Parim kink on raamat

Kingituste tegemise aeg on käes. Pakun kolme eestikeelset raamatut.

  • Richard Dawkins “Luul Jumalast”. (läbi müüdud, otsa saanud).

    Vaheda sõnaga analüüsib Richard Dawkins jumalat kõigis tema esinemisvormides, alates Vana Testamendi seksiteemaliste kinnismõtete käes vaevlevast türannist kuni valgustusaja leebema loomuga (kuid siiski ebaloogilise) Taevase Kellassepani välja. Ta lahkab põhilisi religiooni toetavaid argumente ning tõestab jumala kui ülima olendi eksisteerimise ülimat ebatõenäosust. …veel.

  • Pahateadus, Ben GoldacreBen Goldacre “Pahateadus”. 10€.

    See raamat ei ole vaid lihtsate absurdsuste kogumik, vaid järgib oma ülesehituses loomulikku crescendo’t. Alustades petiste rumalusest ja tavameedia poolt nendele omistatud tõsiseltvõetavusest, jätkates 30 miljardi naelase toidulisanditööstuse trikkidega ja 300 miljardi naelase ravimitööstuse pahelisuse teemaga, jõuame teadustulemuste kajastamises valitseva traagilise olukorra tõttu juhtumiteni, kus inimesed on sattunud vanglasse, muutunud naerualusteks või surma saanud ainult sellepärast, et meie ühiskonnas on levinud vähene arusaamine statistikast ja tõendusmaterjalist. …veel.

  • David Mills “Ateistlik universum”. 6€.

    Mis on ateism ja miks seda tihti vääriti mõistetakse? Kui jumalat olemas pole, kust siis pärineb Universum? Kas “hea” ja “halb” oleks ilma jumalata objektiivselt mõistetavad? Milline on elu mõte ilma jumalata? Kas Jeesuse imelisest ülestõusmisest on tõendeid? Kuid seletavad ateistid “surmalähedasi kogemusi” ja meditsiinilisi imesid? Kas Piiblit ja teadust saaks lepitada? …veel.

Kuidas osta?
Saada e-kiri aadressile skeptikkk[ät]skeptik.ee ja anna teada, milliseid raamatuid ja mitu tükki soovid. Kui soovid raamatud saada postiga, siis teata ka postiaadress või sobilik Post24 või SmartPosti aparaat (kahe tagumise valiku korral saada mulle ka oma mobiiltelefoni number).

Seejärel toimetan raamatud postiasutusse ja saadan e-kirja, kus on kirjas pangakonto number. Saatekulu Eesti piires on 3 eurot. Tallinnas võib ka käest-kätte kohtumise kokku leppida, millalgi võin sattuda Tartusse.

Kui ostad kõik kolm raamatut, siis on hind kokku 24 eurot (+3€ saatmine).

23 Replies to “Parim kink on raamat”

  1. Poliitiliselt korrektne oleks lisada nimekirja ka Piibel, Mitte ainult puussepp jmt. Et inimesed saaksid ära kuulata nö mõlemad pooled. Oleks tolerantsem ja ausam. Mõtted, mis esialgu kõlavad arukate ja mõistuspärastena võivad lähemal uurimisel osutuda sama jaburateks ja võimatuteks nagu jutt neitsist sündimisest. Fakt on, et teadus pole suutnud vastata elu tekkimise peamistele küsimustele ning jutt arengust ja elusa looduse iseeneselikust tekkimisest on veel suurem absurdsus, kui eeldamine, et elul on loov algallikas.

  2. dig ütles:

    Miks on piibel poliitiliselt korrektsem kui rigveeda või bandamanna-saaga?

    Ma ei saa aru, miks “poliitkorrektsuse” küsimus üldse kerkib? Aga kui juba, siis kasvõi näiteks seetõttu, et nii Dawkins kui Mills argumenteerivad eelkõige kristlikus kontekstis. Ühtlasi juhin tähelepanu sellele, et ettepaneku tegija nimistu ei piirdu ainult Piibliga, vaid seal on ka “vmt”.

    Aga nende raamatute soovitamisega tekivad mõned mõtted: uusateism on äärmusliikumine ja seetõttu paljude ateistide arvates läbikukkunud. Eelkõige tänu sellele, et ei lahenda midagi, külvab ainult vaenu (terve internet on paksult uusateismi kriitikat täis). Miks selliseid asju reklaamida? Minu meelest ei tee see skeptik.ee-le au.

    Teine küsimus sama asjaga seoses. Tegu ei ole ju mitte teaduse populariseerimise, vaid ateismi propagandaga (vähemalt Millsi ja Dawkinsi puhul). Ateism aga ei tähenda ju automaatselt teaduslikkust? Et kui skeptik.ee tegeleb teaduse populariseerimisega, siis kuidas siia mahub ateismi propaganda, eriti veel sellises radikaalses vormis, mis väga meenutab nõukogude-aegset vulgaarateistlikku jauramist?
    Ma lihtsalt selle pärast ütlen, et mulle isiklikult need raamatud ei meeldinud, kuidagi… liiga palju sõimlemist ja lahmimist.

    Muide, Nõukogude aega mainides tuli pähe, et Dig kirjutab ülal Piibli väikese tähega. Kas see on kirjaviga või nõukogude ajast pärit väiketähetraditsioon? :)

  3. asjadest ütles:

    Fakt on, et […] on veel suurem absurdsus […]

    Põhjendus?

    (Põhimõtteliselt oleks korrektne enne mingil teemal lahmimist selle teemaga ka tutvuda. Ütlen seda taolisi kommentaare küll ja küll näinuna, kus ühisnimetajaks on, et teadust ollakse varmad süüdistama kõikvõimalikes puudustes, ise teemat tundmata, sest koolis on jäänud loodusloo tunnis tähele panemata või ainus loetav ajaleht kirjutab teadusest vahel harva ainult rubriigis „Kurioossum” ja sealgi kohutavate tõlkevigadega. Silmaring, silmaring… ;) )

  4. asjadest ütles:

    Fakt on, et teadus pole suutnud vastata elu tekkimise peamistele küsimustele

    järelikult jumal tegi!

    asjadest ütles:

    jutt arengust ja elusa looduse iseeneselikust tekkimisest on veel suurem absurdsus, kui eeldamine, et elul on loov algallikas.

    ja jutt sellest, kuidas me areneme kahe suguraku ühinemisest on samuti suurem absurdsus kui see, et meid toovad kured!

  5. http://www.maaleht.ee/news/uud.....d=65295570

    Kas “Ateistlik universum” sisaldab tõesti lauset :”Kristlik kirik suutis tuhat viissada aastat arengut lämmatada. Kui poleks olnud sellist teaduse tagakiusamist ja rõhumist, oleks inimene Kuule lennanud juba 650. a m.a.j. Vähk oleks välja juuritud aastaks 800 ja südamehaigused oleks tänapäeval võib-olla tundmatud” ?

    See on tase, milleni nõukogude propaganda vist ei küündinud.

  6. @uurija:
    Ausalt, raamatus on juttu ka paljust muust :) Usumeestel on muidugi lihtne leida mõnest raamatust paar lõiku ja nende põhjal lõplik järeldus teha. Muidugi sisaldab Millsi raamat propagandistlikke võtteid, kuid arvestagem ka konteksti – Ameerika Ühendriikide religioonist läbi imbunud avalik elu, kus ateiste peetakse mitteinimesteks.

  7. Seitsmendal sajandil ehk inimene Kuule lennanud poleks, küll aga kümnendal või üheteistkümnendal sajandil. Esimeses lähenduses saab seda hinnata, kui võtta pimeda keskaja algus neljanda sajandi paiku ja liita sellele renessansile järgnevad pool tuhat aastat.

  8. uurija ütles:

    Huvitav kuidas oli Kuule lendamise ja vähiraviga nendes maades, kuhu kirik üldse oma mõjuga ei jõudnud või jõudis alles uusajal.

    Lähis-Idas ja Hiinas tehti mõlemal alal olulist progressi. Esimeses segasid asja ristisõjad ja hiljem kohalik fundamentalistlik kirik, teises on seoses kaubavahetuse kitsusega kultuuriline progress kuni 20. sajandini monevõrra aeglasem olnud.

    Ära unusta, et tagurliku kiriku puudumine on küll oluline, kuid mitte ainus ressurss, mida teaduse arenguks tarvis läheb.

  9. dig ütles:

    Ära unusta, et tagurliku kiriku puudumine on küll oluline, kuid mitte ainus ressurss, mida teaduse arenguks tarvis läheb.

    Ei unusta. Suure lugejaskonnaga raamatute autorid kah ei tohiks unustada.
    Aga tühja mõnest üksikust lausest, lihtsalt kahjuks on nendega antud vastasele võimalus naeruvääristamiseks.

  10. Millsi`i raamatut (nagu Goldacre omagi) olen lugenud, raamatukogust võtsin millalgi, ikka paar aastat tagasi juba. Pole tal häda midagi, ei jätnud naeruväärset muljet IMHO ka.
    Ja ajal, kus läbinisti ateistlikke tesoseid ilmub pigem vististi marginaalses koguses võrreldes kõikvõimaliku esoteerilise kirjandusega, rääkimata nende võrdlemisi tagasihoidlikust eksponeerimisest raamatupoes, pole ehk mõtet nii põhimõttelist ateistlikku veebilehte väga süüdistada selles, et ta piibleid ei müügi vmt :)

    aga tasakaalu mõttes siis link raamatupoodi ka :) http://www.apollo.ee/jumalast-ekstaasis.html
    Soovitama ei hakka, sest pole ise lugenud :)

  11. uurija ütles:

    Ei unusta. Suure lugejaskonnaga raamatute autorid kah ei tohiks unustada.

    Nüüd ajad Sa kaks asja segamini.

    Raamatu autor räägib tervest inimkonnast. Too Kuule lendamine on täidetud, kui esimene rühmitus asja ette võtab.

    Sina rääkisid teistest “maadest”, mille korral kohalike ressursside piiratus asjasse puutub.

    Euroopas on muud ressursid olemas. Hiinas ei ole. Euroopa Kuule-mineku seisukohalt oli tuhat aastat tagasi pudelikaelaks just kängitsev kirik. Kui me vaatleme inimkonda tervikliku süsteemina, siis pudelikael kandub üle. See, et Hiinas sel ajal edumeelset bürokraatiat edendati, ei puutu asjasse, kuna me räägime pudelikaeltest.

    Aga tühja mõnest üksikust lausest, lihtsalt kahjuks on nendega antud vastasele võimalus naeruvääristamiseks.

    Nagu ma seletasin, ei ole kõnealune naeruvääristamine ratsionaalne, irratsionaalse naeruväärsuse pärast pole aga põhjust muretseda.

  12. arvan ütles:

    Dig kirjutab ülal Piibli väikese tähega. Kas see on kirjaviga või nõukogude ajast pärit väiketähetraditsioon?

    Ma ei tea Digi ajendeid ega oska tema eest täie kindlusega vastata, aga Eesti Keele Instituudi andmeil on see korrektne eesti kirjakeel. Kui ei usu, vaata ÕS-ist: http://www.eki.ee/dict/qs/inde.....l&F=M

    Reklaamitavatest raamatutest: Goldacre on puhas kuld, Dawkins täiesti loetav, ehkki kuivavõitu ja kehvasti tõlgitud ning Mills pigem noorsookirjandus — kolmest kõige humoorikam, aga ka pinnapealseim (nii palju, kui lugesin; umbes poole peale jõudnud raamat ununes kaugliinibussi).

  13. arvan ütles:

    Ma ei saa aru, miks “poliitkorrektsuse” küsimus üldse kerkib?

    Mina ka ei saa, aga kui keegi asjadest asja üles kergitas, siis on ju viisakas järele pärida, mida ta nimelt silmas peab.

    Ühtlasi juhin tähelepanu sellele, et ettepaneku tegija nimistu ei piirdu ainult Piibliga, vaid seal on ka “vmt”.

    Ei vasta tõele.

    Aga nende raamatute soovitamisega tekivad mõned mõtted: uusateism on äärmusliikumine ja seetõttu paljude ateistide arvates läbikukkunud.

    dig ei usu, et säherdune mõte Sinu peas tekkis raamatute soovitamisega. Tõenäoliselt vingerdas see seal juba varem.

  14. @arvan:

    uusateism on äärmusliikumine ja seetõttu paljude ateistide arvates läbikukkunud. Eelkõige tänu sellele, et ei lahenda midagi, külvab ainult vaenu (terve internet on paksult uusateismi kriitikat täis).

    Mis on uusateism? See on ju sulaselge nihilism, ja tundub skisofreeniline, kuna vaieldakse jumala olemasolu üle. Kumbki pool ei ole suutnud omi seisukohti piisavalt tõendada ja see vaidlus on naeruväärne. Vaielda saab vaid VT ennustuste tõlgendamise tõesuse ja kristliku õpetuse sisu üle.

    Jeesus (tema tegelikku nime ei saa me vist kunagi teada, kuid on ajalooallikatest teada, et tema vend oli Jeruusalemma kiriku pea Jaakobus Õiglane) ei ole olnud nn.“jumala poeg”, vaid oli juudi õpetaja, kes üritas taastada osaliselt judaismi õpetust, mis oli oma sisu kaotanud, muutunud automaatseks käsuõpetuse järgimiseks. Sealt olid kadunud eetilised väärtused. Pildi nn. “Jeesuse” poolt tutvustatud õpetusest annavad Surnumere kirjarullid.

    Samuti ei ole nn “Jeesus” olnud nn. “kannatav sulane”, kes sureb selleks, et päästa inimkond ja võtta nende patud enda kanda. Talmudi järgi on kannatav sulane leeprahaige “leper scholar” Materjali on selle kohta tapvalt palju. Palun – http://www.google.ee/#hl=en�.....38;bih=829

    Kogu kristliku kiriku poolt jutlustatav päästmisõpetus on Pauluse luulutus, mis on alusetu. Ükski jumal ei ole läbi erinevate mütoloogiate lubanud, et alatud, valelikud, moraalitud, mõrvarlike kalduvustega inimesetaolised olendid kunagi paradiisi pääseksid. Paulus ütles otse, et tema õpetus on väärtusetu, kui Jeesus surnust üles ei ole tõusnud. 1Korintlastele 15:14-19 http://www.piibel.net/#q=1Kr%2015 Järeldused võite Te ise teha, kui väärtuslik on kristlus, mis on rajatud valedele ja teadlikule petmisele.

    Ega Paulus ilmaaegu ennast ei lohutanud Pauluse kiri roomlastele 3:7 http://www.piibel.net/#q=Rm%203: Kui aga Jumala tõde minu valetamise tõttu saab üha rohkem temale kirkuseks, miks siis minu üle veel kohut mõistetakse, nagu oleksin ma patune?

  15. Robert T. Gonzalez kirjutab IO9’s, et kuulus video suurest linnust pisikest last röovimas on tehtud taltsast linnust ja plastikust lapsest.

    We certainly thought so — at least at first glance. We wanted to believe. We really did (JUST THINK OF ALL THE HOBBIT REFERENCES). So did much of the rest of the internet. But now, roughly 15 hours after the video was first posted, authorities are starting to weigh in. The verdict? Not a real video. It’s not even a golden eagle.

    Here’s what conservationist and bird expert Kenn Kaufmann had to say about the video:

    A golden eagle tries to snatch a baby in Montreal,” and the video goes viral. But it’s faked. Golden Eagle is a scarce visitor in the Montreal area, but the bird in the video is not a Golden Eagle, nor anything else that occurs in the wild in North America. This was clearly a setup: using a falconer’s bird, and probably a fake toddler for the distant scene. With all the ignorance about nature that’s out there already, the last thing we need is this kind of stupid garbage.

  16. Postimees:

    Maailmalõpu uus algus
    Vissarionlaste küla Siberis oli veel hiljuti üheks peamiseks kohaks maailmas, kus oldi veendunud senise maailma homses lõppemises. Homme see ei saabu, ent suve tulekus on siin aga hakatud kahtlema.

    Eestist 6000 kilomeetri ehk viie rongipäeva kaugusel, Moskvast viie lennutunni ja Abakanist veel omakorda 200 taksokilomeetri kaugusel asub Päikeselinn, püha mägi. Seal elavad õpetaja Vissarion ja tema järgijad, kes saavad osa maailma parimast energiast 30 külast otse mäe ümbruses.

    Homseks maailmalõpuks asuti valmistuma juba varakult ning veel selle aasta novembris olid nad veendunud, et saabub suur finantskriis ja pimedus, mis lükkab maakera uppi. Et lõpp muudab vihma happeks, et tuleb kolm päeva täielikku pimedust, elektrit pole ja toast välja ei tohi minna, sest kosmosest tolmab tundmatut.

    Peeti paremaks, et igaüks püsib kodus, on enesele varunud vett ja küttepuid ning veedab kolm päeva palvetes. Eile sai külapoodides otsa rukkijahu ja leivategemiseks tuli jahu laenata naabrilt.

    Saadaval on ka hulka pilte.

  17. Teadus oma piiratuses ei suuda anda vastust küsimusele – kes või mis lõi maailma. Küll aga “teab” ta kindlalt seda, et juma seda ei teinud. Teadus tahab olla väga mõtestatud, mõõdetud, korratav jne. Kuid kogu maailm on teaduse arvates tekkinud juhuslikult. Teaduse ajalugu näitab veenvalt, et teatud ajahetkel püsinud arusaamad on järgneval epohhil ümber lükatud – seega on teadus alati olnud piiratud. Jumala (või looja, absoluudi) idee on elanud muutumatuna kogu ajaloo.

  18. Kulla Crack, töökorras enesekriitikameelt ep ole teps mitte kaval piiratusega segi ajada.

    Crack ütles:

    Jumala (või looja, absoluudi) idee on elanud muutumatuna kogu ajaloo.

    Tõsi ka või?

  19. Loen parasjagu raamatut RINGKÄIK KODUMAJAS
    Autor: BILL BRYSON
    , kust muuhulgas saab ka teada oma-aegsete vaimulike paljudest ilmalikest saavutustest (kaasa aitasid nende hea haridus, sissetulek ja küllaldane vaba-aeg) Näiteks sobib revrand Thomas Bayes, kes öeldakse olevat olnud lootusetult kehv jutlustaja, kuid erakordselt andekas matemaatik
    Nii et vähemalt nemad teaduse arengule pidureid pole tõmmanud:) Ja eks sama käib ju ka nende paljude munkade kohta, kes kloostri seinade varjus teadust teinud. (näiteks sobib muidugi William of Ockham)

  20. salvey ütles:

    Loen parasjagu raamatut RINGKÄIK KODUMAJAS
    Autor: BILL BRYSON

    Tolles raamatus mainitakse ka, et vaimulikud olid omal ajal kantslist kartulikasvatuse vastaseid jutlusi maha pidanud, kuna piiblis seda taime ei mainita.

    Aga lugesin möödunud aasta sees ka Paul A. Offit`i raamatu SAATUSLIKUD VALIKUD läbi ja see oli päris huvitav. Näiteks saab sealt teada, et vaktsineerimisvastane liikumine pole sugugi uuemat sorti nähtus vaid eksisteerib sellest ajast, kui inimesi rõugete vastu vaktsineerima hakati, st päris algusest saadik. tollal arvati, et lapsed muutuvad lausa lehmadeks selle tagajärjel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga