuid seda siiski harvadel juhtudel.

    Samas märgib amet, et toidu töötlemisega, näiteks pesemise, leotamise, jahvatamise ja küpsetamisega saab morfiini taset saastatud seemnetes vähendada.

    Nende järelduste kõrval tõdes Euroopa toiduohutusamet, et antud teemal peaks põhjalikumalt uurima. Täpsemaid andmeid oleks vaja selle kohta, kui palju mooniseemnetega toit oopiumi alkaloide üldse sisaldab, milliseid toidu valmistamiseks mõeldud mooniseemneid Euroopa Liidu riikides müüakse ja milline on nende seemnete alkaloidide sisaldus ning kui palju mooniseemnetega toite eurooplased üldse söövad.

    Mooniseemnetest leitud peamine oopiumi alkaloid on morfiin, kuid väiksemates kogustes on leitud ka teisi alkaloide nagu kodeiin ja papaveriin.

  39. salvey tsiteeris:

    Kui kaotada teisejärguliste kodanike staatus, kaob ka sallivuse põhi.

    See artikkel on muidu päris huvitav, aga siin jõuab ta selge jama juurde. Vaatleme näiteks “valesse” parteisse kuuluvat riigikogujat, kes ilmselgelt teisejärguline kodanik ei ole, aga võib sellegipoolest ajada nii lolli juttu, et teda lihtsalt tuleb tolereerida.

  40. Haritud ja laia silmaringiga inimeste käitumist vahendab Daily Mail. Lugupeetud advokaat vaatas Schindleri nimekirja ning hüppas sillalt alla.

    A top QC who represented singer Pete Doherty jumped into the Thames and drowned after watching the film ‘Schindler’s List’, an inquest heard

    Read more: http://www.dailymail.co.uk/new.....z1dFxVcjPN

    Härrasmees oleks pidanud vaatama Katõni filmi lõpukaadreid ja muid videosid valgenahaliste saatusest NLiidus või mujal, näiteks Lõuna Aafrika Vabariigis, siis oleks laginal naernud ja saja aastaseks elanud.

    Vähemalt Suurbritannia haridussüsteem toimib. Meil on selle koha pealt palju õppida. Teadmine ja mõistmine on kaks ise asja ning eeskujud on üliolulised. Ma loodan meie haridussüsteemi sellist võidukäiku, et kõikse jaburama holokaustifilmi peale meil ka mõned isikliku süütunde sunnil kusagilt alla hüppavad.

  41. Mart K. ütles:

    Pennsylvania ülikooli teadlased leiavad, et rahvatervist tuleks edendada anekdotaalsete pajatuste ja kontrapajatuste levitamise toel.

    Mul on küsimus sõnakasutuse kohta. Kas ma saan sinu kommentaarist, Mart K, õigesti aru, et sinu arvates on narratiivide kasutamine meditsiini tõenduspõhise informatsiooni levitamisel ühiskonnas mõttetu ja midagi, millega arstkond ja teadlased tegelema ei peaks?

  42. dig ütles:

    Vaatleme näiteks “valesse” parteisse kuuluvat riigikogujat

    Mis me tast vaatleme.
    Teada ju, et riigikogusse on lubatud valida ka inimesi, kes euroopalikeks nimetatud asju ei hinda.
    Riigikogulane näiteks leiab, et teistes erakondades istuvad klassivaenlased, kellega kõlbab vaid nagaanil rääkida.
    Siis on jama ajamine tema poolt ikka väga humaanne, demokraatlik ja muidu armas tegevus.

  43. Liina ütles:

    Kas ma saan sinu kommentaarist, Mart K, õigesti aru, et sinu arvates on narratiivide kasutamine meditsiini tõenduspõhise informatsiooni levitamisel ühiskonnas mõttetu ja midagi, millega arstkond ja teadlased tegelema ei peaks?

    Ei, ma tahtsin sõna “anekdotaalne” kasutada tähenduses “üksikjuhtumipõhine”, mitte tähenduses “naeruväärne”.

  44. Mart K. ütles:

    Liina ütles:

    Kas ma saan sinu kommentaarist, Mart K, õigesti aru, et sinu arvates on narratiivide kasutamine meditsiini tõenduspõhise informatsiooni levitamisel ühiskonnas mõttetu ja midagi, millega arstkond ja teadlased tegelema ei peaks?

    Ei, ma tahtsin sõna “anekdotaalne” kasutada tähenduses “üksikjuhtumipõhine”, mitte tähenduses “naeruväärne”.

    Ma ei oletanud seda, et anekdoot = naeruväärne. Aga minu küsimuse mõte jääb ikkagi samaks. Kas selline üksikjuhtumite abil tõenduspõhise meditsiinilise informatsiooni levitamine on midagi, millega arstkond tegelema ei peaks?

  45. Liina ütles:

    Kas selline üksikjuhtumite abil tõenduspõhise meditsiinilise informatsiooni levitamine on midagi, millega arstkond tegelema ei peaks?

    Kahtlemata peaks, kui sellest reaalset kasu on. Ehkki tore oleks, kui seda poleks vaja teha. Üksikjuhtumitest pärinevad tõendid on üldiselt ebatäpsemad ja vähem usaldusväärsed kui suuri valimeid, kontrollrühmi, topeltpimendust jne rakendavad uuringud, millel rajaneb kaasaegne meditsiin, mistõttu “narratiividega” rahva veenmine on võrreldav olukorraga, kus hoolitsev lapsevanem hirmutab teisme-eelikut, et kui too tubakat suitsetada proovib, jääb tal kasv kinni. Loomulikult pole arstid/teadlased süüdi selles, et harimatu kodanik usub üksikjuhtumipõhiseid väiteid meelsamini kui märksa usaldusväärsemaid teadusuuringuid. Ja kui eelpoolviidatud narratiivid (pajatagu neid siis arstid, pedagoogid, poliitikud või popartistid) aitavad olulist hulka sihtgrupist veenda, on tore.

  46. Mart K. ütles:

    Kahtlemata peaks, kui sellest reaalset kasu on. Ehkki tore oleks, kui seda poleks vaja teha.
    Üksikjuhtumitest pärinevad tõendid on üldiselt ebatäpsemad ja vähem usaldusväärsed kui suuri valimeid, kontrollrühmi, topeltpimendust jne rakendavad uuringud, millel rajaneb kaasaegne meditsiin, mistõttu “narratiividega” rahva veenmine on võrreldav olukorraga, kus hoolitsev lapsevanem hirmutab teisme-eelikut, et kui too tubakat suitsetada proovib, jääb tal kasv kinni.

    Ot, siin jookseb juhe kokku. Me ikka mõlemad räägime informatsioonist, mille allikaks on teadusuuringud ja mida siis “tõlgitakse” tavainimeste keelde narratiividele/üksikjuhtumitele toetudes? Tõendid on ju uuringus, mille “tõlkimiseks” inimkeelde kasutatakse lugusid. Või räägid sina millestki muust?
    Sinu toodud näide läheb sellest arusaamast ju mööda. Pigem võiks sinu näite teha ringi järgmiselt: Kui tõendus on olemas selle kohta, et varakult suitsetama hakkajad on keskmiselt lühemad, siis varakult suitsetama hakanud lühike arst/popartist vms oleks hea isiklik näide selle kohta, et tõendus on olemas ja oluline. Lastes tal oma lugu rääkida, oleks see konkreetne tõenduspõhine info sihtgrupini efektiivsemalt viidud võrreldes uuringu kiretu tutvustusega teadusportaalis.

    Või teine näide. Teadusuuringud on veenvalt näidanud, et narkootikumide üledoos on surmav. Keskmisele teismelisele läheb ikkagi enam korda see, et Amy Winehouse suri konkreetsel põhjusel. See, kui selline lugu mõjutab ühte teismelist loobuma sõltuvusaine tarbimisest, on juba narratiivi kasutamise efektiivsuse näitaja.

    Loomulikult pole arstid/teadlased süüdi selles, et harimatu kodanik usub üksikjuhtumipõhiseid väiteid meelsamini kui märksa usaldusväärsemaid teadusuuringuid. Ja kui eelpoolviidatud narratiivid (pajatagu neid siis arstid, pedagoogid, poliitikud või popartistid) aitavad olulist hulka sihtgrupist veenda, on tore.

    Seda ma püüangi sulle näidata, et inimesed on lihtsalt inimesed. Arstid/teadlased on inimesed ja tavalised inimesed on inimesed. Inimeseks olemise juurde käivad lood. Meie aju ei mõtle ometi tõenäosuse ja randomiseerimise ja muude teaduslike kategooriate abil. Meie aju mõtleb igapäevaselt lugude abil.
    Ning miks peaks siis arstidelt ja teadlastelt selle “relva” ära võtma? Sest see ei lähe teadusliku loogikaga kokku? Siis on see rahvatervise/teaduse kaotus, sest teised oskavad rääkida inimlikke lugusid ja nende info jõuab sihtgrupini paremini kohale.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga